aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 191, člana 198. t. a), đ), e), ž) i j) i člana 201. stav 1. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 92/06 i 34/09), člana 442. Zakona o privrednim društvima ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 127/08 i 58/09), te člana 34. tačka 14. i člana 68. stav 3. Statuta Centralnog registra hartija od vrijednosti akcionarsko društvo Banja Luka - Prečišćeni tekst ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 95/08 i 17/10), Upravni odbor Centralnog registra hartija od vrijednosti AD Banja Luka donosi

PRAVILNIK

O REGISTRACIJI I PRENOSU HARTIJA OD VRIJEDNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 34 od 1. aprila 2011, 40/12, 25/13)

I- OPŠTE ODREDBE

Član 1.

(1) Pravilnikom o registraciji i prenosu hartija od vrijednosti (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se postupak registracije hartija od vrijednosti, otvaranje i vođenje računa emitenta, izvještaji za emitenta, povlačenje i poništenje hartija od vrijednosti i zatvaranje računa emitenta, otvaranje i vođenje računa vlasnika hartija od vrijednosti, promjena podataka o vlasniku hartija od vrijednosti, izvještaji za vlasnika i obavještavanje vlasnika, prenos hartija od vrijednosti na osnovu akta suda ili drugog nadležnog organa, zakona, nasljeđivanja i drugih pravnih poslova, te prenos u postupku prodaje sopstvenih akcija i u ostalim slučajevima, upis i brisanje prava trećih lica na hartijama od vrijednosti (založno pravo i pravo plodouživanja), upis i brisanje zabrane ili ograničenja prava raspolaganja i prava iz hartija od vrijednosti, kao i druga pitanja od značaja za upis podataka o hartijama od vrijednosti i njihovim vlasnicima kod Centralnog registra hartija od vrijednosti AD Banja Luka (u daljem tekstu: Centralni registar).
(2) Prenos hartija od vrijednosti na osnovu poslova zaključenih na berzi uređen je Pravilnikom o obračunu, poravnanju i prenosu hartija od vrijednosti.

Član 2.

(1) Ovim pravilnikom posebno se uređuju sljedeći poslovi Centralnog registra, u skladu sa zakonom i propisima Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske (u daljem tekstu: Komisija):
a) registracija hartija od vrijednosti i čuvanje podataka o hartijama od vrijednosti i njihovim vlasnicima i svim transakcijama u pogledu prenosa vlasništva ili promjene statusa hartija od vrijednosti,
b) registracija i čuvanje podataka o sticanju vlasništva i drugih prava iz hartija od vrijednosti,
v) otvaranje i vođenje računa emitenata, vođenje knjige akcionara, otvaranje i vođenje računa vlasnika hartija od vrijednosti, izdavanje izvještaja, izvoda i potvrda o stanju i promjenama na tim računima,
g) prenos hartija od vrijednosti na osnovu akta suda ili drugog nadležnog organa, zakona, nasljeđivanja i drugih pravnih poslova u skladu sa važećim propisima,
d) upis i brisanje prava trećih lica na hartijama od vrijednosti (založno pravo i pravo plodouživanja) na osnovu zakona, akta suda ili drugog nadležnog organa i pravnog posla,
đ) upis i brisanje zabrane prava raspolaganja na osnovu zakona i akta suda ili drugog nadležnog organa,
ž) druga pitanja od značaja za registraciju i prenos hartija od vrijednosti kod Centralnog registra.
(2) Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju značenje koje je tim pojmovima određeno Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o investicionim fondovima, pravilnicima Komisije i drugim opštim aktima Centralnog registra, ako u ovom pravilniku nije drugačije naznačeno.

Član 3.

(1) Registraciju i prenos hartija od vrijednosti, te čuvanje podataka koje vodi, Centralni registar vrši u elektronskom zapisu na računima emitenata i računima vlasnika hartija od vrijednosti.
(2) U Centralnom registru se otvaraju i vode sljedeći računi:
a) račun emitenta,
b) račun vlasnika hartija od vrijednosti,
v) kastodi račun,
g) drugi računi neophodni za obavljanje poslova Centralnog registra, a u skladu sa zakonom, propisima Komisije i opštim aktima Centralnog registra.
(3) Na računima iz stava 1. ovog člana se vrše sljedeće radnje:
a) vođenje stanja hartija od vrijednosti,
b) upis sticanja i prenos prava iz hartija od vrijednosti,
v) upis prava trećih lica na hartijama od vrijednosti,
g) upis ograničenja prenosa i zabrane raspolaganja hartijama od vrijednosti,
d) upis drugih ograničenja i zabrana u skladu sa zakonom.
(4) Zabrana ostvarivanja prava glasa na skupštini akcionara upisuje se po rješenju nadležnog organa i vodi se kao posebna evidencija koja predstavlja sastavni dio izvještaja za skupštinu akcionara iz člana 35. stav 1. tačka b), odnosno člana 36. stav 2. ovog pravilnika.

Član 3a.

(1) Ako član Centralnog registra obavlja poslove iz ovog pravilnika u ime i za račun klijenta na osnovu punomoći, zahtjev, odnosno nalog i prilozi mogu biti dostavljeni elektronskom poštom sa službene elektronske adrese člana na službenu elektronsku adresu Centralnog registra, pod uslovima i na način utvrđen posebnim sporazumom između člana i Centralnog registra.
(2) Ako se dostavljanje dokumentacije vrši u skladu sa stavom 1. ovog člana, do dobijanja elektronskog potpisa za obje strane prema važećim propisima, član Centralnog registra je dužan da dokumentaciju dostavljenu elektronskim putem naknadno dostavi i u štampanom obliku.

II- REGISTRACIJA HARTIJA OD VRIJEDNOSTI

1. Postupak registracije

Član 4.

(1) Centralni registar vrši registraciju hartija od vrijednosti u skladu sa zakonom, propisima Komisije, odredbama ovog pravilnika i u skladu sa odlukom emitenta o emisiji hartija od vrijednosti.
(2) Procedure u postupku registracije hartija od vrijednosti u skladu sa ovim pravilnikom donosi direktor Centralnog registra.

Član 5.

(1) Zahtjev za registraciju hartija od vrijednosti (u daljem tekstu: zahtjev za registraciju) podnosi se na posebnom obrascu koji sadrži sljedeće podatke:
a) podaci o emitentu,
b) podaci o licu ovlašćenom za zastupanje emitenta,
v) podaci o licu koje je emitent ovlastio za poslovanje sa Centralnim registrom (u daljem tekstu: ovlašćeno lice),
g) podaci o hartijama od vrijednosti,
d) potpis lica ovlašćenog za zastupanje i pečat emitenta.
(2) Sastavni dio zahtjeva za registraciju je izjašnjenje emitenta o osobinama hartija od vrijednosti koje su predmet registracije prema međunarodnom standardu za klasifikaciju finansijskih instrumenata, radi određivanjaSIkoda, a koje se prilaže na posebnom obrascu.
(3) Obrazac zahtjeva za registraciju i izjašnjenja emitenta za svaku vrstu hartija od vrijednosti pojedinačno, prema međunarodnom standardu, utvrđuje Upravni odbor Centralnog registra posebnom odlukom.
(4) Obrazac zahtjeva za registraciju sa izjašnjenjem emitenta o osobinama pojedinih hartija od vrijednosti dostupan je na internet stranici Centralnog registra.
(5) Prevod međunarodnog standarda za klasifikaciju finansijskih instrumenata je dostupan na internet stranici Centralnog registra.

Član 6.

Zahtjev za registraciju podnosi emitent, odnosno društvo za upravljanje investicionim fondom u ime i za račun investicionog fonda, neposredno na protokol Centralnog registra ili putem pošte.

Član 7.

(1) Uz zahtjev za registraciju prilikom registracije hartija od vrijednosti prve emisije i otvaranja računa emitenta emitent prilaže:
a) rješenje o upisu u sudski registar, ako emitent podliježe obavezi upisa u sudski registar;
b) obavještenje o matičnom broju emitenta, izdato od strane nadležnog organa;
v) rješenje o upisu u Registar emitenata kod Komisije, ako emitent podliježe obavezi upisa u Registar emitenata;
g) spisak vlasnika hartija od vrijednosti koje su predmet registracije (u