aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 51. stav (3) tač. od c) do p) Zakona o fiskalnim sistemima ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), federalni ministar finansija - federalni ministar financija donosi

PRAVILNIK

O IZGLEDU I SADRŽAJU, ZAHTJEVA, OBRAZACA I OBAVJEŠTENjA OSTALIH PRATEĆIH DOKUMENATA UZ FISKALNE SISTEME

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 30 od 26 maja 2010, 59/12)

I. OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se izgled i sadržaj oznake Porezne uprave Federacije BiH (u daljnjem tekstu PU), te način označavanja objekta obveznika kome je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, izgled i sadržaj obavijesti u objektu obveznika u kojem se vrši promet robe i/ili usluga, sadržaj i način vođenja knjige dnevnih izvještaja, sadržaj pisanih fiskalnih računa i način njihovog izdavanja, sadržaj pisanog reklamiranog računa i način njegovog izdavanja, izgled, sadržaj i način vođenja dosijea i servisne knjižice fiskalnih uređaja, servisne knjižice terminala, servisne knjižice softverske aplikacije, sadržaj zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, sadržaj zahtjeva za naknadnu fiskalizaciju uslijed servisiranja, zahtjeva za brisanje iz registra fiskaliziranih fiskalnih uređaja, zahtjeva za promjenu adrese i/ili namjene prodajnog mjesta, zahtjeva za zamjenu fiskalnog modula, kao i zapisnika o njegovom uništavanju, sadržaj evidencije o ovlaštenim servisima/serviserima, sadržaj evidencije PU o fiskaliziranim fiskalnim uređajima.

II. IZGLED I SADRŽAJ OZNAKE PU, TE NAČIN OZNAČAVANjA OBJEKTA OBVEZNIKA KOME JE IZREČENA MJERA ZABRANE OBAVLjANjA DJELATNOSTI

Član 2.

Objekat obveznika kome je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti označava se sa pismenom obavijesti o zabrani obavljanja djelatnosti, pečatom i vrpcom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine koji se postavljaju na ulazu u objekat.

Član 3.

Sadržaj obavijesti iz člana 2. ovog Pravilnika dat je u Obrascu ZOD, koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

III. IZGLED I SADRŽAJ OBAVIJESTI U OBJEKTU OBVEZNIKA U KOJEM SE VRŠI PROMET ROBE I/ILI USLUGA

Član 4.

(1) Obveznik je dužan obavijest istaknuti na vidnom mjestu na prodajnom objektu gdje vrši promet robe i/ili usluga.
(2) Obavijest iz stava (1) ovog člana tiskana je na papiru minimalnih dimenzija koje odgovaraju formatu A3 (420 mmx297 mm)
(3) Obveznik je dužan obavijest iz stava (1) ovog člana istaknuti na ravnu vertikalnu površinu pored svakog fiskalnog uređaja putem kojeg vrši promet robe i usluga.

Član 5.

Sadržaj obavijesti iz člana 4. ovog Pravilnika dat je u Obrascu OZK, koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

IV. SADRŽAJ I NAČIN VOĐENjA KNjIGE DNEVNIH IZVJEŠĆA

Član 6.

(1) Knjiga dnevnih izvješća sastoji se od jedne tabele 12 istovjetnih Obrazaca KDI, po jedan za svaki mjesec u kalendarskoj godini.
(2) Knjiga dnevnih izvješća se popunjava na osnovu podataka iz dnevnih izvješća, pisanih računa, pisanih reklamiranih računa i kopija izdanih faktura.
(3) U knjigu dnevnih izvješća se za svaki radni dan u kojem je ostvaren promet upisuju podaci o datumu i rednom broju dnevnog izvještaja, rednom broju posljednjeg fiskalnog i reklamiranog računa, kao i broju izdanih faktura.
(4) U knjizi dnevnih izvješća se čuvaju otiskana dnevna izvještaja, drugi primjerci pisanih fiskalnih i reklamiranih računa, kopije izdanih faktura i otiskana periodična izvještaja.

Član 7.

Izgled i sadržaj knjige dnevnih izvješća dat je na Obrascu KDI koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

V. SADRŽAJ PISANIH FISKALNIH RAČUNA I NAČIN NjIHOVOG IZDAVANjA

Član 8.

Svi podaci na pisanim fiskalnim računima moraju odgovarati podacima koje bi otisnuo fiskalni uređaj na otisnutim fiskalnim računima.

Član 9.

Izgled i sadržaj pisanih fiskalnih računa dat je na Obrascima PFR 1 i PFR 2 koji su sastavni dijelovi ovog Pravilnika.

VI. SADRŽAJ PISANOG REKLAMIRANOG RAČUNA I NAČIN NjEGOVOG IZDAVANjA

Član 10.

Svi podaci na pisanim reklamiranim računima moraju odgovarati podacima koje bi otisnuo fiskalni uređaj na otisnutim reklamiranim računima.

Član 11.

Izgled i sadržaj pisanih reklamiranih fiskalnih računa dat je na Obrascima PRR 1 i PRR 2 koji su sastavni dijelovi ovog Pravilnika.

VII. IZGLED, SADRŽAJ I NAČIN VOĐENjA DOSJEA I SERVISNE KNjIŽICE FISKALNIH UREĐAJA

Član 12.

(1) Izgled i sadržaj servisne knjižice fiskalnih uređaja dat je na Obrascu SKFU koji je sastavni dio ovog Pravilnika.
(2) Broj pojedinih stranica servisne knjižice fiskalnih uređaja određuje proizvođač, odnosno ovlašteni proizvođač/ zastupnik.

Član 13.

Izgled i sadržaj dosjea fiskalnog uređaja mora minimalno odgovarati izgledu i sadržaju servisne knjižice fiskalnih uređaja ali pored toga može sadržavati i ostale podatke bitne za rad ovlaštenih servisa.

Član 14.

(1) Ovlašteni servis obavezan je voditi servisne knjižice svih fiskalnih uređaja koje servisira, pored pisane, i u elektroničkoj formi na način kako to propiše ovlašteni proizvođač/zastupnik.
(2) Servisne knjižice fiskalnih uređaja u elektroničkoj formi vode se pomoću aplikativnog rješenja za elektroničko vođenje servisnih knjižica fiskalnih proizvoda, koje je ovlašteni proizvođač/zastupnik prijavio Komisiji i PU.
(3) Aplikativno rješenje za vođenje servisnih knjižica fiskalnih uređaja u elektroničkoj formi mora omogućiti povezanost sa serverom u Poreznoj upravi koji služi za prikupljanje i obradu podataka o svim fiskalnim uređajima kod obveznika Zakona o fiskalnim sistemima.
(4) Aplikativno rješenje za vođenje servisnih knjižica fiskalnih uređaja u elektroničkoj formi mora minimalno sadržavati i omogućiti ažuriranje svih podataka iz Obrasca SKFU ali pored toga može sadržavati i ostale funkcionalnosti i podatke bitne za rad ovlaštenih servisa.

VIII. IZGLED, SADRŽAJ I NAČIN VOĐENjA DOSJEA I SERVISNE KNjIŽICE TERMINALA

Član 15.

(1) Izgled i sadržaj servisne knjižice terminala dat je na Obrascu SKT koji je sastavni dio ovog Pravilnika.
(2) Broj pojedinih stranica servisne knjižice terminala određuje proizvođač, odnosno ovlašteni proizvođač/zastupnik.

Član 16.

Izgled i sadržaj dosjea terminala mora minimalno odgovarati izgledu i sadržaju servisne knjižice terminala ali pored toga može sadržavati i ostale podatke bitne za rad ovlaštenih servisa.

Član 17.

(1) Ovlašteni servis obavezan je voditi servisne knjižice svih terminala koje servisira, pored pisane, i u elektroničkoj formi na način kako to propiše ovlašteni proizvođač/zastupnik.
(2) Servisne knjižice terminala u elektroničkoj formi vode se pomoću aplikativnog rješenja za elektroničko vođenje servisnih knjižica fiskalnih proizvoda, koje je ovlašteni proizvođač/zastupnik prijavio Komisiji i PU.
(3) Aplikativno rješenje za vođenje servisnih knjižica terminala u elektroničkoj formi mora omogućiti povezanost sa serverom u Poreznoj upravi koji služi za prikupljanje i obradu podataka o svim terminalima kod obveznika Zakona o fiskalnim sistemima.
(4) Aplikativno rješenje za vođenje servisnih knjižica terminala u elektroničkoj formi mora minimalno sadržavati i omogućiti ažuriranje svih podataka iz Obrasca SKT ali pored toga može sadržavati i ostale funkcionalnosti i podatke bitne za rad ovlaštenih servisa.

IX. IZGLED, SADRŽAJ I NAČIN VOĐENjA DOSJEA I SERVISNE KNjIŽICE SOFTVERSKE APLIKACIJE

Član 18.

(1) Izgled i sadržaj servisne knjižice softverske aplikacije dat je na Obrascu SKSA koji je sastavni dio ovog Pravilnika.
(2) Broj pojedinih stranica servisne knjižice softverske aplikacije određuje proizvođač, odnosno ovlašteni proizvođač/ zastupnik.

Član 19.

Izgled i sadržaj dosjea softverske aplikacije mora minimalno odgovarati izgledu i sadržaju servisne knjižice softverske aplikacije ali pored