aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 22 stava 1 tačke d) Zakona o Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine brojevi 31/09, 60/10 i 31/11) i člana 10 stava 6 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine broj 39/11) šef Policije donosi

PRAVILNIK

O RADU KOMISIJE ZA ODLUČIVANjE PO PODNESENOM ZAHTJEVU ZA NABAVKU I NOŠENjE ORUŽJA I MUNICIJE

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 3 od 10 februara 2012, 28/12)

DIO PRVI - OSNOVNE ODREDBE

(Predmet)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se postupak u vezi s izdavanjem odobrenja za nabavku oružja ili municije pravnim i fizičkim licima i izdavanje odobrenja za nošenje oružja za ličnu bezbjednost na teritoriji Brčko distrikta BiH.

(Zadatak)

Član 2

Komisija za odlučivanje po podnesenom zahtjevu za nabavku i nošenje oružja i municije (u daljnjem tekstu: Komisija) priprema:
a) Prijedlog odobrenja za nabavljanje oružja ili municije pravnim i fizičkim licima i
b) Prijedlog odobrenja za nošenje oružja za ličnu bezbjednost.

DIO DRUGI - SASTAV I NAČIN RADA KOMISIJE

(Sastav i imenovanje komisije)

Član 3

(1) Komisiju sačinjava pet članova, koji imaju svoje zamjenike, od kojih su:
a) tri člana i tri zamjenika policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: Policija),
b) dva člana i njihovi zamjenici su državni službenici iz Policije.
(2) Predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije biraju se iz reda policijskih službenika Policije.
(3) Članove i zamjenike članova Komisije iz stava 1 tački a) i b) ovog člana imenuje šef Policije).
(4) Predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije je policijski službenik s najvišim policijskim činom, odnosno ukoliko članovi imaju isti čin za predsjednika se bira policijski službenik koji je duže vremena proveo u tom činu.

(Način rada Komisije)

Član 4

(1) Predsjednik Komisije po potrebi zakazuje sastanak Komisije, a u njegovom odsustvu sastanak zakazuje njegov zamjenik.
(2) Komisija zasjeda u punom sastavu, u kome ne može biti više od dva zamjenika člana Komisije.
(3) Kada Komisija odlučuje po zahtjevu predsjednika ili člana Komisije za izdavanje odobrenja za nabavku oružja i municije i odobrenja za nošenje oružja za ličnu bezbjednost, tada predsjednika ili člana Komisije u radu zamjenjuje njegov zamjenik.

(Odlučivanje po zahtjevu za nabavku oružja i municije i nošenje oružja)

Član 5

(1) Komisija razmatra podnesene zahtjeve za nabavljanje oružja i municije i nošenja oružja za ličnu bezbjednost, utvrđuje da li podnosilac zahtjeva ispunjava opće uslove iz člana 10 stava 2 Zakona o oružju i municiji u Brčko distriktu BiH (u daljnjem tekstu: Zakona).
(2) Ukoliko podnosilac zahtjeva ne ispunjava uslove iz stava 1 ovog člana, Komisija će odbiti zahtjev, o čemu sačinjava zapisnik.
(3) Ukoliko podnosilac zahtjeva ispunjava uslove iz stava 1 ovog člana, pismeno se obavještava da u roku od 60 dana dostavi dokaze o ispunjavanju posebnih uslova iz člana 10 stava 3 Zakona.
(4) Dostavljanjem dokaza o ispunjavanju posebnih uslova Komisija donosi prijedlog odluke o izdavanju odobrenja za nabavku oružja ili municije, većinom glasova od punog sastava Komisije iz člana 4 stava 2 ovog pravilnika.

(5) O zahtjevu za izdavanje odobrenja za nabavku oružja ili municije Komisija se izjašnjava zaokruživanjem riječi "ZA" ili "PROTIV". _

(Zapisnik o radu Komisije)

Član 6

(1) O radu Komisije vodi se zapisnik.
(2) Zapisnik potpisuju članovi Komisije koji su odlučivali po zahtjevu.
(3) Na kraju zapisnika predsjednik konstatuje većinsku odluku Komisije, te potpisuje utvrđeni PRIJEDLOG ispod riječi ZAHTJEV ODOBREN ili riječi ZAHTJEV NIJE ODOBREN.

(Odlučivanje)

Član 7

Konačnu odluku po prijedlogu Komisije, rješenjem donosi šef Policije.

(Odbijanje zahtjeva)

Član 8

(1) Komisija će odbiti zahtjev za nabavku oružja ili municije i zahtjev za nošenje oružja za ličnu bezbjednost ako nisu ispunjeni uslovi iz člana 10 Zakona ili ukoliko postoje razlozi iz člana 24 stava 4 Zakona.
(2) U slučaju da zahtjev podnosioca nije odobren iz razloga propisanih članom 10 stavom 2 tačkama e) i f) odnosno člana 24 stava 4 Zakona, u obrazloženju rješenja ne navode se razlozi zbog kojih je zahtjev odbijen.

(Odlučivanje po zahtjevu za nošenje oružja)

Član 9

O zahtjevu fizičkog lica za izdavanje odobrenja za nošenje oružja za ličnu bezbjednost Komisija odlučuje na način što će objektivno i potpuno utvrditi opravdanost razloga iz obrazloženja podnesenog zahtjeva.

DIO TREĆI- PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

(Stupanje na snagu)

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH.
Broj:14.05/1-02-13256/11
Datum: 16. 11. 2011. godine
ŠEF POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH, Goran Lujić, s. r.