aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 16. i 61. stav (2) Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", broj 32/02 i 102/09), člana 14. stav (1) Zakona o zrakoplovstvu BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 39/09), u vezi člana 13. stav (1) tačka c) i d) Zakona o zrakoplovstvu BiH, generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine donosi

ODLUKU

O VISINI NAKNADE KOJU PLAĆAJU OPERATORI ZRAKOPLOVA PO PREVEZENOM PUTNIKU U ODLASKU I VISINI NAKNADE KOJU PLAĆAJU OPERATORI ZRAKOPLOVA PO TONI PREVEZENE ROBE/TERETA U ODLASKU SA AERODROMA U BiH

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 4 od 17 januara 2012, 20/12)

(Predmet Odluke)

Član 1.

(1) Ovom Odlukom utvrđuju se visine naknada koje plaćaju:
a) operatori zrakoplova (pravna ili fizička osoba koja upravlja ili namjerava upravljati jednim ili većim brojem zrakoplova), po prevezenom putniku u odlasku sa aerodroma u BiH;
b) operatori zrakoplova po toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u BiH.
(2) Naknade iz stava (1) ovoga člana služe kao finansijska sredstva za adekvatno ispunjavanje nadležnosti (BHDCA) u oblasti civilnog zrakoplovstva i to za:
a) zapošljavanje dovoljnog broja kvalifikovanog i iskusnog zrakoplovno stručnog kadra, neophodnog za izvršavanje nadležnosti BHDCA;
b) specijalističko osposobljavanje zrakoplovog osoblja BHDCA;
c) tehničko osposobljavanje BHDCA - kapitalna ulaganja.

(Naknada po prevezenom putniku)

Član 2.

(1) Zračni operatori obavezni su BHDCA uplatiti naknadu u iznosu od 10 KM po prevezenom putniku u odlasku sa aerodroma iz BiH.
(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovoga člana, naknada se ne plaća za:
a) tranzitne putnike i putnike u transferu;
b) putnike sa besplatnim kartama i benificiranim kartama sa oznakom ID 00 i ID 90;
c) djecu do 2 godine (INF);
d) putnike na letovima sa vojnim pozivnim znakom;
e) putnike na državnim letovima, i f) putnike na letovima koji su registrovani kao prijevoz za sopstvene potrebe.

(Naknada po prevezenoj toni robe)

Član 3.

(1) Zračni operatori obavezni su BHDCA uplatiti naknadu u iznosu od 50 KM po toni prevezene robe/tereta u redovnom i povremenom (charter) zračnom prijevozu u odlasku sa aerodroma iz BiH.
(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovoga člana, naknada se ne plaća za:
a) tranzitne pošiljke robe/tereta;
b) pošiljke robe/tereta oslobođene od plaćanja usluga prijevoza.

(Podaci o prevezenim putnicima/robi/teretu u odlasku sa aerodrome iz BiH)

Član 4.

(1) Operator aerodroma koji posjeduje potvrdu za obavljanje međunarodnog saobraćaja, dužan je BHDCA dostaviti mjesečni izvještaj o prevezenim putnicima/robi/teretu u redovnom i povremenom zračnom prijevozu u odlasku sa aerodroma, po svakom pojedinačnom zračnom operateru koji obavlja saobraćaj preko tog aerodroma na način da se odvojeno moraju prikazati podaci o prijevozu putnika od podataka o prijevozu robe/tereta.
(2) Izvještaji iz stava (1) ovog člana moraju sadržavati prikaz prevezenih putnika odnosno robe/tereta u odlasku, po kategorijama:
a) putnici u odlasku sa aerodroma:
1) broj putnika sa početnim polaskom sa aerodroma;
2) broj putnika u transferu;
3) broj putnika u tranzitu;
4) broj putnika sa besplatnim kartama i benificiranim kartama sa oznakom ID 00 i ID 90;
5) djeca do 2 godine (INF).
b) roba/teret u odlasku sa aerodroma:
1) tona prevezene robe/tereta sa polaskom sa aerodroma;
2) tona prevezene robe/tereta u transferu;
3) tona prevezene robe/tereta u tranzitu;
4) tona prevezene robe/tereta oslobođene od plaćanja usluga prijevoza.
(3) Izvještaji iz stava (1) ovoga člana, potpisan od strane odgovornog lica operatora aerodroma, za obračunski period koji obuhvata kalendarski mjesec, operator aerodroma dužan je dostaviti BHDCA najkasnije u roku od 7 dana od dana isteka obračunskog perioda.
(4) Sadržaj i izgled obrazaca izvještaja iz stava (1) ovoga člana, kao i uputstvo za njihovo popunjavanje i dostavljanje naknadno će utvrditi BHDCA i bit će dostupni naWebstranici BHDCA (www.bhdca.gov.ba).

(Fakturisanje naknada)

Član 5.

Na osnovu izvještaja iz člana 4. stav (1) ove Odluke, BHDCA ispostavlja račune zračnim operatorima s rokom plaćanja od 30 dana od dana ispostavljanja računa.

(Uplata naknada)

Član 6.

Na osnovu ispostavljenog računa od strane BHDCA, zračni operatori naknade propisane odredbama ove Odluke uplaćuju na račun BHDCA, prema posebnoj instrukciji koju će sačiniti BHDCA.

(Neplaćanje naknada)

Član 7.

(1) U slučaju neplaćanja dospjelih naknada od strane zračnih operatora, BHDCA zadržava sva prava da svoje dospjelo, a nenaplaćeno potraživanje naplati sudskim putem u skladu sa važećim propisima i da poduzme i odgovarajuće mjere propisane Zakonom o zrakoplovstvu BiH.
(2) U slučaju zakašnjelog plaćanja naknada iz stava (1) ovog člana, BHDCA će obračunati zakonsku zateznu kamatu za svaki dan kašnjenja u plaćanju, po stopi koja je propisana zakonskim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

(Plaćanje naknade operatorima aerodroma)

Član 8.

BHDCA će na osnovu posebnog ugovora kog će zaključiti sa operatorima aerodroma, istima plaćati uslugu prikupljanja podataka i dostavljanja izvještaja iz člana 4. stav (1) ove Odluke, u visini od 0,1% od naplaćenih naknada po predmetnom izvještaju.

(Završne odredbe)

Član 9.

(1) Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", a primjenjuje se od 01.06.2012. godine.
(2) Ova odluka bit će objavljena u zrakoplovnim publikacijama Bosne i Hercegovine (AIP).
Broj 1-3-02-2-1816-1/11
29. decembra 2011. godine Banja Luka
Generalni direktor Đorđe Ratkovica, s. r.