aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 81. stav 2. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 11/09, 74/10 i 86/10), člana 28. Zakona o državnim službenicima ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08 i 117/11) i člana 28. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta u republičkim organima uprave Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 18/09 i 105/11), a u skladu sa članom 9. Uredbe o kategorijama i zvanjima državnih službenika ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 18/09, 131/10 i 9/11) i članom 10. Uredbe o radnim mjestima namještenika ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 18/09, 131/10 i 9/11), ministar uprave i lokalne samouprave, uz saglasnost Vlade Republike Srpske, donosi

PRAVILNIK

O UNUTRAŠNjOJ ORGANIZACIJI I SISTEMATIZACIJI RADNIH MJESTA U MINISTARSTVU UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 18 od 29. februara 2012, 93/13, 97/13)

I- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave (u daljem tekstu: Ministarstvo) uređuju se:
a) unutrašnja organizacija (organizacione jedinice, njihov djelokrug i međusobni odnosi),
b) sistematizacija radnih mjesta (ukupan broj radnih mjesta državnih službenika i namještenika; nazivi radnih mjesta, opisi poslova radnih mjesta sa kategorijama i zvanjima za državne službenike, odnosno radnim mjestima namještenika; potreban broj državnih službenika i namještenika za svako radno mjesto i posebni uslovi za zasnivanje radnog odnosa i
v) organizacioni dijagram Ministarstva (šematski prikaz odnosa između osnovnih i osnovnih sa unutrašnjim organizacionim jedinicama).

Član 2.

Unutrašnja organizacija Ministarstva i način rada uređuju se tako da se obezbijedi zakonito, racionalno, stručno, blagovremeno, efikasno i javno obavljanje poslova Ministarstva.

II- UNUTRAŠNjA ORGANIZACIJA, ORGANIZACIONE JEDINICE I DJELOKRUG RADA

Član 3.

(1) Djelokrug rada Ministarstva utvrđen je Zakonom o republičkoj upravi.
(2) Za obavljanje poslova iz delokruga rada Ministarstva obrazuju se sljedeće organizacione jedinice:
a) osnovne organizacione jedinice
1. Resoruprave,
2. Resor lokalne samouprave;
b) posebne organizacione jedinice
1. Kabinet ministra,
2. Sekretarijat Ministarstva;
v) unutrašnje organizacione jedinice
1. odjeljenje i
2. odsjek.

Član 4.

U Resoru uprave obrazuju se kao unutrašnje organizacione jedinice:
a) Upravna inspekcija,
b) Odjeljenje za državljanstvo i građanska stanja,
v) Odjeljenje za reformu javne uprave i normativne poslove.

Član 5.

U Resoru lokalne samouprave obrazuju se kao unutrašnje organizacione jedinice:
a) Odjeljenje za praćenje razvoja i implementacije strategije razvoja jedinica lokalne samouprave,
b) Odjeljenje za skupštinski sistem, političke organizacije, udruženja građana i fondacije i pitanja nacionalnih manjina i registre.

Član 6.

U Sekretarijatu Ministarstva organizuju se kao unutrašnje organizacione jedinice:
a) Odjeljenje za kancelarijsko poslovanje i
b) Odsjek za računovodstveno-finansijske poslove.

Član 7.

Resor uprave obavlja upravne i druge stručne poslove koji se odnose na: sistem i organizaciju republičke uprave, izradu zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti Resora, davanje mišljenja o usklađenosti akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta organa uprave sa zakonom i drugim propisima, izvršavanje zakona i drugih propisa, sastavljanje podnesaka u sudskim i drugim postupcima, izrada prijedloga za rješavanje sukoba nadležnosti između organa uprave, između organa uprave i nosilaca javnih ovlašćenja i između nosilaca javnih ovlašćenja, sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, upravni i inspekcijski nadzor, poslovi državljanstva, lična stanja građana, stručno usavršavanje i stručne ispite matičara, poslove koordinacije reforme javne uprave, državne simbole, republičke praznike, sistem javnih službi, plate zaposlenih u organima republičke uprave, praćenje obaveza za monitoring projekta liberalizacije viznog režima i studijsko-analitičke poslove.

Član 8.

Upravna inspekcija, kao unutrašnja organizaciona jedinica sa statusom odjeljenja u Resoru uprave, vrši inspekcijski nadzor nad primjenom zakona, drugih propisa i opštih akata o republičkoj upravi i lokalnoj samoupravi, upravnom postupku, radnim odnosima, kancelarijskom poslovanju, kao i nad primjenom propisa koji su posebnim zakonom stavljeni u nadležnost upravne inspekcije u organima republičke uprave i jedinicama lokalne samouprave, službama Predsjednika Republike, Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda Republike Srpske, Vlade i službama Vlade, službi Ustavnog suda Republike Srpske, sudovima, javnim tužilaštvima, pravobranilaštvima i kazneno-popravnim ustanovama. Vrši nadzor nad primjenom propisa u upravnom postupku i kancelarijskom poslovanju u javnim preduzećima, javnim ustanovama i drugim organizacijama koji vrše javna ovlašćenja, kao i nad usklađenošću unutrašnje organizacije sa zakonom i drugim propisima, te postupa po podnesenim prigovorima i pritužbama na rad republičkih organa uprave i jedinica lokalne samouprave.

Član 9.

Odjeljenje za državljanstvo i građanska stanja, kao unutrašnja organizaciona jedinica u Resoru uprave, obavlja upravne i druge stručne poslove koji se odnose na rješavanje zahtjeva za sticanje državljanstva Bosne i Hercegovine i Republike Srpske po osnovu zakona i ugovora o dvojnom državljanstvu i vođenje eevidencije o istom, saradnju sa organima uprave na nivou BiH i Republike Srpske, kao i sa jedinicama lokalne samouprave radi pravilnog sprovođenja propisa o državljanstvu i propisa o matičnim knjigama, davanje stručnih mišljenja koja se odnose na upis u matične knjige, obavlja poslove koji se odnose na polaganje posebnih stručnih ispita za matičare i organizuje polaganje ispita, sačinjava program i organizuje stručno usavršavanje matičara, poslove upravnog nadzora i praćenje obaveza za monitoring projekta liberalizacije viznog režima, obavlja poslove izrade nacrta akata u drugostepenom postupku, kao i druge poslove iz nadležnosti Resora uprave.

Član 10.

Odjeljenje za reformu javne uprave i normativne poslove, kao unutrašnja organizaciona jedinica u Resoru uprave, obavlja poslove koordinacije sa organima Vlade Republike Srpske radi praćenja realizacije Strategije za reformu javne uprave u BiH i revidiranog Akcionog plana 1, kao i koordinaciju aktivnosti oko izrade i realizacije Akcionog plana 2, vrši koordinaciju aktivnosti svih predstavnika u sprovedbenim strukturama za reformu javne uprave iz Republike Srpske, obavlja saradnju sa Kancelarijom koordinatora za reformu javne uprave u BiH u cilju koordinisanog i funkcionalnog učešća i ravnomjerne zastupljenosti Republike Srpske u procesu reforme javne uprave, prati izvršenja obaveza Vlade Republike Srpske i njenih organa u procesu reforme javne uprave u BiH, učestvuje u radu radnih tijela u vezi sa reformom javne uprave, učestvuje u izradi prijedloga obuka iz oblasti reforme javne uprave, učestvuje u pripremi izvještaja o napretku reforme javne uprave kroz prikupljanje i dostavljanje podataka, te vrši pripreme za podnošenje istog na razmatranje Vladi Republike Srpske. Takođe, koordiniše aktivnosti vezane za izradu projekata organa i institucija iz Republike Srpske koji se odnose na reformu javne uprave i prati njihovu realizaciju, prati aktivnosti vezane za podnošenje, usvajanje i realizaciju projekata iz oblasti reforme javne uprave koje sprovode drugi nivoi javne uprave u BiH, te o istom blagovremeno podnosi izvještaje nadležnim organima i institucijama u Republici Srpskoj. U saradnji sa koordinatorom za reformu javne uprave Republike Srpske i resornim ministrom predlaže mjere za unapređenje, donošenje i sprovođenje politike vezane za reformu javne uprave, prati ekonomske i druge efekte u procesu reforme javne uprave i o istima, posredstvom koordinatora za reformu javne uprave Republike Srpske i resornog ministra, izvještava Vladu Republike Srpske. Takođe, obavlja poslove izrade zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti Resora; priprema nacrte mišljenja o usklađenosti akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta organa uprave sa zakonom i drugim propisima; izrađuje analitičko-informativne materijale o stanju u određenim oblastima iz nadležnosti Resora, obavlja poslove sprovođenja i praćenja projekata u oblasti reforme javne uprave; kao i druge poslove u skladu sa nadležnostima Resora.

Član 11.

Resor lokalne samouprave obavlja upravne i druge stručne poslove koji se odnose na: izradu zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti Resora; izrađuje izvještaje o izvršenju politika jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu, o donesenim odlukama iz nadležnosti skupština jedinica lokalne samouprave, o obustavljanju od izvršenja odluka njihovih skupština, o izvršenju zakona, drugih propisa i međunarodnih ugovora u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Ustavom Bosne i Hercegovine, a na osnovu podataka dobijenih iz izvještaja načelnika jedinica lokalne samouprave; vrši administrativni nadzor nad radom jedinica lokalne samouprave i zakonitošću akata; obavlja poslove vezane za: izjašnjavanje građana, skupštinski sistem, političko-teritorijalnu organizaciju