aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 16. Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa ("Službene novine Federacije BiH", broj 42/09), federalni ministar finansija-federalni ministar financija donosi

PRAVILNIK

O PODNOŠENjU PRIJAVA ZA UPIS I PROMJENE UPISA U JEDINSTVENI SISTEM REGISTRACIJE, KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 73 od 23 novembra 2009, 38/10, 77/10, 9/11, 1/13)

I. OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se postupak i način podnošenja prijava za upis u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa (u daljnjem tekstu: Jedinstveni sistem) koji se vodi u Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Porezna uprava).
Pravilnikom se uređuje: registracija obveznika uplate doprinosa u Jedinstveni sistem, postupak podnošenja prijave i registracije za upis osiguranika i lica osiguranih po drugom osnovu u Jedinstveni sistem i postupak dodjeljivanja Ličnog identifikacionog broja (u daljnjem tekstu: LIB) svakom osiguraniku koji se registruje u Jedinstven sistem, postupak potreban za promjenu podataka o osiguraniku, postupak potreban za odjavu osiguranika, prijave, izvještaji i zahtjevi u skladu sa Zakonom o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa (u daljnjem tekstu: Zakon), te uvjerenja koja izdaje Porezna uprava iz Jedinstvenog sistema.
Obrasci potrebni za prijavu, promjenu podataka i odjavu iz Jedinstvenog sistema sastavni dio su ovog Pravilnika.

II. REGISTRACIJA OBVEZNIKA UPLATE DOPRINOSA

Član 2.

Registracija pravnih lica, drugih organizacija, preduzetnika vrši se u skladu sa Pravilnikom o dodjeljivanju identifikacionih brojeva, i poreznoj registraciji poreznih obveznika na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 39/02, 1/03, 11/04, 2/10, 83/10 i 66/11, u daljnjem tekstu: Pravilnik o poreznoj registraciji).
Pravno lice, druga organizacija i preduzetnik, koji su registrovani u Poreznoj upravi, u skladu sa stavom 1. ovog člana biti će istovremeno registrovani u Jedinstvenom sistemu.

Član 3.

Dobrovoljni obveznik uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljnjem tekstu: dobrovoljni obveznik uplate doprinosa) i lice koje uplaćuje zdravstveno osiguranje ličnim sredstvima, registruje se u Jedinstveni sistem kao obveznik uplate doprinosa u nadležnoj ispostavi Porezne uprave u mjestu prebivališta, odnosno boravišta u skladu sa članom 10. ovog Pravilnika.

Član 4.

Postupak dodjeljivanja identifikacionog broja i porezne registracije poreznih obveznika je jedinstven i istovremeno predstavlja registraciju obveznika uplate doprinosa u Jedinstveni sistem.
Jedinstveni sistem potrebne podatke za registraciju obveznika uplate doprinosa koristi iz poreznog sistema.
Porezna uprava izdaje uvjerenje o registraciji svakom obvezniku uplate doprinosa registrovanom u Jedinstvenom sistemu u skladu sa članom 11. Zakona.
Oblik i sadržaj uvjerenja o registraciji propisani su Pravilnikom o poreznoj registraciji.
Uvjerenje o registraciji poreznog obveznika i uvjerenje o registraciji obveznika uplate doprinosa je jedinstveno.

Član 5.

Odjava obveznika uplate doprinosa vrši se u skladu sa Pravilnikom o poreznoj registraciji.

III. POSTUPAK PODNOŠENjA PRIJAVE ZA UPIS

Član 6.

Obveznik uplate doprinosa podnosi potpisanu prijavu za upis u Jedinstveni sistem u nadležnoj ispostavi Porezne uprave iz člana 9. st. 1, 2, 3, i 4. ovog Pravilnika, u roku od sedam dana od dana otpočinjanja rada zaposlenika kod istog ili od dana koji je određen rješenjem o utvrđivanju prava na osiguranje.
Ukoliko se prijava iz stava 1. ovog člana podnosi elektronski primijeniti će se Zakon o elektronskom potpisu.
Porezna uprava vrši unošenje i obradu podataka iz podnesene prijave za upis u Jedinstveni sistem u roku od tri dana od dana prijema prijave.

Član 7.

Preuzimanjem Baze podataka iz vanbudžetskih fondova, osiguraniku koji je registrovan u vanbudžetskom fondu Porezna uprava dodjeljuje LIB i dodjeljivanjem LIB-a smatra se registrovanim u Jedinstvenom sistemu.
Osiguranik može imati samo jedan LIB koji predstavlja jedinstvenu šifru i ista se ne može ponovo dodijeliti drugom osiguraniku.
LIB se sastoji od 11 cifri. Prva cifra je 7 i druga cifra je 1, što je oznaka za Federaciju Bosne i Hercegovine. Ostalih osam cifri se niže prema redoslijedu i povećava se za jedan za svakog novog subjekta koji se upiše u Jedinstveni sistem. Posljednja cifra je kontrolni broj koji se izračunava korištenjem modula 11.
Porezna uprava podatke iz prijave unosi u Jedinstveni sistem i ukoliko se utvrdi da lice nije registrovano u sistemu dodjeljuje mu LIB.
LIB se ne dodjeljuje osiguranicima registrovanim u Jedinstveni sistem Republike Srpske i Brčko Distrikta, već se ažuriraju postojeće evidencije.

Član 8.

Ako Porezna uprava utvrdi da su podaci u prijavi za upis u Jedinstveni sistem netačni ili nepotpuni zatražit će od podnosioca prijave da otkloni utvrđene nedostatke. Podnosilac prijave za upis u Jedinstveni sistem je dužan da u roku od 15 dana od dana prijema obavještenja otkloni utvrđene nedostatke i dostavi ispravno popunjenu prijavu.

Član 9.

Obveznik uplate doprinosa podnosi za zaposlenika prijavu za upis u Jedinstveni sistem prema sjedištu obveznika uplate doprinosa, a poslovne jedinice izvan mjesta sjedišta prema sjedištu te poslovne jedinice.
Obveznik uplate doprinosa za zaposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, podnosi prijavu iz stava 1. ovog člana u ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu zaposlenika.
Obveznici uplate doprinosa sa sjedištem na teritoriji Republike Srpske, Brčko Distrikta i obveznici uplate doprinosa čije sjedište je izvan teritorije Bosne i Hercegovine a poslovnice imaju na teritoriji Federacije, za zaposlenike sa prebivalištem u Federaciji, prijavu iz ovog člana podnose prema prebivalištu zaposlenika a prijavu za zaposlenike koji imaju prebivalište izvan teritorije Federacije prema sjedištu te poslovne jedinice u Federaciji.
Obveznik uplate doprinosa sa sjedištem na teritoriji Brčko Distrikta za zaposlenike koji su se opredjelili za uplatu doprinosa i korištenje prava kod Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prijavu iz stava 1. ovog člana, podnosi Poreznoj ispostavi Orašje.
Prijava iz st. 1, 2, 3 i 4. ovog člana je prijava za osiguranje (JS3100) koju obveznik uplate doprinosa za zaposlenika podnosi za upis u Jedinstveni sistem.
Prijava za osiguranje podnosi se u roku od sedam dana od dana otpočinjanja rada kod poslodavca.

Član 10.

Dobrovoljni obveznik uplate doprinosa i lice koje uplaćuje zdravstveno osiguranje ličnim sredstvima podnosi prijavu za upis u Jedinstveni sistem u ispostavi Porezne uprave u mjestu prebivališta ili boravišta.
Dobrovoljni obveznik uplate doprinosa i lice koje uplaćuje zdravstveno osiguranje ličnim sredstvima za upis u Jedinstveni sistem podnosi nadležnoj ispostavi Porezne uprave sljedeće:
1) prijavu za osiguranje (JS3110) i
2) rješenje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i/ili nadležnog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim se dozvoljava osiguranje na dobrovoljnoj osnovi, odnosno uplata zdravstvenog osiguranja ličnim sredstvima.

Član 11.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje podnosi prijavu za zdravstveno osiguranje u Jedinstveni sistem za korisnika prava na mirovinu.
Prijava za zdravstveno osiguranje dostavlja se elektronskim putem u Bazu podataka Jedinstvenog sistema u roku od sedam dana od dana otpreme rješenja o priznavanju prava na penziju, odnosno priznavanja prava na isplatu penzije.
Zdravstveno osiguranje budućih korisnika prava na penziju, u periodu od podnošenja zahtjeva za penzionisanje do dostavljanja prijave elektronskim putem u bazu podataka Jedinstvenog sistema, za podnosioca zahtjeva koji ispunjava uslove za sticanje prava na penziju, osigurat će se na način što će Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje popuniti obrazac JS3100 u pojedinačnim slučajevima, na osnovu kojeg će nadležna ispostava Porezne uprave unijeti i obraditi podatke iz prijave, a na osnovu ispisa iz Jedinstvenog sistema Zavod zdravstvenog osiguranja ovjerava zdravstvenu knjižicu.

Član 12.

Federalni zavod za zapošljavanje podnosi prijavu za osiguranje u Jedinstveni sistem za nezaposleno lice za koje je kantonalna služba za zapošljavanje obveznik uplate doprinosa.
Prijava za nezaposleno lice za koje je nadležna služba za zapošljavanje obveznik uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, podnosi se u roku od sedam dana od dana pravosnažnosti rješenja o