Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 17. stav 2. i člana 72. Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, na 46. sjednici, održanoj 8. maja 2008. godine, donijelo je

PRAVILNIK

O OSVJEŽAVAJUĆIM BEZALKOHOLNIM PIĆIMA I SLIČNIM PROIZVODIMA

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 085 od 21 oktobra 2008, 54/11)

DIO PRVI-OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1.

Pravilnikom o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima (u daljnjem tekstu: Pravilnik) propisuje se kvalitet, način deklariranja i drugi zahtjevi koje moraju zadovoljiti osvježavajuća bezalkoholna pića i slični proizvodi (soda-voda, sirupi, praškovi, pastile, energetska pića i pića s mineralnim solima - u daljnjem tekstu: proizvodi), kao i osnovni zahtjevi za očuvanje kvaliteta tih proizvoda.

(Obim primjene)

Član 2.

(1) Zahtjevi propisani ovim Pravilnikom moraju biti zadovoljeni u proizvodnji i prometu proizvoda.
(2) U smislu ovog Pravilnika promet je ponuda, uvoz, skladištenje-držanje na zalihi radi prodaje ili izlaganje za prodaju.

(Definicija kvaliteta proizvoda)

Član 3.

U smislu ovog Pravilnika, kvalitet je ukupno svojstvo proizvoda uslovljeno sastavom, pridodatim materijama, tehnološkim postupcima, ambalažom, uslovima skladištenja, transporta i čuvanja koje treba da zadovolji potrebe krajnjeg potrošača.

(Deklariranje ili označavanje proizvoda)

Član 4.

(1) Na deklariranje ili označavanje proizvoda primjenjuju se odredbe posebnog propisa o općem deklariranju ili označavanju upakovane hrane, osim ako to za pojedine proizvode ovim Pravilnikom nije drugačije propisano.
(2) Osvježavajuće bezalkoholno piće deklarira se kao "osvježavajuće bezalkoholno piće .....", pri čemu se navodi osnovna sirovina od koje je proizvod dobiven.
(3) Proizvodi iz člana 1. ovog Pravilnika stavljaju se u promet samo u originalnom pakovanju.
(4) Proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na ambalaži, etiketi, dokumentu, naljepnici, alkici, omotu ili privjesku imati deklaraciju.
(5) Ambalaža sa zatvaračima u kojoj se proizvodi stavljaju u promet mora imati zatvarače dizajnirane da se izbjegne mogućnost krivotvorenja ili kontaminacije.
(6) Dozvoljeno je isticanje slike, grafičkog, slikovnog prikaza (animacije), oznake ili crteža voća, biljke i drugih proizvoda od kojih je proizvedeno osvježavajuće bezalkoholno piće, osim aromatiziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića i soda-vode.
(7) Deklaracija za osvježavajuće bezalkoholno piće mora sadržavati podatke o ukupnoj količini suhe materije u postocima (%), količini osnovne sirovine u postocima (%) i količini ugljendioksida (CO2) u g/l, ako ga proizvod sadrži.
(8) Osvježavajuće bezalkoholno piće proizvedeno od mješavina više vrsta osnovne sirovine deklarira se tako što se u listi sastojaka navode sve vrste upotrijebljenih sirovina prema opadajućem redoslijedu.
(9) Osvježavajuće bezalkoholno piće može se proizvoditi bez dodatka ugljendioksida (CO2), kao negazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, ali se tada u nazivu proizvoda mora istaknuti da je proizvod "negaziran".
(10) Osvježavajuća bezalkoholna pića iz člana 10. ovog Pravilnika, izuzev tačaka f) i i), mogu se proizvoditi sa smanjenom ili reduciranom energetskom vrijednošću najmanje za 30% vrijednosti u odnosu na energetsku vrijednost originalnog proizvoda, što se mora navesti na deklaraciji ("smanjena energetska vrijednost ....%").
(11) Deklaracija za osvježavajuća bezalkoholna pića koja sadrže kinin, kofein i ortofosfate mora sadržavati podatke o količini kofeina, kinina i soli ortofosforne kiseline u gotovom proizvodu.

(Proizvođačka specifikacija)

Član 5.

(1) Proizvođač je dužan prije početka proizvodnje izraditi proizvođačku specifikaciju za svaki proizvod pojedinačno koji proizvodi na osnovu ovog Pravilnika, kojom se ispunjavaju uslovi za osiguranje i očuvanje kvaliteta i uređuju opći zahtjevi za proizvode koji se stavljaju na tržište.
(2) Proizvođačka specifikacija, osim podataka navedenih u deklaraciji, u skladu s posebnim propisom o općem deklariranju ili označavanju upakovane hrane treba da sadrži:
a) evidencijski broj dokumenta;
b) vrstu i naziv proizvoda, grupu kojoj proizvod pripada prema odredbama ovog Pravilnika, seriju (šaržu, partiju ili lot);
c) datum donošenja specifikacije;
d) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;
e) kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje;
f) datum i izvještaj o izvršenim ispitivanjima zahtjeva kvaliteta utvrđenim u proizvođačkoj specifikaciji i naziv ovlaštene laboratorije koja je ispitivanja provela;
g) vrstu i količinu upotrijebljenih komponenti i aditiva računato na gotov proizvod.
(3) Za proizvode čiji uslovi u pogledu kvaliteta nisu propisani ovim Pravilnikom, primjenjuju se uslovi propisani za grupu srodnih proizvoda.

(Nazivna količina punjenja)

Član 6.

(1) Nazivna količina punjenja, označavanje nazivnih količina i dozvoljena odstupanja od nazivnih količina punjenja za proizvode iz člana 1. ovog Pravilnika dati su u sljedećoj tabeli:
(2) Srednja vrijednost stvarnih odstupanja za uzorak od deset pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% od granice dozvoljenih odstupanja količine punjenja za nazivnu količinu navedenu u tabeli iz stava (1) ovog člana.
(3) Prosječna količina stvarnog punjenja pakovanja proizvoda iz stava (1) ovog člana ne smije biti manja od nazivne količine punjenja.

(Upotreba vode)

Član 7.

Voda koja se upotrebljava u proizvodnji bezalkoholnih osvježavajućih pića je voda za piće, prirodna izvorska i prirodna mineralna voda koja mora zadovoljavati zahtjeve kvaliteta koji su propisani posebnim propisima o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim vodama kao i propisom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

(Dozvoljena upotreba aditiva i pomoćnih sredstava)

Član 8.

U proizvodnji proizvoda iz člana 1., ako nije drugačije određeno ovim Pravilnikom, dozvoljena je upotreba aditiva i pomoćnih sredstava u skladu s odredbama posebnog propisa o uslovima upotrebe prehrambenih aditiva u hrani namijenjenoj za ishranu ljudi (u daljnjem tekstu: posebni propis o prehrambenim aditivima).

DIO DRUGI - POSEBNE ODREDBE OSVJEŽAVAJUĆA BEZALKOHOLNA PIĆA

(Definicija)

Član 9.

Pod osvježavajućim bezalkoholnim pićima, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se proizvodi dobiveni odgovarajućim tehnološkim postupkom od vode definirane članom 7. ovog Pravilnika, šećera i/ili zaslađivača, voćnog soka ili soka od povrća, koncentriranog voćnog soka, voćne pulpe, voćne ili baze od povrća, biljnih ekstrakata, žitarica, proizvoda od žitarica, soje i proizvoda od soje, hmelja i proizvoda od hmelja, surutke i proizvoda od surutke, sirupa za osvježavajuća bezalkoholna pića, mineralnih soli i vitamina, sa ili bez dodatka ugljendioksida i ostalih aditiva dozvoljenih


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: