Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 51. stav (2) tač. j), k) i l) Zakona o fiskalnim sistemima ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 81/09), federalni ministar finansija - federalni ministar financija donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU FORMULARA I NAČINU ISPITIVANjA DIJELOVA FISKALNIH SISTEMA

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 31 od 31 maja 2010, 43/10, 59/12)

I. OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se uređuju sadržaj formulara i način ispitivanja uzorka tipa fiskalnog uređaja, terminala i softverske aplikacije, detaljnije objašnjavaju pojedini zahtjevi u pogledu funkcionalnih i tehničkih karakteristika dijelova fiskalnih sistema te izgled fiskalnih, nefiskalnih i testnih dokumenata, kao i troškovi ispitivanja fiskalnih sistema,

II. SADRŽAJ FORMULARA I NAČIN ISPITIVANjA DIJELOVA FISKALNIH SISTEMA

Član 2.

Formulari za ispitivanje uzorka dijelova fiskalnih sistema iz člana 1 ovog pravilnika se nalaze u prilogu ovom pravilniku i čine njegov sastavni dio:
a) Formular za ispitivanje uzorka tipa fiskalnog uređaja - Obrazac IFU
b) Formular za ispitivanje uzorka tipa terminala - Obrazac IT
c) Formular za ispitivanje softverske aplikacije - Obrazac ISA

Član 3.

(1) Zapis broja se u obrascima iz člana 2. ovog pravilnika prikazuje pomoću simbola, i to:
a) "#" je vodeća cifra u rasponu od 1 do 9 ili razmak ako je vodeća cifra 0;
b) "N" je cifra u rasponu od 0 do 9.
(2) Ocjena "*" u obrascima iz člana 2. ovog pravilnika označava da se ne vrši ocjenjivanje.

Član 4.

(1) Registrovani proizvođač/zastupnik, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima (u daljnjem tekstu: Zakona), na ispitivanje donosi kompletan funkcionalni fiskalni sistem i to:
a) fiskalnu kasu i terminal ili
b) fiskalnu kasu - pisač, terminal i odgovarajuću softversku aplikaciju ili softverski modul za upravljanje fiskalnom kasom-pisačem ili
c) fiskalni pisač, terminal i odgovarajuću softversku aplikaciju ili softverski modul za upravljanje fiskalnim pisačem.
(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, ne ispituju se terminal ili softverske aplikacije koji se ispituju za fiskalne kase ili sisteme tipa fiskalna kasa-pisač i softverska aplikacija ili fiskalni pisač i softverska aplikacija koji su već dobili odgovarajuće uvjerenje.
(3) Oznakom "+" se ocjenjuje pojedini nalaz u slučaju podudarnosti nalaza sa nalazima iz rubrike ZAHTIJEVANI NALAZI u obrascima iz člana 2. ovog pravilnika.
(4) Oznakom "-" se ocjenjuje pojedini nalaz u slučaju nepodudarnosti nalaza ispitivanja sa nalazima iz rubrike ZAHTIJEVANI NALAZI u obrascima iz člana 2. ovog pravilnika.
(5) Oznakom "*/-" se ocjenjuje pojedini nalaz u slučaju podudarnosti nalaza ispitivanja sa nalazima iz rubrike ZAHTIJEVANI NALAZI u obrascima iz člana 2. ovog pravilnika u nekim uslovima rada, a nepodudarnosti u nekim drugim uslovima rada.
(6) Ispunjenost hardverskih zahtjeva dijelova fiskalnih sistema dokazuje se priloženim deklaracijama proizvođača. Komisija za ispitivanje ispravnosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika dijelova fiskalnog sistema (u daljnjem tekstu: Komisija) ima pravo da zahtjeva dodatnu dokumentaciju, kao i da naloži dopunsku provjeru o ispunjenosti hardverskih zahtjeva dijelova fiskalnih sistema u ovlaštenoj laboratoriji.
(7) Po pozivu Komisije neophodno je prisustvo proizvođača/zastupnika.
(8) Izvještaj o rezultatima ispitivanja fiskalnog sistema sa primjedbama na osnovu ocjena iz st. 3., 4. i 5. ovog člana kao i komentarima u vidu preporuka za poboljšanje i zaključkom ispitivanja sa preporukom se dostavlja Federalnom ministru financija (u daljnjem tekstu: Ministru).
(9) Rezultat ispitivanja dijelova fiskalnog sistema u obliku popunjenih i ocijenjenih formulara sa svim napomenama i komentarima sastavni su dio izvještaja.
(10)Izvještaj ovjeravaju svi stručni članovi Komisije.

Član 4.a.

(1) Za troškove ispitivanja ispravnosti fiskalnih sistema u skladu sa članom 19. stav (3) Zakona o fiskalnim sistemima ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09) registrovani proizvođač/zastupnik fiskalnih sistema plaća troškove ispitivanja ispravnosti fiskalnih sistema u iznosu od:
a) 1.200,00 KM za ispitivanje terminala;
b) 1.700,00 KM za ispitivanje fiskalnog štampača;
c) 2.000,00 KM za ispitivanje fiskalne kase.
(2) Za troškove ispitivanja fiskalnih sistema iz stava (1) ovog člana registrovani proizvođač/zastupnik fiskalnih sistema uplaćuje na račun javnih prihoda Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine otvoren kodUniCredit Bank, broj 338-900-22115294-91 sa oznakom vrste prihoda 722791 - Ostale neplanirane uplate uz obavezno popunjavanje koda budžetske organizacije broj 16010001.
(3) Da bi se izvršilo testiranje fiskalnih sistema, registrovani proizvođač/zastupnik fiskalnih sistema dužan je prethodno dostaviti Komisiji za ispitivanje ispravnosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika dijelova fiskalnog sistema dokaz o uplati prihoda iz stava (2) ovog člana.

III. ZAVRŠNA ODREDBA

Član 5.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Broj 05-02-3531/10
Maj 2010. godine Sarajevo
Ministar Vjekoslav Bevanda, s. r.