Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju o Pravilniku o izgledu i sadržaju obrasca vozačke dozvole i registrovanja vozila u Bosni i Hercegovini, potpisanog od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, donosi

PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU IZDAVANjA VOZAČKE DOZVOLE U BOSNI I HERCEGOVINI

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 8 od 03 aprila 2003, 3/04)

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se postupak i način izdavanja, produženje važenja i zamjena vozačke dozvole i način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2.

Izdavanje, produženje važenja i zamjenu vozačke dozvole vrše i evidenciju vozača vode u Federaciji Bosne i Hercegovine Policijske uprave pri kantonalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, u Republici Srpskoj Centri javne bezbjednosti, Stanice javne bezbjednosti i Policijske stanice, u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine policija Distrikta (u daljem tekstu: nadležni organ), na čijem području vozač ima prebivalište odnosno na čijem području raseljeno lice ima boravište.

II- IZDAVANjE VOZAČKE DOZVOLE

Član 3.

Vozačka dozvola izdaje se na zahtjev lica koje je položilo vozački ispit.
Zahtjev za izdavanje podnosi se na obrascu VD-1 u koji se upisuju podaci i to: vrsta zahtjeva, ime i prezime, ime jednog roditelja, datum rođenja, mjesto rođenja, državljanstvo, jedinstveni matični broj, prebivalište i adresu podnosioca zahtjeva odnosno boravište za raseljeno lice, datum polaganja vozačkog ispita, mjesto polaganja vozačkog ispita, oznaku kategorije i potkategorije vozila za koje se traži vozačka dozvola, podatke o tome da li podnosilac zahtjeva već posjeduje vozačku dozvolu, podatke o tome da li je prema podnosiocu zahtjeva izrečena zaštitna mjera ili mjera bezbjednosti zabrane upravljanja motornim vozilom, redni broj registra, potpis službenog lica, potpis podnosioca zahtjeva i podatke o prilozima uz zahtjev.

Član 4.

Uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole podnosi se:
- uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti lica za upravljanje motornim vozilom one kategorije ili potkategorije za koju se traži vozačka dozvola, koje ne može biti starije od šest mjeseci;
- uvjerenje o položenom vozačkom ispitu za upravljanje motornim vozilom one kategorije ili potkategorije za koju se traži izdavanje vozačke dozvole;
- dokaz o uplati propisane naknade za obrazac vozačke dozvole.

Član 5.

Po prijemu zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole i provjere da se za to lice fotografija, potpis kao i ostali lični podaci nalaze u elektronskoj evidenciji, nadležni organ iz člana 2. Pravilnika, podnosiocu zahtjeva izdat će potvrdu o prijemu zahtjeva i preuzimanju vozačke dozvole na obrascu VD-2.
U slučaju da se utvrdi, da je došlo do izmjene izgleda lica u odnosu na fotografiju koja se nalazi u elektronskoj evidenciji, podnosioca zahtjeva je potrebno uputiti na fotografisanje.
Nakon provedenog postupka nadležni organ iz člana 2. Pravilnika, izdat će vozačku dozvolu ili donijeti rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.
Kada podnosilac zahtjeva preuzme vozačku dozvolu, na potvrdi iz stava 1. ovog člana svojim potpisom potvrđuje preuzimanje vozačke dozvole sa upisivanjem datuma, a službeno lice to potvrđuje potpisom te potvrdu odlaže u dosje vozača.

Član 6.

Fotografija na vozačkoj dozvoli mora vjerno prikazivati lik imaoca vozačke dozvole (sa lica - an face) bez šešira, kape ili marame.
Izuzetno, od odredbe stava 1. ovog člana, lica koja iz vjerskih razloga ili prema narodnim običajima nose šešir, kapu ili maramu mogu se fotografisati sa šeširom, kapom ili maramom, s tim što čelo ne smije biti prekriveno.

Član 7.

Označavanje kategorije ili potkategorije vozila za koju vozačka dozvola važi, vrši se upisivanjem oznake kategorije ili potkategorije na prednjoj strani obrasca vozačke dozvole i upisivanjem datuma polaganja vozačkog ispita za određene kategorije ili potkategorije u odgovarajuće rubrike u tabeli na poleđini obrasca vozačke dozvole.

Član 8.

Vozačka dozvola izdaje se sa rokom važenja od 10 godina, a licima starijim od 65 godina života sa rokom važenja od tri godine, računajući od dana izdavanja.
Licima koja u vrijeme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje se sa rokom važenja do navršenih 65 godina života, s tim da taj rok ne može biti kraći od tri godine.
Izuzetno, vozačka dozvola se može izdati i na rok kraći od roka utvrđenog u ovom članu, na osnovu nalaza i mišljenja zdravstvene ustanove naznačenom u uvjerenju o zdravstvenoj sposobnosti lica, a koji ne može biti kraći od dvije godine.

Član 9.

Licu starosti između 16 do 18 godina života koje posjeduje ličnu kartu a koje je položilo ispit za upravljanje vozilom potkategorije A1 izdat će se vozačka dozvola za upravljanje vozilom potkategorije A1.

Član 10.

Licu koje praktični dio vozačkog ispita za upravljanje motornim vozilom određene kategorije ili potkategorije položi na prilagođenom vozilu za invalida, izdat će se vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom za invalide te kategorije ili potkategorije, s tim što će se u rubriku "Napomena" na poleđini obrasca vozačke dozvole to na odgovarajući način označiti.

Član 11.

Invalidu i licu sa tjelesnim nedostacima koji ne predstavljaju smetnju za upravljanje motornim vozilom, ali to znatno otežavaju, izdat će se vozačka dozvola s tim da vozač ima pravo upravljanja motornim vozilom samo ako prilikom vožnje koristi pomagala naznačena u rubrici "Napomena" na poleđini obrasca vozačke dozvole izrazima "naočale" i "ortopedska pomagala".
Pod izrazom "naočale" podrazumijeva se upotreba naočala ili sočiva prilikom vožnje, a izraz "ortopedska pomagala" podrazumijeva proteze, prilagođenost vozila i slušne aparate.

III- PRODUŽENjE VAŽENjA VOZAČKE DOZVOLE

Član 12.

Produženje važenje vozačke dozvole vrši se na zahtjev vozača kojeg nadležni organ vodi u evidenciji.
Produženje vozačke dozvole vrši se izdavanjem nove vozačke dozvole, sa rokovima važenja propisanim u članu 8. ovog pravilnika.
Uz zahtjev za produženje važenja vozačke dozvole prilaže se vozačka dozvola čiji je rok važnosti istekao i dokaz o uplati propisane naknade za obrazac vozačke dozvole.
Vozač motornog vozila kome je vozačka dozvola izdana sa kraćim rokom važenja mora uz zahtjev za produženje važenja vozačke dozvole priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom te kategorije ili potkategorije. Ovo uvjerenje ne smije biti starije od šest mjeseci.
Vozač kome je izdana vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije D i potkategorije D1, prilikom svakog produženja važenja vozačke dozvole, uz zahtjev za produženje važenja vozačke dozvole, prilaže uvjerenje o zdrastvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom te kategorije ili potkategorije. Ovo uvjerenje ne smije biti starije od šest mjeseci.
Zahtjev za produženje važenja vozačke dozvole podnosi se na obrascu VD-1.

Član 13.

Nadležni organ produžit će vozačku dozvolu i kad je zahtjev za produženje podnesen u toku posljednje godine njenog važenja, a produženje važenja računa se od dana izdavanja nove vozačke dozvole.
Prilikom podnošenja zahtjeva za produženje važenja vozačke dozvole podnosiocu zahtjeva se izdaje potvrda iz člana 5. ovog pravilnika, na obrascu VD-2.

IV- ZAMJENA VOZAČKE DOZVOLE

Član 14.

Zamjena


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: