aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu odredbi člana 8. stav 5., člana 26. stav 5. i člana 30. stav 3. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 32/09), federalni ministar okoliša i turizma, donosi

PRAVILNIK

O RAZVRSTAVANjU, MINIMALNIM USLOVIMA I KATEGORIZACIJI UGOSTITELjSKIH OBJEKATA IZ SKUPINE HOTELI

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 32 od 1. juna 2010, 53/10, 76/11)

I. OPĆE ODREDBE

Član 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se minimalne ugostiteljske usluge i uslovi za vrste i kategorije ugostiteljskih objekata koji čine skupinu hoteli (dalje u tekstu: objekt), vrste, vrste koje se kategoriziraju, kategorije, oznake za vrste i kategorije, način označavanja vrsta i kategorija te način kategorizacije objekata.

Član 2.

(1) Ugostiteljskim objektom iz skupine hoteli podrazumijeva se poslovni objekt kojim posluje ugostitelj (pravno ili fizičko lice registrovano za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u skupini hoteli) ili pravno lice koje nije ugostitelj, ali pod uslovima propisanim zakonom za ugostitelja može obavljati ugostiteljsku djelatnost.
(2) Objekt iz stava 1. ovog člana smatrat će se postojećim objektom ako su ispunjeni sljedeći uslovi:
1. da objekt na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika ima rješenje nadležnog organa državne uprave o utvrđenoj vrsti i kategoriji kao postojeći smještajni ili ugostiteljski objekt;
2. da je objekt sagrađen prije stupanja na snagu ovog Pravilnika.
3. da je pravosnažna građevinska dozvola za gradnju objekta pribavljena prije stupanja na snagu ovog Pravilnika.
(3) Svi ostali objekti smatrat će se novim objektima.

II. RAZVRSTAVANjE UGOSTITELjSKIH OBJEKATA IZ SKUPINE HOTELI

Član 3.

(1) U objektu iz skupine hoteli pružaju se usluge: smještaja, prehrane, pića i napitaka. U objektu se mogu pružati i druge usluge (iz područja drugih djelatnosti) kojima se zadovoljavaju potrebe turista, ako su za obavljanje tih usluga ispunjeni uslovi u skladu s posebnim propisima.
(2) Vrsta objekta iz stava 1. ovog člana određena je ovisno o: vrsti ugostiteljskih usluga koje se u objektu moraju obvezno pružati, pretežitosti i obveznom minimumu ugostiteljskih usluga, načinu usluživanja te drugim uslovima propisanim ovim Pravilnikom (minimumu uređenja, opreme, uređaja i drugo).

Član 4.

(1) Objekti iz skupine hoteli razvrstavaju se u sljedeće vrste:
1. Hotel baština,
2. Hotel,
3. Aparthotel,
4. Turističko naselje,
5. Turistički apartmani,
6. Motel
7. Pansion.
(2) Da bi objekt bio razvrstan u pojedinu vrstu iz stava 1. ovog člana, mora ispunjavati sljedeće uslove propisane ovim Pravilnikom:
1. opće uslove za vrstu,
2. minimalne uslove,
3. uslove propisane za vrstu Hotel baština u skladu sa prilogom A ovog Pravilnika, i
4. uslove za kategoriju objekata koji se kategoriziraju u skladu sa prilozimaI. -X. ovog Pravilnika.
(3) Hotelu se uz utvrđenu vrstu i kategoriju može dodatno utvrditi vrstu Hotel baština.
(4) Objekt stalno za vrijeme rada (bez obzira na broj gostiju koji u njemu boravi) mora u cijelosti ispunjavati uslove propisane ovim Pravilnikom za vrstu koja mu je utvrđena.
(5) Sve vrste objekata iz skupine hoteli mogu biti klupskog tipa, u kojima se pružaju ugostiteljske usluge isključivo članovima kluba, pod uslovom propisanim ovim Pravilnikom za vrstu i kategoriju.

III. OPĆI USLOVI ZA VRSTE - DEFINICIJE VRSTA

1. Vrsta Hotel baština

Član 5.

(1) Hotel baština mora biti u starim, izvornim, tradicijskim, historijskim, ruralno-urbanim strukturama i građevinama, uređen i opremljen na tradicijski način.
(2) Hotel baština ne može se nalaziti u replikama (kopijama) starih građevina i struktura; postojeće stare građevine ne mogu se dograđivati i nadograđivati već trebaju zadržati izvornu prostornu strukturu i oblik.
(3) Hotel baština je objekt u kojemu se gostima obvezno pružaju usluge smještaja i doručka, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge.
(4) Hotel baština je funkcionalna cjelina koju čini jedna građevina, dio građevine ili više prostorno odvojenih ali funkcionalno povezanih građevina, a mogu biti odvojene javnom ili zajedničkom površinom. U ugostiteljske sadržaje Hotela baština (recepcija, smještajne jedinice, sadržaji za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka i drugo) može se ulaziti neposredno iz vanjskog prostora.
(5) Hotel baština mora imati: prijemni hol u kojem je recepcija, najmanje pet smještajnih jedinica, ugostiteljske sadržaje za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka (kuhinju i restoran) i zajednički sanitarni čvor.
(6) Smještajne jedinice u Hotelu baština mogu biti: sobe i/ili hotelski apartmani i iznimno, porodične sobe .

2. Vrsta Hotel

Član 6.

(1) Hotel je objekt u kojemu se gostima obvezno pružaju usluge smještaja i doručka, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge.
(2) Hotel je funkcionalna cjelina koju, u pravilu, čini jedna građevina ili dio građevine sa zasebnim ulazom, horizontalnim i vertikalnim komunikacijama. Iznimno, hotel može činiti i nekoliko, a najviše četiri građevine. Ako se hotel sastoji od više građevina, a ne radi se o depandansama hotela, sve građevine moraju biti funkcionalno povezane hodnicima tzv. zatvorenom vezom. Ova obveza ne odnosi se na hotel u kojem građevine razdvaja javna saobračajnica. Recepcija i obvezni ugostiteljski sadržaji za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka u Hotelu ne mogu se nalaziti u građevini u kojoj se ne nalaze smještajne jedinice. U hotelu kojeg čini više građevina među kojima nema zatvorene veze usluga doručka mora se pružati u svakoj građevini sa smještajnim jedinicama.
(3) Hotel može imati najviše tri depandanse kao zasebne građevine unutar funkcionalne cjeline hotela. U novom objektu ukupni smještajni kapacitet u depandansi/ama ne smije biti veći od ukupnoga smještajnog kapaciteta u glavnoj zgradi hotela.
(4) Iznimno od odredbi stava 3. ovog člana u postojećim objektima priznaje se zatečeno stanje broja depandansi.
(5) Hotel mora imati: prijemni hol u kojem je recepcija, najmanje deset smještajnih jedinica, ugostiteljske sadržaje za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka (kuhinju i restoran) i zajednički sanitarni čvor za goste. Hotel u kojem se uslužuje doručak iz stava 2. ovog člana mora uz glavnu kuhinju i restoran u svakoj građevini imati najmanje drugu kuhinju i restoran ili prostoriju za usluživanje.
(6) Smještajne jedinice u hotelu mogu biti: sobe i/ili hotelski apartmani i iznimno, u postojećim objektima i depandansama novih objekata porodične sobe .

2.1. Depandansa hotela

Član 7.

(1) U depandansi hotela, u pravilu, pružaju se usluge smještaja, a usluge doručka i druge ugostiteljske usluge pružaju se u Hotelu.
(2) U depandansi hotela smještajne jedinice su: sobe i/ili hotelski apartmani i porodične sobe .
(3) Na depandansu hotela odgovarajuće se primjenjuju uslovi propisani ovim Pravilnikom za vrstu Hotel i to u dijelu koji se odnosi na: ulaz, horizontalne i vertikalne komunikacije i smještajne jedinice. Ako se u depandansi uslužuje doručak tada se odgovarajuće primjenjuju najmanje uslovi propisani ovim Pravilnikom za prostoriju za usluživanje.

3. Vrsta Aparthotel

Član 8.

(1) Aparthotel je objekt u kojemu se gostima obavezno pružaju usluge smještaja i doručka, a mogu se pružati i druge ugostiteljske usluge.
(2) Aparthotel je funkcionalna cjelina koju, u pravilu, čini jedna građevina ili dio građevine sa zasebnim ulazom, horizontalnim i vertikalnim komunikacijama. Iznimno, Aparthotel može činiti i nekoliko, a najviše četiri građevine. Ako se Aparthotel sastoji od više građevina, a ne radi se o depandansama aparthotela, sve građevine moraju biti funkcionalno povezane hodnicima tzv. zatvorenom vezom. Ova obveza ne odnosi se na aparthotel u kojem građevine razdvaja javna saobračajnica. Recepcija i obvezni ugostiteljski sadržaji za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka u Aparthotelu ne mogu se nalaziti u građevini u kojoj se ne nalaze smještajne jedinice. U Aparthotelu kojega čini više građevina među kojima nema zatvorene veze usluga doručka mora se pružati u svakoj građevini sa smještajnim jedinicama.
(3) Aparthotel može imati najviše tri depandanse kao zasebne građevine unutar funkcionalne cjeline Aparthotela. U novom objektu ukupni smještajni kapacitet u depandansi/ma ne smije biti veći od ukupnoga smještajnoga kapaciteta u glavnoj zgradi Aparthotela.
(4) Iznimno od odredbi stava 3. ovog člana u postojećim objektima priznaje se zatečeno stanje broja depandansi.
(5) Aparthotel mora imati: prijemni hol u kojem je recepcija, najmanje deset smještajnih jedinica, ugostiteljske sadržaje za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka (kuhinju i restoran) i zajednički sanitarni čvor za goste. Aparthotel u kojem se uslužuje doručak iz stava 2. ovog člana mora uz glavnu kuhinju i restoran u svakoj građevini imati najmanje drugu kuhinju i restoran ili prostoriju za usluživanje.
(6) Smještajne jedinice u aparthotelu mogu biti: sobe, studio apartmani i apartmani.
(7) U Aparthotelu najmanje 51% smještajnih jedinica mora biti opremljeno i uređeno tako da gost može sam pripremati jela odnosno moraju