Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 17. stav 2. i člana 72. Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, na 139. sjednici, održanoj 14. decembra 2010. godine, donijelo je

PRAVILNIK

O PROIZVODIMA OD MLIJEKA I STARTER KULTURAMA

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 21 od 22 marta 2011, 25/12)

DIO PRVI - OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Ovim pravilnikom (u daljnjem tekstu: Pravilnik) propisuju se zahtjevi u pogledu kvaliteta koje u proizvodnji i na tržištu moraju zadovoljavati proizvodi od mlijeka, proizvodi sa ili bez mliječnog sastojka (u daljnjem tekstu: proizvodi) i starter kulture koji se stavljaju na tržište, a odnose se na:
a) nazive, definicije te opće zahtjeve koje moraju zadovoljavati;
b) organoleptička svojstva i sastav;
c) vrstu i količinu sirovina, dodatih sastojaka i drugih materija koje se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi;
d) dodatne zahtjeve označavanja.

(Izuzeci od primjene)

Član 2.

Pravilnikom se ne propisuju uslovi koji se odnose na zgusnuto mlijeko, mlijeko u prahu, te kazeine i kazeinate, koji su propisani posebnim propisima.

(Dodavanje aditiva i enzimskih preparata)

Član 3.

U proizvodnji proizvoda iz člana 1. ovog pravilnika, ako to ovim pravilnikom nije drugačije propisano, dozvoljeno je:
a) dodavanje aditiva i aditivima sličnih supstanci (arome i pomoćne supstance u procesu proizvodnje) u skladu s Pravilnikom o uslovima upotrebe prehrambenih aditiva u hrani namijenjenoj za ishranu ljudi ("Službeni glasnik BiH", broj 83/08) i Pravilnikom o upotrebi prehrambenih aditiva, osim boja i zaslađivača ("Službeni glasnik BiH", broj 83/08);
b) dodavanje enzimskih preparata u skladu s posebnim propisom;
c) dodavanje vitamina, mineralnih materija i materija za zaslađivanje u skladu s posebnim propisom.

(Definicije)

Član 4.

Pojmovi korišteni u ovom pravilniku imaju sljedeće značenje:
a) Sirovo mlijeko je mlijeko dobiveno sekrecijom mliječne žlijezde jedne ili više zdravih muznih životinja iz uzgoja, koje nije zagrijavano na temperaturi iznad 40oC ili nije izlagano nikakvom tretmanu sa istim efektom;
b) Proizvodi od mlijeka su proizvodi dobiveni bilo kojim postupkom prerade mlijeka, isključivo iz kravljeg, ovčijeg, kozijeg i bivoljeg mlijeka, te njihovih mješavina, a koji sadrže najmanje 50 % mlijeka, proizvoda od mlijeka ili mliječnih udjela;
c) Složeni proizvodi od mlijeka su proizvodi u kojima je mlijeko, proizvod od mlijeka ili sastojak od mlijeka osnovni sastojak u pogledu količine u gotovom proizvodu, pod uslovom da sastojci koji ne potiču iz mlijeka nisu dodati kako bi djelimično ili potpuno zamijenili bilo koji sastojak od mlijeka;
d) Rekonstituirani proizvodi od mlijeka su proizvodi dobiveni dodavanjem vode sušenim ili koncentriranim proizvodima od mlijeka u količini potrebnoj da se dobije odgovarajući odnos vode i suhe materije u gotovom proizvodu;
e) Rekombinirani proizvodi od mlijeka su proizvodi dobiveni kombinacijom mliječne masti i bezmasne suhe materije mlijeka u njihovom nepromijenjenom obliku, sa ili bez dodatka vode, da se dobije odgovarajući sastav gotovog proizvoda;
f) Dodati sastojci su sastojci, osim aditiva i aditivima sličnih supstanci, koji se upotrebljavaju u proizvodnji, a moraju zadovoljavati propise o općim zahtjevima kvaliteta i propise o zdravstvenoj ispravnosti hrane;
g) Starter kulture su kulture jedne ili više vrsta mikroorganizama koje svojom aktivnošću usmjeravaju tehnološki proces proizvodnje fermentiranih proizvoda od mlijeka i istovremeno im daju određena organoleptička svojstva;
h) Termički obrađeno mlijeko je proizvod namijenjen prodaji konačnom potrošaču, dobiveno termičkom obradom, u skladu s odredbama posebnog propisa o higijeni hrane;
i) Sadržaj masti je maseni udio (m/m) mliječne masti u mlijeku, izražen u postocima;
j) Sadržaj proteina je maseni udio (m/m) proteina u mlijeku, izražen u postocima (dobiva se množenjem ukupnog sadržaja azota u mlijeku, izraženog u postocima, s faktorom 6,38).

(Uslovi za konzumno mlijeko)

Član 5.

(1) Konzumno mlijeko podrazumijeva proizvode koji ispunjavaju uslove navedene u ovom članu i članu 12. ovog pravilnika, namijenjene za upotrebu potrošačima bez daljnje prerade.
(2) Potrošaču se može bez prerade, neposredno, ili posredno posredstvom restorana, bolnica, menzi ili drugih velikih potrošača, dostaviti ili prodati samo ono mlijeko koje ispunjava uslove propisane za konzumno mlijeko.
(3) Nazivi koji se koriste za proizvode koji ispunjavaju uslove propisane za konzumno mlijeko navedeni su u članu 12. ovog pravilnika. Ti nazivi koriste se samo za proizvode navedene u tom članu, što ne utiče na njihovu upotrebu u sastavljanju složenih naziva pod kojim se proizvodi prodaju.
(4) Konzumno mlijeko mora imati tačku smrzavanja približno jednaku prosječnoj tački smrzavanja sirovog mlijeka, registriranoj na području sabirnog mjesta konzumnog mlijeka.
(5) Konzumno mlijeko mora imat gustoću veću od 1 028 g/l za mlijeko, s 3,5% mliječne masti pri temperaturi od 20oC, ili odgovarajuću masu po litri mlijeka s drugačijim udjelom mliječne masti.
(6) Konzumno mlijeko mora imati najmanje 2,9 % proteina u mlijeku s 3,5% mliječne masti, ili odgovarajuću koncentraciju u slučaju mlijeka s drugačijim udjelom mliječne masti.

(Deklariranje proizvoda)

Član 6.

(1) Na označavanje proizvoda iz člana 1. ovog pravilnika primjenjuju se odredbe Pravilnika o općem deklariranju ili označavanju upakovane hrane ("Službeni glasnik BiH", broj 87/08), Pravilnika o označavanju hranjivih vrijednosti upakovane hrane ("Službeni glasnik BiH", broj 85/08), te odredbe ovog pravilnika koje se odnose na dodatne zahtjeve označavanja.
(2) Proizvodi koji zadovoljavaju zahtjeve propisane ovim pravilnikom označavaju se i stavljaju na tržište u skladu s definiranim nazivima.
(3) Oznaka "mlijeko", ako nije popraćena dodatnim opisom, odnosi se isključivo na kravlje mlijeko.
(4) Složeni, rekonstituirani i rekombinirani, kao i drugi proizvodi od mlijeka za koje Pravilnikom nisu propisani posebni zahtjevi deklariranja, mogu se proizvoditi i stavljati na tržište prema proizvođačkoj specifikaciji.

(Proizvođačka specifikacija)

Član 7.

(1) Za proizvode iz člana 6. stav (4) ovog pravilnika i za proizvode za koje je to ovim pravilnikom izričito predviđeno proizvođač je dužan imati proizvođačku specifikaciju prije dana početka proizvodnje.
(2) Proizvođačka specifikacija mora sadržavati kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda, osnovne zahtjeve kvaliteta, izvještaj o izvršenom ispitivanju zahtjeva kvaliteta (organoleptička, fizička i hemijska svojstva), kao i podatke iz deklaracije, u skladu s Pravilnikom o općem deklariranju ili označavanju upakovane hrane.
(3) O donesenim proizvođačkim specifikacijama proizvođač mora voditi evidenciju, koja sadrži sljedeće podatke:
a) evidencijski broj specifikacije;
b) datum donošenja proizvođačke specifikacije;
c) datum početka proizvodnje po predmetnoj proizvođačkoj specifikaciji;
d) seriju ili lot;
e) datum izvršenog laboratorijskog ispitivanja zahtjeva kvaliteta utvrđenih u proizvođačkoj specifikaciji;
f) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime ako ga proizvod ima;
g) grupu kojoj proizvod pripada;
h) vrstu i količinu upotrijebljenih komponenti i aditiva, računato na gotov proizvod.
(4) Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za osiguranje i očuvanje kvaliteta važe uslovi propisani ovim pravilnikom za grupu srodnih proizvoda iz ovog pravilnika.

(Mjeriteljski zahtjevi)

Član 8.

Proizvodi koji se stavljaju na tržište kao zapakovana hrana ili pakovanje, ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano, moraju zadovoljavati odredbe posebnih propisa za pojedinačna pakovanja.

DIO DRUGI - POSEBNE ODREDBE

(Vrste proizvoda)

Član 9.

Proizvodi iz člana 1. ovog pravilnika proizvode se i stavljaju na tržište u skladu sa sljedećom podjelom na vrste:
a) sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka;
: