aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 22 stava 1 tačke d) Zakona o Policiji u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine brojevi 31/09, 60/10 i 31/11) i člana 9 stava 2, člana 22 stava 5, člana 28 stava 7, člana 36 stava 5 i člana 39 stava 6 Zakona o oružju i municiji u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Brčko distrikta BiH broj 39/11), šef Policije donosi

PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽAJU OBRAZACA PROPISANIH ZAKONOM O ORUŽJU I MUNICIJI U BRČKO DISTRIKTU BiH

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 2 od 03 februara 2012, 28/12)

DIO PRVI - OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1

Ovim pravilnikom o obrascima i sadržaju obrazaca propisanih Zakonom o oružju i municiji u Brčko distriktu BiH (u daljnjem tekstu: ,Pravilnik) koje izdaje Policija Brčko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: ,Policija") utvrđuju se: oblik i sadržaj obrasca isprava o oružju, upis podataka o oružju, rokovi izdavanja, produženje važnosti, evidentiranje promjena, odjava i brisanja podataka o oružju, način upisivanja podataka i uslovi za poništavanje isprava o oružju.

(Vrste obrazaca)

Član 2

(1) Ovim pravilnikom utvrđuju se:
a) Obrazac zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, (čl. 9. st. 2 Zakona o oružju i municiji u Brčko distriktu BiH (u daljnjem tekstu: ,Zakon)),
b) Obrazac i sadržaj obrasca oružnog lista (čl. 22. st. 5 Zakona),
c) Obrazac i sadržaj obrasca dozvole za nošenje oružja fizičkog lica (čl. 22 st. 5 Zakona),
d) Obrazac prijave nabavke, otuđenja ili nestanka optičkog nišana (čl. 28 st. 7 Zakona),
e) Obrazac prijave nabavljenog oružja kategorijeC, vazdušnog oružja i električnog paralizatora (čl. 28 stav 7 Zakona),
f) Obrazac potvrde o nabavljenom oružju kategorijeC, vazdušnom oružju i električnim paralizatorima (čl. 28 stav 7 Zakona),
g) Obrazac i sadržaj obrasca potvrde koja se izdaje fizičkom licu kome se povjerava nošenje oružja (čl. 36 stav 5 Zakona),
h) Obrazac i sadržaj obrasca potvrde o davanju lovačkog oružja i municije na poslugu (čl. 39 st. 6 Zakona).
(2) Obrasci iz stava 1 ovog člana ispisani su na tri jezika i dva pisma.
(3) Visinu naknade za izdavanje obrazaca iz tački b), c) i f) stava 1 ovog člana, na prijedlog šefa Policije, odlukom utvrđuje gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

DIO DRUGI - OBRASCI I SADRŽAJI OBRAZACA

Poglavlje I - Obrazac zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja

(Obrazac zahtjeva)

Član 3

(1) Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja sačinjen je na propisanom obrascu formata A4 i sadrži podatke o dokazima o ispunjavanju općih i posebnih uslova za dobijanje odobrenja za nabavku oružja i prikazan je na obrascu broj 1 koji je sastavni dio ovog pravilnika.
(2) Zahtjev iz prethodnog stava, s propisanim dokazima, podnosi isključivo fizičko lice koje želi izvršiti nabavku oružja.

(Posrednik u podnošenju zahtjeva)

Član 4

Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, u ime fizičkog lica može podnijeti i ovlašteni opunomoćenik, dostavljanjem ovjerene punomoći.

(Originalni i fotokopirani dokazi)

Član 5

(1) Za svaku vrstu oružja podnosilac zahtjeva za nabavljanje oružja ili njegov opunomoćenik moraju podnijeti zahtjev, sa svim propisanim prilozima.
(2) Dokumentacija koja se kao dokaz o ispunjavanju uslova dostavlja kao prilog uz zahtjev za nabavljanje oružja ne može biti starija od šest mjeseci od dana izdavanja.
(3) Originalna dokumentacija se podnosi uz prvi zahtjev, a za svaki naredni zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, podnosilac zahtjeva ili njegov opunomoćenik kao dokaz mogu podnijeti ovjerene fotokopije, ukoliko nije proteklo više od šest mjeseci od dana izdavanja originalnog dokumenta.

(Sadržaj zahtjeva)

Član 6

(1) Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja sadrži:
a) Lične identifikacione podatke podnosioca zahtjeva, i to:
1) ime i prezime,
2) ime oca i ime majke,
3) dan, mjesec i godinu rođenja,
4) mjesto i općinu rođenja,
5) državu rođenja,
6) zanimanje,
7) prebivalište (ulica i broj),
8) broj lične karte i naziv organa od koga je izdata,
9) jedinstven matični broj (JMB),
10) telefonski broj za kontaktiranje.
b) Podatci o vrsti oružja koje se želi nabaviti.
(2) Opći uslovi za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja dokazuju se:
a) davanjem lične karte na uvid.
b) opravdanim razlogom za nabavku oružja, i to za:
1) lično naoružanje (pištolj ili revolver) prijavom, pisanom izjavom ili drugim aktom kojim se prijavljuje opravdan razlog iz člana 10 stava 2 tačke b) Zakona,
2) lovačko naoružanje uvjerenjem o članstvu u lovačkom društvu za tekuću godinu i uvjerenjem o položenom lovačkom ispitu, kojim se dokazuje opravdan razlog iz člana 10 stava 2 tačke b) Zakona,
3) sportsko - streljačko naoružanje uvjerenjem sportsko-streljačke organizacije o članstvu za tekuću godinu, kojim se dokazuje opravdan razlog iz člana 10 stava 2 tačke b) Zakona,
c) uvjerenjem Osnovnog suda Brčko distrikta BiH da se ne vodi krivični postupak osim za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, kao dokaz o ispunjavanju uslova iz člana 10 stava 2 tačke c) Zakona,
d) provjerom u prekršajnoj evidenciji u Policiji da nije kažnjavan za prekršaj protiv JRiM, prekršaje propisane Zakonom ili nasilje predviđeno drugim zakonom, kao i da se protiv tog lica ne vodi postupak za takve prekršaje,
e) zabilješkom Policije kada operativnim radom na terenu utvrđuje da ne postoje okolnosti koje negativno utiču na JRiM, odnosno interese bezbjednosti kao i da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, kao što je: prekomjerno uživanje alkohola, konzumiranje opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, izraženo poremećeni porodični odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje i drugi poremećaji u ponašanju, kriminalističko-obavještajni razlozi i razlozi koji ukazuju na povezanost sa osobama iz kriminalističko-obavještajne evidencije i slično.
(3) Posebni uslovi dokazuju se:
a) uvjerenjem da je zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja,
b) potvrdom o položenom ispitu o osposobljenosti za pravilno držanje, nošenje i rukovanje oružjem, a za lica iz člana 3 stava 3 Zakona, ispravom o zaposlenju odnosno o prestanku radnog odnosa zbog odlaska u penziju,
c) službenom zabilješkom policijskog službenika o posjedovanju propisanih uslova za siguran smještaj i čuvanje oružja.
(4) Podnosilac zahtjeva, kao prilog uz zahtjev, dužan je dostaviti dokaze iz stava 2 tački b) i c). ovog člana.
(5) Podnosiocu zahtjeva koji ispunjava opće uslove iz člana 10 stava 2 Zakona, Policija će dostaviti obavještenje da u roku od 60 dana dostavi dokaze o ispunjavanju posebnih uslova iz člana 10 stava 3 tački a) i b) ovog zakona.

PoglavljeII- Obrazac i sadržaj obrasca oružnog lista

(Obrazac oružnog lista)

Član 7

(1) Oružni list izdaje se na trodijelnom obrascu pravougaonog oblika, koji ima dimenzije 225 dž 105 mm, a presavijen 75 dž 105 mm.
(2) Oružni list ima šest stranica koje su označene arapskim brojem u gornjem desnom uglu svake stranice. U razvijenom obliku, stranice 2, 3 i 4 su unutrašnje stranice, a stranice 1, 5 i 6 su vanjske stranice.
(3) Oružni list se štampa na polukartonskoj hartiji svijetlozelene boje, kataloški broj TIZIANO 11 Verduzzo 160 g/m2 i prikazan je na obrascu broj 2 koji je sastavni dio ovog pravilnika.

(Sadržaj obrasca oružnog lista)

Član 8

(1) Na prvoj stranici obrasca oružnog lista na sredini gornjeg dijela nalazi se grb Bosne i Hercegovine, a u istom nivou desno i lijevo od grba ispisan je tekst: "Bosna i Hercegovina, Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Policija Distrikta". Ispod navedenog teksta na sredini obrasca, ispisan je naziv "ORUŽNI LIST", a u donjem dijelu je serija i serijski broj oružnog lista.
(2) Na drugoj stranici obrasca oružnog lista nalaze se rubrike u koje se upisuju podaci o vlasniku oružja, i to: ime i prezime, JMB, datum rođenja, mjesto rođenja, broj lične karte, prebivalište, datum izdavanja oružnog lista, vrijeme važenja oružnog lista, potpis ovlaštene osobe i pečat Policije.
(3) Na trećoj