aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 50 stava 3 Zakona o oružju i municiji u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine broj 39/11) i člana 22 stava 1 tačke d) Zakona o Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine br. 31/09; 60/10 i 31/11), šef Policije donosi

PRAVILNIK

O UNIŠTENjU ORUŽJA I MUNICIJE

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 3 od 10 februara 2012, 28/12)

DIO PRVI - OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se način, postupci i nadležnost za uništenje oružja i municije koje je oduzeto rješenjem Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Policija) u pravosnažno okončanom upravnom postupku.

(Definicije)

Član 2

Pojedini pojmovi upotrijebljeni u ovom pravilniku imaju sljedeće značenje:
a) "oružje i manja količina municije" označava oružje i municiju koja po svom broju, obimu i skladišnim kapacitetima Policije može biti čuvano i skladišteno u depozitu Policije;
b) " veća količina oružja " označava oružje koje po svom broju, obimu i skladišnim kapacitetima ne može biti čuvano i skladišteno u depozitu Policije.

(Primjena)

Član 3

(1) Odredbe ovog pravilnika odnose se na sve vrste oružja i municije (u daljnjem tekstu: oružje) koja su oduzeta od fizičkog, pravnog lica i preduzetnika na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Distrikt) u upravnom postupku po pravosnažnom rješenju Policije.
(2) Odredbe ovog pravilnika se ne odnose na oružje oduzeto pravosnažnom sudskom odlukom ili koje dobrovoljno predano od fizičkog, pravnog lica ili preduzetnika.

(Raspolaganje oduzetim oružjem)

Član 4

Ukoliko vlasnik svoje oduzeto oružje u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti rješenja o oduzimanju ne proda ili ne pokloni fizičkom ili pravnom licu koje ima odobrenje za nabavljanje takvog oružja isto se uništava u skladu s ovim pravilnikom.

DIO DRUGI - NAČIN I POSTUPAK ČUVANjA ODUZETOG ORUŽJA I MUNICIJE

(Čuvanje i skladištenje oružja)

Član 5

Oružje koje je u upravnom postupku oduzeto pravosnažnim rješenjem od fizičkog, pravnog lica ili preduzetnika, do njegovog uništenja, uskladištit će se, zavisno od vrste oružja, u skladišnom ili drugom smještajnom prostoru koji odgovara namjeni oduzetog oružja, i to:
a) oružje iz člana 2 stava 1 tačke a) ovog pravilnika u depozitu Policije,
b) oružje iz člana 2 stava 1 tačke b) ovog pravilnika u specijalizovanim skladišnim prostorijama Vlade Brčko distrikta BiH ili drugim odobrenim skladišnim prostorima izvan Distrikta.

(Način čuvanja)

Član 6

Vlasnik skladišta iz člana 5 ovog pravilnika, koji je zadužen za privremeno čuvanje oduzetog oružja, obavezan je da oduzeto oružje:
a) čuva u skladu s pozitivnim propisima,
b) odgovara za njegovu bezbjednost.

DIO TREĆI - NAČIN I POSTUPAK UNIŠTENjA ODUZETOG ORUŽJA

(Rješenje o uništenju)

Član 7

(1) U svim slučajevima kada je oružje oduzeto u pravosnažno okončanom upravnom postupku, a istekao je propisani rok od tri mjeseca za njegovu prodaju ili poklanjanje, šef Policije donosi rješenje o uništenju oružja.
(2) Rješenjem o uništenju oružja može biti obuhvaćen veći broj oružja, za koje su se u skladu sa stavom 1 ovog člana stekli uslovi za uništenje.

(Sadržaj rješenja o uništenju)

Član 8

(3) Rješenje o uništenju oružja, nakon što Policija zaključi ugovor sa ovlaštenom organizacijom koja će izvršiti njegovo uništenje, sadrži:
a) redni broj, datum,
b) vrstu oružja ili muncije,
c) fabrički broj oružja,
d) kalibar,
e) količinu oružja, municije,
f) dan i vrijeme uništenja,