aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 158. stav (1) i člana 160. stav (1) tačka a), a u vezi sa članom 18. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu ("Službeni glasnik BiH", broj 36/08), te člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH i prethodno pribavljenog mišljenja Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 74. sjednici, održanoj 5. februara 2009. godine, donijelo je

PRAVILNIK

O OBAVEZAMA PRIJEVOZNIKA I ORGANIZATORA TURISTIČKOG ILI SLIČNOG PUTOVANjA

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 17 od 02 marta 2009, 69/13)

POGLAVLjEI- OPĆE ODREDBE

(Predmet Pravilnika)

Član 1.

Ovim Pravilnikom detaljnije se uređuju obaveze prijevoznika i organizatora turističkog ili sličnog putovanja propisane članom 18. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu (u daljnjem tekstu Zakon), vezane za vraćanje stranih državljana koji ne ispunjavaju opće uslove za ulazak u Bosnu i Hercegovinu (u daljnjem tekstu: BiH) i kojima je u vezi s tim odbijen ulazak u BiH, rokovi za vraćanje takvih lica, snošenje troškova zadržavanja, te kažnjavanje učinilaca prekršaja vezanih za obaveze prijevoznika i organizatora turističkih ili sličnih putovanja.

(Nadležnost u postupanju)

Član 2.

Organi nadležni za postupanje u smislu ovog Pravilnika su: Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), Granična policija Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: GP BiH), Služba za poslove sa strancima (u daljnjem tekstu: Služba) i po potrebi druge državne i entitetske institucije, odnosno institucije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

(Primjena propisa)

Član 3.

Na sva proceduralna pitanja iz člana 1. ovog Pravilnika koja nisu uređena Međunarodnim ugovorima u kojima je BiH potpisnica i Zakonom ili ovim Pravilnikom, primjenjuju se odredbe Zakona o upravnom postupku ("Službeni glasnik BiH", br. 29/02, 12/04. 93/09 i 41/13) i Zakona o prekršajima ("Službeni glasnik BiH", broj 41/07 i 18/12).

(Definiranje pojmova)

Član 4.

U smislu ovog Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:
a) prijevoznik je svako fizičko ili pravno lice koje pruža usluge prijevoza lica u međunarodnom saobraćaju bilo kojim prijevoznim sredstvom;
b) prijevozno sredstvo je svako vozilo namijenjeno za prijevoz putnika u vazdušnom, vodenom, željezničkom ili drumskom saobraćaju;
c) organizator turističkog ili sličnog putovanja je svako pravno lice čija je djelatnost organizacija turističkih ili sličnih putovanja, prijevoz i/ili organizacija prijevoza koji je u sastavu turističke ponude.
d) Operater graničnog prijelaza je:
1) pravno lice koje je vlasnik ili korisnik aerodroma (operater aerodroma);
2) lučka uprava morske luke i luke unutrašnjih voda, koje upravljaju lučkim područjem;
3) pravno lice koje brine o željezničkom saobraćaju, odnosno željezničkim stabilnim postrojenjima;
4) pravno lice koje upravlja graničnim prijelazima.
e) Pod pojmom viša sila podrazumijeva se svaki događaj koji prijevoznik nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, a koji je nastupio bez njegove krivice i uticaja.

POGLAVLjEII- OBAVEZE I ODGOVORNOST PRIJEVOZNIKA

(Obaveze i odgovornost prijevoznika u slučajevima odbijanja ulaska)

Član 5.

(1) Prijevoznik može dovesti stranca na granični prijelaz u BiH, samo pod uslovom da stranac ispunjava sljedeće uslove:
a) posjeduje važeći pasoš ili drugi identifikacioni dokument koji BiH priznaje kao validan za prelazak državne granice BiH;
b) posjeduje vizu za ulazak, boravak ili tranzit preko teritorije BiH ukoliko ne ulazi u BiH sa putnom ispravom čiji su nosioci izuzeti od obaveze pribavljanja vize u skladu sa Zakonom i Odlukom o vizama ("Službeni glasnik BiH", broj 54/12). Stranac nema obavezu posjedovanja vize ukoliko ima važeće odobrenje boravka u skladu sa Zakonom.
(2) Prije dolaska na granični prijelaz u BiH, prijevoznik je obavezan na pogodan način utvrditi da li putnici koje prevozi, ispunjavaju uslove za ulazak u BiH propisane stavom (1) ovog člana.
(3) Ukoliko prilikom vršenja granične kontrole, organ nadležan za kontrolu prelaska državne granice utvrdi da strani državljanin ne ispunjava uslove za ulazak u BiH iz člana 19. Zakona i ulazak u BiH mu bude odbijen, prijevoznik ima obavezu da o svom trošku i bez odlaganja odveze takvo lice sa graničnog prijelaza BiH i vrati u državu iz koje je dovezen ili u državu koja je izdala putnu ispravu sa kojom je doputovao ili u bilo koju drugu državu za koju je siguran da će biti prihvaćen ili osigura drugi način prijevoza.
(4) Izuzetno od odredbi stava (3) ovog člana, ukoliko prijevoznik, zbog vremenskog rasporeda linija u vazdušnom, vodenom ili željezničkom saobraćaju ili popunjenosti kapaciteta prijevoznog sredstva u vazdušnom sobraćaju, nije u mogućnosti odmah i bez odlaganja vratiti stranca u prvu državu iz koje je stranca dovezao u BiH, isti je to dužan učiniti najkasnije u roku do 24 časa od momenta odbijanja ulaska, a u izuzetnim slučajevima u vazdušnom saobraćaju u roku do 72 časa.
(5) Rokovi iz stava (4) ovog člana neće se primjenjivati u slučajevima više sile kada je prijevoznik u obavezi vratiti stranca u zemlju iz koje ga je dovezao u BiH odmah kad se za to stvore uslovi odnosno po prestanku više sile.
(6) U slučajevima iz stava (4) ovog člana, operator graničnog prijelaza je obavezan na graničnom prijelazu obezbjediti odgovarajuće prostorije za privremeni smještaj i zadržavanje stranaca koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u BiH propisane u stavu (1) ovog člana, dok je prijevoznik koji je takva lica dovezao na granični prijelaz obavezan obezbijediti ishranu, minimalne higijenske potrebe i medicinsko zbrinjavanje nastale za vrijeme dok lica čekaju povratak u državu u državu iz stava (3) ovog člana. Ukoliko organi nadležni za provođenje Zakona licima koja čekaju povratak osiguraju ishranu, minimalne higijenske potrebe i medicinsko zbrinjavanje, prijevoznik je dužan nadoknaditi nastale troškove bez odlaganja.
(7) Obaveze prijevoznika propisane ovim članom ne odnose se na stranca koji dolazi na teritoriju BiH direktno s teritorije gdje su mu život ili sloboda ugroženi i koji zatraži međunarodnu zaštitu u BiH.
(8) Odredbe člana 154. Zakona neće se primjenjivati u pogledu odgovornosti prijevoznika u slučajevima kada je dovezao stranog državljanina iz stava (1) ovog člana koji je pokušao ući u BiH koristeći krivotvorenu ili tuđu putnu ispravu, ali je dužan ispuniti obavezu iz stava (3) ovog člana.
(9) Odredbe člana 154. Zakona u pogledu odgovornosti prijevoznika neće se primjenjivati u slučajevima kada se utvrdi da je prijevoznik u željezničkom i drumskom saobraćaju, preduzeo odgovarajuće mjere da bi spriječio da se stranac koji ne ispunjava uslove iz stava (1) ovog člana doveze na granični prijelaz i to samo u slučaju kada je na graničnom prijelazu prije započinjanja granične kontrole, službeno lice koje je odgovorno za prijevozno sredstvo, informisalo policijske službenike koji vrše graničnu kontrolu, da se u prijevoznom sredstvu nalazi strani državljanin ili više njih, koji ne ispunjavaju uslove iz stava (1) ovog člana.
(10) Obaveze iz st. (3) i (6) ovog člana odnose se i na prijevoznika koji je dovezao stranca u tranzit:
a) ako ga je prijevoznik, koji ga je trebao prevesti u državu odredišta, odbio prevesti ili
b) ako mu je zabranjen ulazak u državu odredišta.

(Obaveze i odgovornost prijevoznika u vazdušnom saobraćaju)

Član 6.

(1) Domaći ili strani avio-prijevoznik može dovesti stranca na granični prijelaz u BiH, samo pod uslovom da stranac ispunjava opće uslove za ulazak u BiH iz člana 5. stav (1) ovog pravilnika.
(2) Ukoliko stranac ne ispunjava opće uslove za ulazak u BiH i po tom osnovu mu bude odbijen ulazak u BiH, avio-prijevoznik je dužan o svom trošku i bez odlaganja odvesti stranca sa graničnog prijelaza u BiH na aerodrom sa koga je započeo let ka međunarodnom aerodromu u BiH.
(3) Vraćanje stranca iz stava (2) ovog člana vrši se avionom kojim je stranac doputovao u BiH ili prvim sljedećim letom iste avio-kompanije ili partnerske avio-kompanije, ili izuzetno avionom druge avio-kompanije za koju prijevoznik plati troškove putovanja.
(4) U slučaju da strancu bude odbijen ulazak u BiH po nekom drugom pravnom osnovu koji nije predviđen članom 5. stav (1) ovog pravilnika, avio-prijevoznik je i u tim slučajevima dužan postupiti u skladu sa stavom (2) ovog člana kao i u skladu sa Čikago Konvencijom i preporukamaICAO(International Civil Aviation Organization).
(5) Ukoliko zbog reda letenja nije u mogućnosti odmah i bez odlaganja vratiti stranca na aerodrom sa koga je započeo let ka međunarodnom aerodromu u BiH, prijevoznik je dužan to učiniti najkasnije u roku do 24 časa od momenta odbijanja ulaska, a u izuzetnim slučajevima do 72 časa.
(6) Za činjenje prekršaja predviđenog članom 154. Zakona od strane prijevoznika u vazdušnom saobraćaju, kao prijevoznik se kažnjava pravno lice