Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 59. Zakona o porezu na dobit ("Službene novine Federacije BiH", br. 97/07 i 14/08), federalni ministar finansija-federalni ministar financija donosi

PRAVILNIK

O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 36 od 18 juna 2008, 79/08)

I. OSNOVNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se razrađuje primjena odredbi Zakona o porezu na dobit ("Službene novine Federacije BiH", br. 97/07 i 14/08, u daljnjem tekstu: Zakon) i metodologija utvrđivanja osnovice poreza na dobit, utvrđuju najviše porezno priznate stope amortizacije stalnih sredstava, propisuje obrazac poreznog bilansa, obrazac prijave poreza na dobit, obrazac prijave poreza po odbitku i ostali potrebni obrasci, te uređuju druga pitanja primjene Zakona prilikom oporezivanja dobiti na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).
II. POREZNI OBVEZNIK
1) Oporezivanje rezidenta

Član 2.

Obveznik poreza na dobit je pravno lice - rezident Federacije u skladu sa čl. 2., 3. i 4. Zakona, za dobit ostvarenu u Federaciji i izvan Federacije.

Član 3.

(1) Ako pravno lice iz člana 3. stav 1. tačka 3. Zakona ostvari prihod obavljanjem djelatnosti koja nije u vezi s njegovom registrovanom djelatnošću, na te prihode je dužan obračunati i platiti porez na dobit na način na koji porez na dobit utvrđuju i plaćaju porezni obveznici koji obavljaju djelatnost radi sticanja dobiti, izuzev onih prihoda koje je prema drugim propisima stjecatelj prihoda dužan vratiti u budžet i fond.
(2) Lice iz stava 1. ovog člana utvrđuje svoju oporezivu dobit na bazi prihoda koji članom 3. stav 1. tačka 3. zakona nisu izuzeti od oporezivanja, odnosno rashoda koji su povezani s ostvarivanjem tih prihoda.
2) Oporezivanje nerezidenata

Član 4.

(1) Nerezidentu - pravnom licu iz člana 4. stav 2. Zakona oporezuje se dobit koja je ostvarena obavljanjem djelatnosti preko poslovne jedinice koja je registrovana na teritoriji Federacije ili koje se po drugom osnovu smatraju poslovnom jedinicom u skladu sa Zakonom.
(2) Odredbe stava 1.ovog člana ne primjenjuju se na poslovne jedinice iz Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Brčko Distrikt).
(3) Svoju poslovnu jedinicu u Federaciji i druge vidove poslovanja koji se smatraju poslovnom jedinicom u skladu sa Zakonom, pravno lice - nerezident iz stava 1. ovog člana je dužan registrovati kod Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Porezna uprava).
(4) Nerezidentu - čije je sjedište, uprava van teritorije Bosne i Hercegovine, koji nema poslovnu jedinicu u Federaciji i koje se nije registrovalo kod Porezne uprave u smislu stava 3. ovog člana, oporezuje se prihod koji je ostvario povremenim obavljanjem djelatnosti ili pružanjem usluga na teritoriji Federacije u skladu sa Zakonom.
(5) Prihod iz stava 4. ovog člana oporezuje se porezom po odbitku.

Član 5.

(1) Pružanje usluga duže od tri mjeseca iz člana 5. stav 2. alineja 8. Zakona, smatra se period duži od tri mjeseca uzastopno u periodu od 12 mjeseci, u kojem jedan mjesec slijedi drugi, dakle u kontinuitetu, pri čemu se prekid do sedam dana ne smatra prekidom kontinuiteta. Kontinuitet od tri mjeseca zaredom računa se u periodu trajanja projekta, neovisno o broju učesnika u projektu.
(2) Ako ista pravna lica ili više lica ispuni uslove iz stava 1. ovog člana na jednom i s njim povezanom projektu, te steknu status poslovne jedinice, a uporedo radi i na drugim nepovezanim projektima, ali kraći period od propisanog u stavu 1. ovog člana, poslovna jedinica je obveznik poreza na dobit i za sve druge projekte.
(3) Usluge koje pruža nerezident rezidentu Federacije po potrebi, putem telefona ili elektronske pošte (bez fizičkog prisustva), a usluga se plaća na osnovu ugovora o plaćanju takve usluge, iako traje duže od tri mjeseca, ne smatra se poslovnom jedinicom.
(4) Period od 12 mjeseci iz stava 1. ovog člana, podrazumijeva kalendarsku godinu.
III. POREZNA OSNOVICA

Član 6.

(1) Utvrđivanje porezne osnovice iz člana 7. Zakona, kao oporezive dobiti, vrši se u poreznom bilansu usklađivanjem računovodstvene dobiti iskazane u bilansu uspjeha.
(2) Porezni bilans sadrži porezno dopustive rashode i neoporezive prihode za iste pozicije sadržane u bilansu uspjeha na osnovu kojih se utvrđuje porezna osnovica, kao i ostale pozicije koje utiču na visinu oporezive dobiti ili poreznog gubitka, visinu poreza na dobit i iznos obračunatog poreza na dobit prije i poslije umanjenja za porezne poticaje.

Član 7.

(1) Kapitalnim dobicima iz člana 7. stav 4. Zakona, koji uvećavaju oporezivu dobit u periodu u kome su iskazani, smatraju se svi oni iznosi koji direktno uvećavaju akumuliranu ili tekuću dobit u bilansu stanja, u skladu sa MRS/MSFI.
(2) U smislu člana 7. stav 4. Zakona i stava 1. ovog člana, kapitalni gubici koji direktno umanjuju akumuliranu ili tekuću dobit u bilansu stanja, umanjuju i oporezivu dobit u periodu u kome su iskazani u skladu sa MRS/MSFI.

Član 8.

(1) Dobit u postupku likvidacije podliježe oporezivanju u skladu sa članom 27. Zakona.
(2) Dobit u postupku likvidacije zavisnog privrednog društva, koja je oporezovana u skladu sa stavom 1. ovog člana, isključuje se od oporezivanja kod matičnog privrednog društva.
(3) Gubici koje matično privredno društvo iskaže u postupku likvidacije zavisnog privrednog društva u smislu člana 29. Zakona, ne priznaje se kao porezno dopustivo umanjenje porezne osnovice kod matičnog privrednog društva.
(4) Zavisno privredno društvo u smislu ovog pravilnika podrazumijeva privredno društvo u kojem matično privredno društvo ima najmanje 90% udjela ili dionica.
1) Usklađivanje rashoda

Član 9.

(1) Porezni bilans sadrži porezno priznate rashode za iste pozicije sadržane u bilansu uspjeha u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.
(2) Ako bilans uspjeha, sačinjen prema propisima o računovodstvu i MRS/MSFI, sadrži pozicije rashoda koje nisu u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, obveznik poreza je dužan sastaviti pregled razlika između iznosa pojedinih bilansnih pozicija utvrđenih prema Zakonu i ovom pravilniku i iznosa tih pozicija utvrđenih prema računovodstvenim propisima.

Član 10.

(1) Pod troškovima zarada, odnosno ostalim primanja koji uvećavaju osnovicu poreza na dobit u smislu člana 10. stav 1. Zakona podrazumijevaju se ona osobna primanja zaposlenih i drugih fizičkih lica koja se isplate iznad iznosa koji je oslobođen oporezivanja u skladu sa posebnim propisima.
(2) Pod primanjima zaposlenih i drugih fizičkih lica koja potiču iz raspodjele dobiti koja uvećavaju osnovicu poreza na dobit u smislu člana 10. stav 2. Zakona podrazumijevaju se osobna primanja iz osnova dobiti koja su iskazana kao rashodi u skladu sa MRS 19.

Član 11.

(1) Pod reprezentacijom iz člana 11. stav 1. Zakona podrazumijevaju se izdaci za: ugošćenje, poklone, odmor, rekreaciju i razonodu, najam kuća za odmor, korištenje teniskih igrališta, golf terena, bazena, iznajmljivanje jahti i sl., koje obveznik poreza snosi za poslovne partnere i koji su povezani sa obavljanjem djelatnosti ili uspostavljanje poslovne saradnje
(2) Troškovi reprezentacije koji nisu direktno vezani za poslovanje obveznika poreza ne mogu se priznati u poreznom bilansu.
(3) U slučaju da se na ime reprezentacije daju dobra, proizvodi


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: