aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 47. Zakona o porezu na dobit ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 91/06) i člana 112. stav 1. Zakona o administrativnoj službi u upravi Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 16/02, 62/02, 38/03, 42/04 i 49/06), ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 129 od 30. decembra 2006, 110/07, 114/07, 62/08, 9/09, 122/10, 73/11, 17/13, 21/13)

I- OSNOVNA ODREDBA

Primjena Zakona o porezu na dobit

Član 1.

(1) Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dobit (u daljem tekstu: Pravilnik) razrađuju se način i postupak oporezivanja dobiti.
(2) Oporezivanje dobiti vrši se na osnovu Zakona o porezu na dobit (u daljem tekstu: Zakon).

Značenje pojmova koji se koriste u Pravilniku

Član 2.

Pojmovi koji se koriste u Pravilniku imaju sljedeće značenje:
a) Republika Srpska - znači teritorija Republike Srpske, uključujući i njene teritorijalne vode i vazdušni prostor iznad njene teritorije.
b) Pravno lice - je lice registrovano za samostalno obavljanje djelatnosti u cilju sticanja dobiti u skladu sa zakonima Republike Srpske. Pojam pravnog lica ne podrazumijeva fizičko lice na koje se primjenjuje Zakon o porezu na dohodak kao rezultat obavljanja samostalne djelatnosti.
v) Poslovna jedinica - je organizacioni dio pravnog lica koji obavlja dio registrovane djelatnosti pravnog lica, na teritoriji drugog entiteta i / ili Brčko Distrikta.
g) Strano pravno lice - je pravno lice koje ima sjedište u inostranstvu.
d) Tržišna cijena - je iznos koji bi nepovezani kupac platio nepovezanom prodavcu u isto vrijeme i na istom mjestu za istu ili sličnu robu ili usluge pod uslovima slobodne konkurencije.
đ) Kamata - znači bilo koji iznos potreban da se plati u novcu, robi ili uslugama umjesto upotrebe novca, bilo da se plaća obaveza po dugu, ili depozitu, ili u skladu sa finansijskim ugovorom o zajmu, prodaji na rate ili nekoj drugoj vrsti prodaje s odloženim plaćanjem radi uključivanja instrumenata i aranžmana koji osiguravaju funkcionalni ekvivalent kamate.
e) Akcija - je vlasnička hartija od vrijednosti koja predstavlja udio u osnovnom kapitalu akcionarskog društva.
ž) Akcionar - je svako pravno ili fizičko lice koje je vlasnik akcija u akcionarskom društvu.
z) Dividenda - je dio neto dobiti koja se odlukom organa upravljanja pravnog lica raspodjeljuje u novcu ili u nenovčanom obliku akcionarima tog pravnog lica po osnovu posjedovanja akcija. Učešće u raspodjeli neto dobiti neakcionarskih oblika organizovanja pravnih lica predstavlja dio neto dobiti koja se odlukom organa upravljanja pravnog lica raspodjeljuje u novcu ili nenovčanom obliku vlasnicima kapitala.
i) Povezana lica - lice je povezano sa drugim licem ukoliko je odnos između njih opisan u jednom od sljedećih stavova:
1) fizičko lice je povezano sa pravnim licem ukoliko fizičko lice posjeduje, neposredno ili posredno. 10% ili više akcija u pravnom licu;
2) pravno lice je povezano sa drugim pravnim licem ukoliko pravno lice posjeduje, neposredno ili posredno, 10% ili više akcija u akcionarskom društvu, odnosno udio vlasništva od 10% ili više u kapitalu neakcionarskog društva ili
3) smatra se da fizičko lice posjeduje akcije koje posjeduje njegov ili njen bračni drug, djeca, usvojenici, roditelji, braća i sestre, djed i baka i unučad.
j) Osnovica imovine - znači cijenu koštanja ili nabavnu cijenu neke imovine i koristi se za izračunavanje dobiti i gubitka od prodaje ili transfera imovine i u svrhu amortizacije.
k) Usklađena osnovica imovine - znači osnovica umanjena za amortizaciju i uvećana za troškove investiranja i druge troškove koji nisu tekući troškovi, a koji povećavaju vrijednost imovine.
l) Kapitalna dobra (kapitalna imovina) - predstavljaju imovinu koja se amortizuje, a koju koristi pravno lice u svrhu obavljanja djelatnosti.
lj) Investiciono dobro (investiciona imovina) - znači svako dobro ili imovinu koje pravno lice nabavi ili drži, a koje mu ne služi za obavljanje djelatnosti i ne obuhvata zalihe, imovinu koja se drži za prodaju kupcima u skladu sa poslovnom djelatnošću, kapitalnu imovinu koja se amortizuje, zgrade koje se koriste za poslovnu djelatnost, autorska prava.
m) Obračunska metoda (akrualno računovodstvo ili računovodstvo nastanka događaja) - znači evidentiranje prihoda i rashoda u momentu nastanka poslovnog događaja.
n) Poslovna jedinica stranog pravnog lica (u daljem tekstu: stalno mjesto poslovanja) je:
1) mjesto u Republici Srpskoj gdje se vrši sav promet ili poslovna aktivnost pravnog lica, u cijelosti ili djelimično, bilo direktno ili preko određenog agenta. Stalno mjesto poslovanja može biti mjesto rukovođenja, filijala, kancelarija, tvornica, prodavnica, radionica, rudnik, izvor nafte ili gasa, kamenolom ili neko drugo mjesto eksploatacije prirodnih resursa unutar Republike Srpske,
2) mjesto izvođenja građevinskih, instalaterskih ili montažerskih radova u Republici Srpskoj, kao i mjesto instalacije ili strukture koje se koristi u istraživanju ili eksploataciji prirodnih resursa ili djelatnost nadzora vezana za navedene aktivnosti;
3) mjesto gdje drugo fizičko ili pravno lice posluje u ime stranog pravnog lica i ima ovlašćenje da zaključuje ugovore u ime tog stranog pravnog lica, smatra se stalnim mjestom poslovanja stranog pravnog lica;
4) mjesto gdje domaće fizičko ili pravno lice, bez ovlašćenja da zaključuje ugovore u ime stranog pravnog lica, posluje u ime stranog pravnog lica, držeći zalihe proizvoda ili trgovačke robe iz kojih obavlja redovne isporuke u ime stranog pravnog lica, smatra se stalnim mjestom poslovanja stranog pravnog lica.
5) Stalno mjesto poslovanja ne obuhvata sljedeće:
- korišćenje od strane pravnog lica bilo kakvog prostora samo u svrhu smještaja ili izlaganja proizvoda ili robe koja pripada tom pravnom licu;
- održavanje zalihe proizvoda ili robe koja pripada pravnom licu samo u svrhu čuvanja i izlaganja;
- održavanje zalihe proizvoda ili robe koja pripada pravnom licu samo u Cilju obrade i dorade od strane drugog pravnog lica;
- prodaju proizvoda ili robe koja pripada pravnom licu, a koja je bila izložena za vrijeme sajma ili izložbe ukoliko su ti proizvodi ili roba prodati najkasnije u roku od mjesec dana od zatvaranja sajma ili izložbe;
- mjesto obavljanja aktivnosti u cilju nabavke proizvoda ili robe ili prikupljanja informacija za pravno lice;
- mjesto obavljanja aktivnosti u cilju izvršenja bilo kakve djelatnosti pripremne ili pomoćne prirode za pravno lice;
- mjesto obavljanja aktivnosti za bilo koju kombinaciju djelatnosti u gore navedenim alinejama, s tim da je cjelokupna djelatnost koja se vrši na tom mjestu poslovanja po svojoj prirodi pripremna ili pomoćna.
6) Strano pravno lice nema stalno mjesto poslovanja u Republici Srpskoj samo ako vrši privrednu djelatnost u Republici Srpskoj preko brokera, generalnog konsignacionog agenta ili bilo kog drugog agenta sa samostalnim statusom, s tim da je ta djelatnost agenta redovna privredna djelatnost agenta.
7) Strano pravno lice nema stalno mjesto