aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. tačka 9. i člana 12. stav 1. tačka 13. a u vezi sa članom 13. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire ("Službene novine Federacije BiH", broj 39/98, 36/99 i 33/04) i člana 270. stav 1. tačka d) Zakona o tržištu vrijednosnih papira ("Službene novine Federacije BiH", broj 85/08), Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, na 234. sjednici, održanoj 9. aprila 2009. godine, donijela je

PRAVILNIK

O OVLAŠTENIM UČESNICIMA NA TRŽIŠTU VRIJEDNOSNIH PAPIRA

(Objavljen u "Sl. novinama FBiH", br. 31 od 6. maja 2009, 73/09, 66/11, 87/12, 46/13)

I. Opće odredbe

Član 1.

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje postupak izdavanja dozvola i uslovi za rad ovlaštenih učesnika na tržištu vrijednosnih papira, u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira (u daljnjem tekstu: ZTVP).

Član 2.

(1) Pod ovlaštenim učesnicima na tržištu vrijednosnih papira (u daljnjem tekstu: učesnici na tržištu vrijednosnih papira), u smislu odredaba ovog Pravilnika, podrazumijevaju se profesionalni posrednici, Registar vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Registar), banke koje imaju dozvolu Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Komisija) za obavljanje poslova s vrijednosnim papirima, berza i drugo uređeno javno tržište, kao i fizička lica kojima Komisija izdaje dozvolu u skladu sa ZTVP- om.
(2) Fizičkim licima izdaju se, pod uslovima iz ZTVP-a i ovog Pravilnika, dozvole za obavljanje poslova brokera i dilera, investicionog savjetnika/investicionog menadžera.
(3) Osim lica iz st. 1. i 2. ovog člana i drugih odredaba ovog Pravilnika, Komisija može posebnim općim aktom odrediti i druge učesnike na tržištu vrijednosnih papira i uslove za izdavanje dozvole tim licima, kao i obaveznu obuku koju pohađaju.

II. Dozvole za učesnike na tržištu vrijednosnih papira

Član 3.

(1) Profesionalni posrednik koji podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje poslova s vrijednosnim papirima dužan je, uz ispunjenje uslova propisanih ZTVP-om, za dobivanje dozvole ispuniti i sljedeće uslove:
a) da je upisan u registar društava kod nadležnog suda, te da je osnovni kapital u novcu, u cijelosti uplaćen;
b) da osnivaču profesionalnog posrednika nisu nastupile okolnosti iz člana 90. stav 4. ZTVP;
c) da osigura materijalnu, tehničku i kadrovsku infrastrukturu odnosno osposobljenost za svaki posao s vrijednosnim papirima za koji ima dozvolu Komisije;
d) da direktor profesionalnog posrednika ima najmanjeVIIstepen stručne spreme ekonomskog ili pravnog usmjerenja i jednu godinu radnog iskustva nakon sticanja ove stručne spreme iliVIIstepen stručne spreme drugog usmjerenja i najmanje dvije godine radnog iskustva nakon sticanja ove stručne spreme iliVIstepen stručne spreme pravnog ili ekonomskog usmjerenja i dvije godine radnog iskustva nakon sticanja ove stručne spreme i završenu obuku iz stava 2. ovog člana;
e) da ima uspostavljen sistem interne kontrole u skladu sa odredbama ovog Pravilnika;
f) Da ima saglasnost Komisije za kvalificirani udio profesionalnog posrednika; i
g) druge uslove predviđene ZTVP-om i ovim Pravilnikom.
(2) Obuku za direktora profesionalnog posrednika organizira Komisija prema programu za investicione savjetnike i investicione menadžere, u skladu sa ovim Pravilnikom.
(3) Stav 1. i 2. ovog člana se primjenjuje i na rukovodioce organizacionog dijela banke za obavljanje poslova sa vrijednosnim papirima.

Član 4.

Pod materijalnim uslovima iz člana 3. st. (1) tačka c). ovog Pravilnika podrazumijeva se, pored propisanog članom 90. ZTVP-a i da profesionalni posrednik ima fizički potpuno odvojen prostor za svaki posao za koji ima dozvolu Komisije.

Član 5.

Pod tehničkim uslovima iz člana 3. st. (1) tačka c). ovog Pravilnika podrazumijeva se, pored propisanog članom 90. ZTVP-a, da profesionalni posrednik ima informacioni sistem sa potrebnim programom i svu drugu opremu potrebnu za obavljane poslova s vrijednosnim papirima u skladu sa općim aktima Komisije.

Član 6.

(1) Kadrovska osposobljenost iz čl. 3. st. (1) tč. c). ovog pravilnika, pored propisanog članom 90. ZTVP-a, podrazumjeva da profesionalni posrednik mora imati:
a) za obavljanje poslova skrbnika i depozitara najmanje zaposlenu po jedno fizičko lice za svaki od ovih poslova,
b) za obavljanje poslova agenta i pokrovitelja emisije najmanje zaposleno po jedno fizičko lice za svaki od ovih poslova, ili jedno lice ako su poslovi povremeni i ako je lice raspoređeno na način da poslove agenta i pokrovitelja emisije ne obavlja jednovremeno u istom vremenskom razdoblju.
(2) Lica iz st. (1) ovoga člana moraju imati najmanjeVIIstepen stručne spreme ekonomskog ili pravnog usmjerenja, iliVIstepen stručne spreme pravnog ili ekonomskog usmjerenja i dvije godine radnog iskustva nakon sticanja ove stručne spreme, ili obrazovanje prvog, drugog i trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja (lice sa završenim prvim ciklusom Bolonjskog studiranja koji se vrednuje sa 180 ECTS bodova), i završenu obuku iz čl. 3. st. (2) ovog Pravilnika.

Član 7.

(1) Profesionalni posrednik je dužan, za imenovanje direktora, osigurati saglasnost Komisije.
(2) Zahtjev za davanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana podnosi se u pisanom obliku, uz isprave kojima se dokazuje ispunjavanje propisanih uslova.
(3) U slučaju ukidanja date saglasnosti za imenovanje direktora, Komisija će odrediti rok u kojem je profesionalni posrednik dužan imenovati vršioca dužnosti direktora, za čije je imenovanje društvo dužno osigurati saglasnost Komisije, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.
(4) Direktor profesionalnog posrednika mora biti u radnom odnosu kod profesionalnog posrednika i mora voditi poslovanje društva u punom radnom vremenu.

Član 8.

(1) Profesionalni posrednik uz zahtjev za izdavanje dozvole, podnosi i:
a) dokaze o ispunjavanju uslova iz ZTVP-a i ovog Pravilnika;
b) osnivački akt i statut, sa svim izmjenama i dopunama;
c) spisak dioničara ili članova profesionalnog posrednika i spisak članova uprave i članova nadzornog odbora;
d) finansijske izvještaje za posljednje tri godine ili sve finansijske izvještaje od osnivanja ukoliko posluje kraće od tri godine;
"e) kopija ugovora sa bankom depozitarom ili dokaz o obavljanju poslova banke depozitara (za banku koja obavlja i poslove profesionalnog posrednika);
f) kopija ugovora sa Registrom;
g) kopija radne knjižice, odnosno drugu odgovarajuću ispravu kojom se dokazuje radni odnos kod profesionalnog posrednika i kopija dozvole za fizičko lice, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika."
(2) Profesionalni posrednik uz zahtjev za izdavanje dozvole podnosi dokumente iz stava (1) ovog člana samo u slučaju ako ta dokumenta nije već predao Komisiji kod izdavanja prethodne dozvole ili ako je došlo do promjena u dokumentima iz stava (1) ovog člana.

Član 8a.

(Brisan.)

Član 8b.

(Brisan.)

Član 8c.

(Brisan.)

Član 9.

(1) Profesionalni posrednik kojem je Komisija izdala dozvolu može obavljati samo poslove navedene u dozvoli.
(2) Profesionalni posrednik može obavljati i druge poslove koji se uobičajno obavljaju uz djelatnosti upisane u registar profesionalnog posrednika, u obimu i na način koji su potrebni za poslovanje, a ne predstavljaju obavljanje tih poslova kao redovne djelatnosti.

Član 10.

Profesionalni posrednik kojem je Komisija izdala dozvolu dužan je u svakom momentu ispunjavati uslove iz ZTVP-a i ovog Pravilnika, kao i ispunjavati sljedeće obaveze:
a) ovlaštenom predstavniku Komisije u svako doba na licu mjesta dati na pregled evidencije ili poslovne knjige (uključujući bilo koje od evidencija koje se nalaze kod drugih) ili ih na zahtjev dostaviti Komisiji;
b) najkasnije u roku od 8 dana obavijestiti Komisiju o svakoj promjeni podataka navedenih u zahtjevu za izdavanje dozvole.

Član 11.

Dozvola za obavljanje poslova izdata u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine važi i na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) pod uslovom da dozvole za obavljanje poslova koje je izdala Komisija važe i omogućavaju obavljanje ovih poslova i na teritoriji Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Član 12.

(Brisan.)

Član 13.

Odredbe člana 3. do člana 12. ovog Pravilnika shodno se primjenjuju na banke i rukovodioce organizacionog dijela banaka koje obavljaju poslove sa vrijednosnim papirima.

Član 14.

(1) Berza i drugo uređeno javno tržište, pored uslova propisanih ZTVP-om, moraju imati zaposlena najmanje dva lica sa položenim stručnim ispitom za brokera.
(2)