aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. stav 2. Zakona o ugostiteljstvu ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 3/04) i člana 109. stav 1. Zakona o administrativnoj službi u upravi Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 16/02, 62/02 i 38/03), ministar trgovine i turizma, u sporazumu sa ministrom za prostorno uređenje, urbanizam i ekologiju i ministrom zdravlja i socijalne zaštite, donosi

PRAVILNIK

O RAZVRSTAVANjU, MINIMALNIM USLOVIMA I KATEGORIZACIJI UGOSTITELjSKIH OBJEKATA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 13 od 15. februara 2005; 62/2005, 35/08, 6/09)

I- OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom određuju se vrste ugostiteljskih objekata, minimalni uslovi u pogledu izgradnje, uređenja i opreme koje moraju ispunjavati ugostiteljski objekti, vrste ugostiteljskih objekata za smještaj koji se kategorizuju, elementi i mjerila za kategorizaciju, te način kategorizacije ugostiteljskih objekata.
Odredbama ovog pravilnika propisuju se i minimalno - tehnički uslovi za pružanje usluga smještaja i ishrane u objektima zatvorenog tipa, uslovi za pripremanje obroka za potrošnju na drugom mjestu (catering), minimalno - tehnički uslovi koje treba da ispunjavaju pokretni objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge, način utvrđivanja tih uslova, kao i vrsta i način pružanja ugostiteljskih usluga u tim objektima, te minimum ugostiteljskih usluga koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti ugostiteljskog objekta.

Član 2.

Ugostiteljski objekat u smislu ovog pravilnika je ugostiteljska jedinica koja u poslovnom, građevinskom i funkcionalnom pogledu čini cjelinu ili koja u okviru šire građevinske cjeline ima izdvojeni prostor i potrebnu funkcionalnost.
Ugostiteljski objekat zatvorenog tipa u smislu ovog pravilnika jeste objekat u kome pravno ili fizičko lice organizuje pružanje usluga smještaja i ishrane za zaposlena lica, članove, penzionere, te članove uže porodice svojih radnika i penzionera sa prebivalištem u Republici Srpskoj, odnosno BiH (odmaralište i sl.).

II- RAZVRSTAVANjE UGOSTITELjSKIH OBJEKATA

Član 3.

Pojedina vrsta ugostiteljskog objekta određena je i minimumom ugostiteljskih usluga koje se u njemu obavezno pružaju, te minimalnim uslovima koje mora zadovoljiti ugostiteljski objekat.
Ugostiteljski objekti razvrstavaju se na:
1) smještajne objekte u kojima se pružaju usluge smještaja, ishrane i pića, koji se dijele na:
- hotele (hotel, motel, hotelsko naselje, turističko naselje, apartmansko naselje, aparthotel i pansion),
- kampove i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj (kamp, sobe za iznajmljivanje, apartman, omladinski hotel - hostel, planinarski dom, odmaralište, prenoćište, kuća za odmor, "bed and breakfast"i etnoselo);
2) ugostiteljski objekti u kojima se pružaju usluge ishrane, pića, napitaka i slično, koji se dijele na:
- restorane (restoran, zdravljak - mliječni restoran, ekspres restoran, restoran finih peciva, pekoteka, gostionica, objekat brze hrane, roštiljnica/ćevabdžinica, buregdžinica, picerija, pečenjara, nacionalna kuća, domaća i javna kuhinja),
- barove:
- barovi (bar, snek-bar, disko-barovi, disko-klubovi, noćni barovi, klub-bar (lounge) i sl.),
- bifei (bifei, pivnice, vinarije, krčme, konobe, bistroe),
- kafane (kafane, kafebar, kafe-poslastičarnice, internet kafei, kafeterije, čokolaterije, čajdžinice, otvoreni bar i sl.).
- kantine i menze u sportskim organizacijama, fabrikama i ustanovama, školske menze, studentske menze, oficirske menze) i ketering (catering) - pripremanje gotovih jela i pića na jednom mjestu i usluživanje na drugom mjestu - pripremanje gotovih obroka za avionske prevoznike, željezničke i drumske prevoznike, bankete, prijeme, svadbe, zabave i druge poslove i priredbe i
3) pokretni ugostiteljski objekti.

1. Ugostiteljski objekti za smještaj, ishranu i piće

Član 4.

Ugostiteljski objekti za smještaj su: hotel, hotelsko naselje, turističko naselje, aparthotel, apartmansko naselje, pansion, motel, kamp, sobe za iznajmljivanje, apartman, omladinski hotel (hostel), planinarski dom, odmaralište, prenoćište, kuća za odmor,bed and breakfasti etnoselo.

Hotel

Član 5.

Hotel je ugostiteljski objekat u kojem se gostu pružaju usluge smještaja, ishrane i pića, a mogu se pružati i druge usluge uobičajne u ugostiteljstvu.
Garni hotel je hotel u kome se pored usluga smještaja priprema i uslužuje doručak.
Hotel je zasebni građevinski objekat ili potpuno odvojeni dio zasebnog građevinskog objekta koji čini funkcionalnu cjelinu, sa odvojenim ulazima, stubištima i liftovima ukoliko je to predviđeno ovim pravilnikom.
Hotel mora imati najmanje deset smještajnih jedinica.
Izuzetno od stava 4. ovog člana minimalni broj smještajnih jedinica može biti manji od deset ukoliko su ispunjeni svi drugi minimalni uslovi za hotel.
Gostima u hotelu smještaj se pruža u smještajnim jedinicama koje su po pravilu sobe, a mogu biti i hotelski apartmani, ukoliko ovim pravilnikom nije drugačije određeno.
Hotelski apartman iz stava 4. ovog člana čine funkcionalno povezane prostorije: za spavanje, za ličnu higijenu gosta, za dnevni boravak, a može se nalaziti i prostor za pripremanje napitaka i jednostavnija jela.
Najviše 51% smještajnih jedinica mogu biti hotelski apartmani.

Član 6.

Hotel može imati depandans.
Depandans hotela je građevinski zaseban dio hotela, koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.
Depandans hotela mora biti povezan sa hotelom odgovarajućom bezbjednom i natkrivenom vezom u slučaju da između hotela i depandansa postoji javna saobraćajnica.
U depandansu gostima se pružaju usluge smještaja u smještajnim jedinicama u skladu sa članom 5. stav 4. ovog pravilnika, a usluge ishrane i druge uobičajne usluge u ugostiteljstvu pružaju se u hotelu.
Na smještajne jedinice u depandansu primjenjuju se odredbe ovog pravilnika kojima su određene smještajne jedinice hotela.

Član 7.

Hotel se može specijalizovati shodno zahtjevima određenog tržišnog segmenta za pojedini tip ponude, kao npr. kongresni - poslovni, banjski, zdravstveni, sportski, itd.
Poslovni hotel je ugostiteljski objekat u kome se pružaju usluge poslovnim ljudima uključujući potpuno opremljene poslovne centre sa profesionalnim osobljem, posebno namještene i opremljenje prostorije za održavanje seminara, posebne telekomunikacione usluge, poslovnu biblioteku, prevodilačke usluge.
Kongresni hotel je ugostiteljski objekat u kome se pružaju usluge za kongrese i sajmove, uključujući posebnu opremu, prostor za spremišta, izložbene usluge, simultane prevode i potpuno opremljen pres centar.
Banjski hotel je ugostiteljski objekat u kome se pružaju usluge za podizanje nivoa kondicije i opšteg zdravlja, uključujući centre za ljepotu, banjske kapacitete, fitnes centre, terapeutske tretmane profesionalno obučenog osoblja, izbor sauna, solarijuma, zagrijanih bazena, izbor masaža.
Zdravstveni hotel je ugostiteljski objekat u kome se pružaju usluge i kapaciteti za tretmane za liječenje i rekonvalescenciju, prirodno ozdravljenje i preventivnu medicinu, uključujući klasične i medicinske tretmane sa lokalnim metodama liječenja, vodenom terapijom, kinetiterapijom, elektroterapijom, gimnastikom i ostalim metodama liječenja.
Sportski hotel je ugostiteljski objekat u kome se pružaju usluge iznajmljivanja sportske opreme i kapaciteta za bavljenje određenih vrsta sportskih aktivnosti, kao što su golf tereni, teniski tereni, ski tereni i sl.
Hotel koji je specijalizovan za pružanje posebnih vrsta usluga mora imati prostorije, opremu i uređaje koji omogućavaju pružanje tih usluga, u skladu sa posebnim propisima.

Član 8.

Hoteli kategorisani uIkategoriju (sa pet zvjezdica) iIIkategoriju (sa četiri zvjezdice), uz oznaku naziva i kategorije hotela, mogu koristiti i oznaku "grand" ili "palace" ako raspolažu sa najmanje 50 smještajnih jedinica.

Hotelsko naselje

Član 9.

Hotelsko naselje je ugostiteljski objekat u kome se gostu pružaju usluge smještaja i ishrane i pića, a mogu se pružati i druge usluge uobičajne u ugostiteljstvu.
Hotelsko naselje je izdvojena funkcionalna cjelina koju čini veći broj, u pravilu manjih, građevinski samostalnih objekata, raznih namjena.
Gostima hotelskog naselja usluge smještaja pružaju se u smještajnim jedinicama koje su u pravilu sobe, a mogu biti i hotelski apartmani, ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno.
Izuzetno od prethodnog stava ovog člana, hotelsko naselje može usluge smještaja pružati gostu i u smještajnim jedinicama koje su apartmani, ako ne raspolaže hotelskim apartmanima.
Ako se usluge smještaja gostima hotelskog naselja pružaju u apartmanima shodno stavu 4. ovog člana, na te smještajne jedinice primjenjuju se odredbe ovog pravilnika kojima je određen apartman kao ugostiteljski objekat.
Smještajne jedinice hotelskog naselja nalaze se u objektima iz stava 2. ovog člana koji uobičajno nose komercijalne nazive: vila, bungalov, paviljon i sl.
Usluge recepcije, restorana i sl., te odgovarajuće usluge u vezi sa sadržajem prostora namijenjenih zabavi i rekreaciji, gostu se pružaju u jednom ili više centralnih objekata iz stava 2. ovog člana.
Hotelsko naselje može imati najviše 15%