aaa bbb
hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 13. stav 4. Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službene novine Federacije BiH", broj 42/10), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I USLOVIMA OSTVARENjA NOVČANE PODRŠKE PO MODELU POTICAJA PROIZVODNjI

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 56 od 19 jula 2013, 74/13, 91/13)

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se načini i uslovi ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji.

Član 2.

(1) Pojedini izrazi u smislu ovog Pravilnika imaju značenje utvrđeno članom 3. Zakon o poljoprivredi ("Službene novine Federacije BiH", br. 88/07, 4/10 i 7/13), (2) U ovom Pravilniku, kao dokaz o kupovini/prodaji, koristi se izraz "Porezna faktura i Fiskalni račun". Pod poreznom fakturom se smatra i svaki drugi dokument koji sadrži sve propisane elemente u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost ("Službeni glasnik BiH", br. 9/05, 35/05 i 100/08) odnosno odredbama čl. 106. - 127. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Službeni glasnik BiH", br. 93/05, 21/06, 60/06, 6/07, 100/07, 35/08 i 65/10)., a pod pojmom fiskalni račun se podrazumijeva evidentiranje prometa putem fiskalnih sistema ("Službene novine Federacije BiH" broj 81/09).

II- MODEL POTICAJA PROIZVODNjI

Član 3.

Model poticaja proizvodnji obuhvata:
a) biljnu proizvodnju;
b) animalnu proizvodnju.

A/ BILjNA PROIZVODNjA

Član 4.

Pravo na novčanu podršku u okviru biljne proizvodnje može se ostvariti za:
1) Proizvodnju ratarskih kultura, povrtlarskih kultura, voćarskih kultura, grožđa, maslina, duhana i gljiva:
- hljebnih žita (pšenica i raž);
- uljarica (uljana repica, suncokret i soja);
- povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, luk i mladi krompir);
- heljde;
- krmnog bilja (kukuruz za silažu);
- ljekovitog i aromatičnog bilja (kamilica, menta, lavanda, ružmarin, smilje i lovor);
- proizvodnju grožđa i voća (šljiva, jabuka, kruška, breskva, nektarina, trešnja, višnja, smokva, maslina i marelica);
- gljiva;
- duhana.
2) Proizvodnju sjemena:
- strnih žita (pšenica, ječam, raž, zob i heljda);
- kukuruza, soje i suncokreta;
- krompira (elitno sjeme, originalno i sjemeIsortne reprodukcije).
3) Proizvodnju sadnog materijala:
- sadnica krošnjastog voća;
- sadnica jagodičastog voća (malina, kupina, borovnica, brusnica, ribizla i ogrozd);
- sadnica vinove loze.

B/ ANIMALNA PROIZVODNjA

Član 5.

Pravo na novčanu podršku u okviru animalne proizvodnje može se ostvariti za:
1) Govedarsku proizvodnju:
- proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka;
- proizvodnju goveđeg mesa (tov junadi iz domaćeg uzgoja);
- uzgoj rasplodne stoke (rasplodne junice);
- uzgoj goveda u sistemu krava-tele.
2) Ovčarsku i kozarsku proizvodnju:
- proizvodnju svježeg ovčjeg i kozjeg mlijeka;
- uzgoj rasplodne stoke (ovce i koze).
3) Svinjogojsku proizvodnju:
- proizvodnju svinjskog mesa;
- uzgoj rasplodne stoke (krmače).
4) Peradarsku proizvodnju:
- uzgoj 18-sedmičnih pilenki.
5) Pčelarsku proizvodnju:
- uzgoj pčelinjih zajednica.
6) Ribarsku proizvodnju:
- uzgoj slatkovodne ribe (pastrmka, glavatica, šaran i lipljen);
- uzgoj morske ribe (lubin i orada).

III- NAČIN OSTVARENjA NOVČANIH PODRŠKI

Prijava plana proizvodnje

Član 6.

(1) Klijent prijavljuje plan proizvodnje za narednu godinu kantonalnom ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: kantonalno ministarstvo) do 15. 11. tekuće godine, na Obrascu PPP, koji se nalazi u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.
(2) Kantonalno ministarstvo će najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka iz stava (1) ovog člana dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo) izvještaj o dospjelim planovima proizvodnje razvrstanim po proizvodnjama, kao i pojedinačni izvještaj za svakog klijenta u elektronskoj formi naCD-u i putem pošte na adresu ul. Marka Marulića broj 2, 71000 Sarajevo.

Prijava početka proizvodnje i podnošenja zahtjeva

Član 7.

(1) Klijent podnosi prijavu početka biljne proizvodnje, odnosno početka/završetka animalne proizvodnje kantonalnom ministarstvu na čijem području se obavlja proizvodnja na obrascima P-1 za biljnu i animalnu proizvodnju, koji se nalaze u prilogu ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio (u daljem tekstu: Obrazac P-1).
(2) Kantonalna ministarstva će na osnovu podnesene prijave početka proizvodnje klijenta iz stava (1) ovog člana sačiniti Zapisnik na mjestu proizvodnje (animalna/biljna proizvodnja) koji se nalazi u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio, a koji se zajedno sa obrascem P-1 ulaže u predmet zahtjeva.
(3) Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu podršku za svaku pojedinu mjeru u okviru modela poticaja proizvodnji (Obrazac Z-1) se podnosi kantonalnom ministarstvu i nalazi se u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.
(4) Zahtjev (Obrazac Z-1) sa kompletnom dokumentacijom podnose klijenti koji ispunjavaju opće i posebne uslove propisane ovim Pravilnikom.
(5) Dokumentacija koju klijent dostavlja kantonalnom ministarstvu uvodi se u odgovarajuću evidenciju o upravnim predmetima na način propisan Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa uprave i službi za upravu u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 20/98) i Uputstvom o načinu vršenja kancelarijskog poslovanja u organima uprave i službama za upravu u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/98 i 40/98).
(6) Kantonalna ministarstva mogu ovlastiti nadležne kantonalne poljoprivredne zavode ili općinske službe nadležne za poslove poljoprivrede za obavljanje poslova iz ovog člana.

Obrada i obračun zahtjeva

Član 8.

(1) Kantonalna ministarstva i njihove stručne službe, nadležni kantonalni poljoprivredni zavodi ili općinske službe nadležne za poslove poljoprivrede na osnovu Programa novčanih podrški i odredaba ovog Pravilnika primaju zahtjeve, vrše provjeru dostavljene dokumentacije, kao i dokumentacije iz Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata (u daljem tekstu: RPG i RK), obrađuju zahtjeve i utvrđuju činjenično stanje na terenu. U slučaju da naprijed navedene službe ne izvrše navedene poslove u skladu s ovim Pravilnikom, iste može vršiti Federalno ministarstvo na osnovu odluke federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
(2) Obrada zahtjeva iz stava (1) ovog člana vrši se u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).
(3) Nakon obrade i provjere dostavljene dokumentacije kantonalno ministarstvo vrši obračun novčanih podrški samo za klijente čiji su zahtjevi blagovremeni, osnovani i potpuni.
(4) Kantonalno ministarstvo donosi rješenja kojim odlučuje o zahtjevima koji su pristigli kao neblagovremeni, nepotpuni ili neosnovani. Protiv rješenja kantonalnog ministarstva može se izjaviti žalba Federalnom ministarstvu u roku od osam dana od dana prijema rješenja taksirana sa 15 KM federalne upravne takse u skladu sa Tarifnim brojem 3. Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi ("Službene novine Federacije BiH", br. 6/98, 8/00, 45/10 i 43/13).
(5) Za sve klijente koji su kantonalnom ministarstvu podnijeli Zahtjev za novčanu podršku i dostavili dokumentaciju do rokova propisanih ovim Pravilnikom za svaku pojedinu proizvodnju, kantonalno ministarstvo će istu skenirati i proslijediti Federalnom ministarstvu u elektronskoj formi naCD-u.

Dostava obračunatih zahtjeva Federalnom ministarstvu

Član 9.

(1) Zahtjev za isplatu obračunatih novčanih podrški po modelu poticaja proizvodnji za klijente čiji su zahtjevi blagovremeni, osnovani i potpuni, kantonalno ministarstvo dostavlja Federalnom ministarstvu u elektronskoj formi na dostavljenim obrascima.
(2) Uz zahtjev se dostavlja u pisanoj formi potpisan i opečaćen obrazac za svaku proizvodnju, koji sadrži pojedinačne obračune za klijente.
(3) Do uspostave posebnog programa za obračun novčanih podrški, obračun propisan ovim članom vršit će se uExcel-u.
(4) Pored skenirane dokumentacije za svaku pojedinu proizvodnju, kantonalna ministarstva će dostavljati i elektronsku formu obračuna iz stava (2) ovog člana u skladu sa rokovima propisanim za svaku pojedinu proizvodnju. Skenirana dokumentacija kao i obračun iz stava (2) ovog člana dostavlja se

hor002