aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 71. stav 2. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 134/11 i 9/12) i člana 82. stav 2. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10 i 24/12), ministar rada i boračko-invalidske zaštite donosi

PRAVILNIK

O NAKNADI TROŠKOVA SAHRANE EKSHUMIRANOG BORCA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 46 od 24. maja 2012, 94/12)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način ostvarivanja prava na naknadu troškova sahrane ekshumiranog i identifikovanog borca.

Član 2.

Troškovi sahrane ekshumiranog i identifikovanog borca su troškovi pogrebnih usluga (krst, sanduk, pokrov, prevoz) koji se mogu odobriti u iznosu do 500 KM i lični troškovi lica koje je sahranilo posmrtne ostatke koji se mogu odobriti u fiksnom iznosu od 500 KM.

Član 3.

O pravu na naknadu troškova sahrane rješava Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (u daljem tekstu: Ministarstvo), u skladu sa propisom kojim se uređuje upravni postupak.

Član 4.

(1) Ministarstvo rješava po zahtjevu stranke.
(2) Stranka je dužna da uz zahtjev dostavi podatke o svom tekućem računu, te da priloži sljedeće dokaze:
a) uvjerenje o ekshumaciji,
b) zapisnik o identifikaciji posmrtnih ostataka,
v) DNK izvještaj, ako je urađen,
g) zapisnik o primopredaji posmrtnih ostataka i
d) izjavu datu pod punom odgovornošću da je izvršila sahranu posmrtnih ostataka.

Član 5.

(1) Ministarstvo po službenoj dužnosti provjerava status identifikovanog lica, na osnovu podataka iz evidencije Resora boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata i na osnovu drugih relevantnih podataka.
(2) Pravo na naknadu troškova sahrane priznaje se samo ako je riječ o poginulom/nestalom borcu u smislu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
(3) Operativni tim Republike Srpske za traženje nestalih lica ili Institut za nestala lica Bosne i Hercegovine daje nalog preduzeću iz člana 6. ovog pravilnika da isporuči pogrebnu opremu i izvrši prevoz posmrtnih ostataka do mjesta sahrane u Bosni i Hercegovini, odnosno do granice - ako se sahrana obavlja van teritorije Bosne i Hercegovine.

Član 6.

(1) Pogrebnom preduzeću koje je pružilo pogrebne usluge uplaćuje se iznos prema ispostavljenom računu, a najviše do iznosa iz člana 2. ovog pravilnika.
(2) Preduzeće je dužno da uz račun priloži nalog za pružanje pogrebnih usluga i otpremnicu za isporučenu opremu.
(3) Licu koje je sahranilo posmrtne ostatke pripadajući iznos uplaćuje se na njegov tekući račun.

Član 7.

(1) Izbor preduzeća koja će pružati pogrebne usluge vrši Ministarstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuju pitanja javnih nabavki, vodeći računa da se pružanje usluga obezbijedi na cijeloj teritoriji Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.
(2) Do sklapanja ugovora sa izabranim preduzećima u smislu stava 1. ovog člana sredstva na ime pogrebnih usluga uplaćuju se pogrebnim preduzećima koja već pružaju te usluge.

Član 8.

Isplatu sredstava iz člana 2. ovog pravilnika vrši Ministarstvo.

Član 9.

Odredbe člana 3, člana 5. stav 3, člana 6. stav 1. i čl. 7. i 8. ovog pravilnika shodno se primjenjuju i u postupku naknade troškova sahrane ekshumiranih i identifikovanih civilnih žrtava rata.

Član 10.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o naknadi troškova sahrane ekshumiranog borca ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 40/07).

Član 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".
Broj: 16-020-60/12
11. maja 2012. godine, Banja Luka
Ministar, Petar Đokić, s.r.