aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 252. tačka 12. a u vezi sa članom 181. stav 2. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06), ministar komunikacija i prometa, u suradnji sa tijelom nadležnim za obrazovanje, donosi

PRAVILNIK

O STJECANjU ZVANjA VOZAČA-INSTRUKTORA MOTORNIH VOZILA

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 15 od 06 marta 2007, 41/07)

I. OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti i način stjecanje zvanja vozač-instruktor, plan i program osposobljavanja i polaganja ispita, vrsta, izgled, postupak izdavanja, važenje i zamjene dozvole vozača-instruktora i način vođenja evidencije o polaganju ispita i izdatim dozvolama za vozača- instruktora.

(Nadležnost)

Član 2.

Organiziranje polaganja ispita za stjecanje zvanja vozača-instruktora obavlja tijelo entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine nadležno za obrazovanje, u skladu sa jedinstvenim planom i programom za Bosnu i Hercegovinu, koji je Prilog broj 1. i čini sastavni dio ovog pravilnika.

II. OSPOSOBLjAVANjE ZA DOBIJANjE DOZVOLE

(Pristup osposobljavanju)

Član 3.

Pravo osposobljavanja i polaganja ispita za stjecanje zvanja vozač-instruktor ima osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:
1. ima najmanje srednju stručnu spremu;
2. ima, najmanje tri godine, vozačku dozvolu one kategorije za koju polaže ispit;
3. ima ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, ne starije od 12 mjeseci;
4. da u posljednjih pet godina nije joj izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

(Osposobljavanje i troškovi)

Član 4.

(1) Osposobljavanje kandidata za stjecanje zvanja vozača-instruktora obavlja organ entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, nadležan za obrazovanje (u daljnjem tekstu: nadležni organ) po planu i programu iz člana 2. Pravilnika i obuhvata teoretsku i praktičnu obuku.
(2) Osposobljavanje traje ukupno 45 sati, i to:
a) poznavanje propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama 15 sati;
b) saobraćajna psihologija 10 sati;
c) pedagogija-metodika vožnje 10 sati;
d) poznavanje motornih vozila, uređaja i opreme 10 sati.
(3) Diplomirani inžinjer saobraćaja, cestovni smjer, nije obavezan obavljati osposobljavanje ni polaganje ispita iz člana 4. stav 2. tač.b), d).
(4) O završenom osposobljavanju nadležno tijelo obrazovanja izdaje potvrdu na obrascu koji je prilog broj 3. i čini sastavni dio ovog Pravilnika.

(Naknade)

Član 5.

(1) Visinu naknade troškova osposobljavanja i polaganja ispita za vozača-instruktora utvrđuje tijelo nadležno za obrazovanje.
(2) Tijelo iz stava 1. ovog člana utvrđuje i visinu naknade za ispitnu komisiju iz člana 16. ovog Pravilnika.

III. ISPIT ZA DOBIJANjE DOZVOLE

(Prijava ispita)

Član 6.

(1) Prijava za polaganje ispita podnosi se nadležnom tijelu na obrascu koji je prilog broj 4. i čini sastavni dio ovog Pravilnika.
(2) Uz prijavu se prilaže:
a) dokaz o ispunjavanju uvjeta iz člana 3. ovog Pravilnika;
b) potvrda iz člana 4. stav 4. Pravilnika;
c) dokaz o plaćenim troškovima iz člana 5. ovog Pravilnika.

(Mjesto i vrijeme održavanja ispita)

Član 7.

(1) Nadležno tijelo iz člana 2. Pravilnika utvrđuje da li kandidat ispunjava uvjete propisane Zakonom i ovim Pravilnikom te određuje mjesto i vrijeme polaganja ispita, o čemu obavještava kandidata i ispitnu komisiju najkasnije 30 dana prije datuma polaganja ispita.
(2) Kandidatu koji nije ispunio sve propisane uvjete za polaganje ispita, neće se odobriti polaganje ispita.
(3) Ispiti se održavaju u mjesecu martu, junu i septembru.

(Tok ispita)

Član 8.

(1) Prije početka ispita komisija utvrđuje identitet kandidata na osnovu ličnih dokumenata i daje detaljno uputstvo o načinu rješavanja testova i drugim uvjetima ispita.
(2) Tokom ispita komisija utvrđuje da li je kandidat za vozača-instruktora stekao potrebno znanje i vještine za upravljanje vozilom u datim saobraćajnim uvjetima.

(Ispitne cjeline)

Član 9.

(1) Ispit za vozača-instruktora obuhvata polaganje iz:
a) poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama, polaže se pismeno i usmeno,
b) saobraćajna psihologija, polaže se usmeno,
c) pedagogija-metodika vožnje, polaže se usmeno i praktično,
d) poznavanja motornih vozila, polaže se usmeno,
e) upravljanje motornim vozilom, polaže se praktično.
(2) Kandidat koji ima dozvolu vozača-instruktora određene kategorije prilikom polaganja ispita za vozača-instruktora za drugu kategoriju, ne polaže ispit iz saobraćajne psihologije i pedagogije.
(3) Ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama ne polaže kandidat za vozača-instruktora koji:
a) polaže ispit za vozača-instruktora motornih vozila kategorije "A", a ima dozvolu za vozača-instruktora "B" kategorije;
b) polaže ispit za vozača-instruktora motornih vozila "D1" ili "D" kategorije/potkategorije, a posjeduje dozvolu za vozača-instruktora "C1" ili "C" kategorije/potkategorije.
(4) Ispit iz poznavanja motornih vozila ne polaže kandidat za vozača-instruktora D1 ili D kategorije/potkategorije ako posjeduje dozvolu za vozača-instruktora C1 ili C kategorije/potkategorije.
(5) Kandidat koji ima položen ispit za vozača-instruktora iz upravljanja motornim vozilom za:
a) potkategoriju C1 ne polaže ispit za kategoriju B;
b) kategoriju C ne polaže ispit za kategoriju/potkategoriju C1, B;
c) potkategoriju D1 ne polaže ispit za kategoriju/potkategoriju C1, C, B;
d) kategoriju D ne polaže ispit za kategoriju/potkategoriju D1, C, C1, B.
(6) Kandidat za vozača-instruktora koji polaže ispit za D1E, DE, C1E, CE, BE ispit polaže posebno za svaku kategoriju/potkategoriju.
(7) Osoba koja ima dozvolu vozača-instruktora kategorije B vrši i obuku kandidata iz upravljanja motornim vozilom za potkategoriju B1.
(8) Osoba koja ima dozvolu vozača-instruktora kategorije A vrši i obuku kandidata iz upravljanja motornim vozilom za potkategoriju A1.

(Uvjeti u kojima se obavlja ispit)

Član 10.

(1) Za vrijeme ispita kandidat ne može na testovnom listiću vršiti bilo kakve ispravke.
(2) U slučaju potrebe, na zahtjev kandidata može se dati novi listić, što se konstatira zapisnički i ulaže u dokumentaciju kandidata.
(3) Osim testa i testovnog listića, kandidat na stolu za vrijeme ispita može imati samo sredstvo za pisanje i naočale.

(Zapisnik)

Član 11.

(1) O polaganju ispita vodi se zapisnik koji sadrži:
Redni broj registra o polaganju ispita, ime i prezime kandidata, ime i prezime predsjednika i članova ispitne komisije, datum i mjesto polaganja ispita, broj testa i pitanja, ocjenu komisije iz pojedinih oblasti programa i opću ocjenu da li je kandidat položio ispit ili nije.
(2) Zapisnik potpisuje predsjednik i članovi ispitne komisije koji su učestvovali na ispitu.
(3) U zapisnik se prilažu rješenja testova i testovni listići sa usmenog dijela ispita koje je kandidat imao na ispitu.

(Nepristupanje, odustajanje i udaljavanje sa ispita)

Član 12.

(1) Kandidat ima pravo najkasnije 24 sata prije početka ispita, iz opravdanih razloga, odgoditi ispit bez plaćanja nove naknade i pristupiti polaganju ispita u narednom roku.
(2) Ukoliko kandidat na vrijeme ne odjavi ispit ili odustane od već započetog ispita, smatrat će se da ispit nije položio.
(3) Kandidata koji se, u toku ispita, služi nedozvoljenim sredstvima komisija će udaljiti sa ispita i smatrat će se da nije položio ispit, što se konstatira zapisnički i ulaže u dokumentaciju kandidata.
(4) Ukoliko kandidat odustane od već započetog ispita smatrat će se da ispit nije položio.
(5) Ukoliko se utvrdi da je kandidat stekao pravo polaganja ispita na osnovu lažne isprave ili na osnovu neistinitih navoda iz prijave, eventualno položeni ispit će se poništiti i izdata dozvola oduzeti.

(Ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama)

Član 13.

(1) Testove za polaganje ispita, priprema i izdaje tijelo entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, nadležno za obrazovanje, u suradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa, i jedinstveni su za cijelo područje Bosne i Hercegovine,
(2) Ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama polaže se pismeno, putem testa ili korištenjem računara i usmeno.
(3) Test na ispitu iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama za vozača-instruktora "A" i "B" kategorije sadrži 70 pitanja i traje maksimalno 70 minuta.
(4) Test na ispitu iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama za vozača-instruktora za ostale kategorije sadrži 90 pitanja i traje maksimalno 90 minuta.
(5) Kandidat koji je na pismenom dijelu ispita, na osnovu tačnih odgovora postigao najmanje 90% od ukupnog broja mogućih bodova stekao je uvjete za