Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 29. stav (2) i člana 51. stav (3) tačka p) Zakona o fiskalnim sistemima ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), federalni ministar finansija - federalni ministar financija donosi

PRAVILNIK

O POSTUPCIMA I REDOSLIJEDU RADNjI U PROCESU FISKALIZACIJE

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 31 od 31 maja 2010, 86/10, 59/12)

I. OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Ovim pravilnikom se propisuju: postupci i obaveze u procesu fiskalizacije za: ovlaštene proizvođače/zastupnike, ovlaštene servise, ovlaštene servisere, Poreznu upravu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: PU), ovlaštena lica PU, Komisije za Federalno ministarstvo financija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), nadležne organe i obveznike, postupak inicijalne fiskalizacije, preuzimanje fiskaliziranog uređaja od strane obveznika, instaliranje fiskalnog sistema kao i drugi tehnički i tehnološki postupci u vezi fiskalizacije.

II. TEHNIKE I POSTUPCI U PROCESU FISKALIZACIJE

Član 2.

(Tehnike, postupci i obaveze u procesu fiskalizacije za ovlaštene proizvođače/zastupnike)
(1) Ovlašteni proizvođač/zastupnik je dužan prije stavljanja fiskalnog sistema u promet zaključiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama s Ministarstvom u skladu sa članom 22. Zakona o fiskalnim sistemima (u daljnjem tekstu: Zakona).
(2) Ovlašteni proizvođač/zastupnik, na temelju člana 20. stav (1) Zakona, dužan je prije početka stavljanja u promet određenog tipa fiskalnog sistema, podnijeti zahtjev PU za dodjelu serije IBFU. Nakon dobijanja rješenja o dodjeli serije IBFU ovlašteni proizvođač/zastupnik može u promet staviti određeni tip fiskalnog sistema na koji se to rješenje odnosi.
(3) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je uz zahtjev za dodjelu IBFU, dostaviti PU izgled proizvođačke plombe i servisnih plombi ovlaštenih servisa/servisera kojima je do podnošenja zahtjeva dato ovlaštenje za servisiranje fiskalnih proizvoda i pružanje tehničke podrške. Izgled navedenih plombi definiran je Pravilnikom o vrstama i oblicima plombi fiskalnog sistema.
(4) Na temelju člana 45. stav (1) Zakona, ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je zaključiti ugovore s telekomunikacijskim operaterom/operaterima ili drugim subjektima koji osiguravajuGPRSmrežu, te osigurati pretplatničke kartice za svaki terminal prije puštanja u promet.
(5) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je osposobiti i ovlastiti servisere ovlaštenih servisa za servisiranje i pružanje tehničke podrške za tipove fiskalnih sistema koje stavlja u promet.
(6) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je obezbijediti serviserske pečate i sa istim zadužiti sve ovlaštene servise/servisere kojima je izdao ovlaštenje.
(7) U slučaju ukidanja licence ovlaštenom serviseru, ovlašteni proizvođač/zastupnik oduzima serviserski pečat serviseru kojem je oduzeto ovlaštenje.
(8) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je PU dostaviti evidenciju o ovlaštenim servisima i ovlaštenim serviserima, kao i obavijestiti PU o svakom naknadnom izdavanju i ukidanju ovlaštenja ovlaštenim servisima i ovlaštenim serviserima u roku od sedam dana od dana izdavanja ili ukidanja ovlaštenja određenom ovlaštenom servisu i/ili ovlaštenom serviseru.
(9) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je minimalno jednom godišnje izvršiti provjeru osposobljenosti ovlaštenih servisa i ovlaštenih servisera za servisiranje i pružanje tehničke podrške i na osnovu te provjere obnoviti ili ukinuti ranije izdate licence.
(10) U slučaju da ovlašteni proizvođač/zastupnik, u toku kontrole rada svojih ovlaštenih servisa i ovlaštenih servisera, utvrdi da ovlašteni servis i/ili ovlašteni serviser ne ispunjavaju obveze iz Zakona i podzakonskih akata i ukoliko ne vrše servisiranje fiskalnih sistema u skladu sa uputama ovlaštenog proizvođača/zastupnika ili na bilo koji drugi način krše odredbe ugovora sa ovlaštenim proizvođačem/zastupnikom ili obveznicima Zakona, ovlašteni proizvođač/zastupnik ima pravo ukinuti im licencu i oduzeti pravo servisiranja njegovih fiskalnih sistema. O ukidanju licence dužan je obavijestiti PU u roku od jednog dana od dana ukidanja licence.
(11) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je na svaki fiskalni uređaj prije stavljanja u promet trajno i na vidljiv način obilježiti IBFU iz serije koju mu je za taj fiskalni uređaj dodijelila PU iz članka 1. stavak (1) ovog Pravilnika.
(12) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je u fiskalni modul svakog fiskalnog uređaja upisati odgovarajući IBFM na osnovu IBFU, prije stavljanja konkretnog fiskalnog uređaja u promet.
(13) Ovlašteni proizvođač/zastupnik dužan je jednom tjedno obavještavati PU o svim IBFU proizvedenih i/ili trajno uništenih fiskalnih uređaja. Ovlašteni proizvođač/zastupnik nema obavezu obavještavati PU za one tjedne u kojima nije bilo proizvodnje.
(14) U slučaju nemogućnosti isporuke nefiskaliziranih fiskalnih uređaja, iz stavka (13) ovog člana Pravilnika, ovlaštenom distributeru, ovlaštenom servisu ili obvezniku, zbog krađe, oštećenja ili uništenja usljed više sile (poplava, požar, zemljotres, nezgoda u transportu i sl.), ovlašteni proizvođač/zastupnik je dužan u roku od tri dana o tome pismeno obavijestiti PU.

(Tehnike, postupci i obveze u procesu fiskalizacije za ovlaštene servise i ovlaštene servisere)

Član 3.

(1) Ovlašteni servis dužan je imati ovlaštenje od ovlaštenog proizvođača/zastupnika i potpisan ugovor sa ovlaštenim proizvođačem/zastupnikom o servisiranju i tehničkoj podršci za sve tipove fiskalnih sistema za koje vrši servisiranje i pruža tehničku podršku obveznicima.
(2) Ovlašteni servis obavezan je imati minimalno jednog zaposlenog servisera koji posjeduje ovlaštenje od ovlaštenog proizvođača/zastupnika za servisiranje i pružanje tehničke podrške za tipove fiskalnih sistema za koje vrši servisiranje i pruža tehničku podršku obveznicima.
(3) Ovlašteni servis potpisuje ugovor o servisiranju fiskalnih sistema sa svakim obveznikom čije fiskalne sisteme servisira.
(4) Ovlašteni servis na osnovu potpisanog Zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju (u daljnjem tekstu: ZIF) od strane obveznika i tek nakon što mu se isporuči ispravan i plombiran fiskalni uređaj od strane proizvođača ili ovlaštenog servisa, elektroničkim putem šalje ZIF PU u ime svog klijenta (obveznika) sa IBFU i IBFM koji je vezan za taj fiskalni uređaj.
(5) Fiskalizacija se obavlja u poslovnim prostorijama ovlaštenog servisa, a u njoj sudjeluju ovlašteno lice PU i ovlašteni serviser.
(6) Ovlašteni servis/serviser je dužan prilikom fiskalizacije u fiskalni uređaj upisati JIB i PIB (kao i IOSA u slučaju fiskalnog pisača i fiskalne kase-pisača) klijenta, te vremenske odrednice završetka fiskalizacije. Ukoliko klijent nije PDV obveznik, u polje namijenjeno za PIB upisuju se nule.
(7) Ovlašteni serviser je dužan u fiskalni uređaj upisati naziv i adresu prodajnog mjesta.
(8) Ovlašteni serviser je dužan popuniti servisne knjižice sa potrebnim podacima.
(9) Ovlašteni servis je dužan povezati fiskalni uređaj sa terminalom.
(10) Ovlašteni serviser je dužan, nakon stavljanja fiskalne i programske plombe, staviti servisnu plombu na fiskalni uređaj i terminal.
(11) Ovlašteni servis, nakon obavljene fiskalizacije, isporučuje fiskalizirani fiskalni uređaj, tj. kompletan fiskalni sistem obvezniku u ovlaštenom servisu ili na prodajnom mjestu obveznika.
(12) Ovlašteni servis je dužan prikupiti svu potrebnu i pravilno popunjenu dokumentaciju koja je neophodna za zaključenje ugovora o korištenjuGPRSusluga između obveznika i telekomunikacijskog operatera ili drugog subjekta koji osiguravaGPRSmrežu, te istu dostaviti ovlaštenom proizvođaču/zastupniku u roku od sedam dana od dana isporuke fiskaliziranog fiskalnog uređaja i terminala obvezniku, a u skladu sa procedurom propisanom od strane ovlaštenog proizvođača/zastupnika.
(13) Ovlašteni servis servisira fiskalne sisteme obveznicima s kojima ima potpisan ugovor o servisiranju i vrši tehnički pregled dijelova fiskalnih sistema u skladu sa članom 46. stav (12) i članom 47. stav (2) Zakona.
(14) Ovlašteni servis dužan je svaku servisnu intervenciju evidentirati u pisanim i elektroničkim servisnim knjižicama u skladu sa članom 46. stav (7) Zakona.
(15) Ovlašteni servis dužan je pisano obavijestiti PU o svim slučajevima neosnovanog prijavljivanja neispravnosti fiskalnog proizvoda.
(16) Ovlašteni servis je, dužan podnijeti PU zahtjev za naknadnu fiskalizaciju usljed servisiranja, ukoliko se prilikom servisiranja utvrdi potreba za skidanjem fiskalne ili programske plombe sa fiskaliziranog fiskalnog uređaja. Nakon odobrenja zahtjeva od strane PU i nakon što se servisiranje završi, ovlašteni servis ponovno vrši fiskalizaciju fiskalnog uređaja.
(17) Ovlašteni serviser, na osnovu odobrenog zahtjeva obveznika za brisanje iz registra fiskaliziranih uređaja, vrši defiskalizaciju fiskalnog uređaja u ovlaštenom servisu uz prisustvo ovlaštena lica PU. Ovlašteni servis dužan je osigurati tehničke i kadrovske uvjete za preuzimanje podataka iz fiskalne memorije i memorije sa