aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ODLUKU

O UTVRĐIVANjU RAČUNOVODSTVENE POLITIKE ZA BUDžETSKE KORISNIKE I TREZOR BRČKO DISTRIKTA BIH

(Objavljeno u "Sl. glasniku Brčko Distrikta", br. 30 od 18 jula 2008, 51/10)

GLAVAI. OPĆE ODREDBE

(Predmet)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se računovodstvene politike za budžetske korisnike i institucije Brčko distrikta BIH.

(Računovodstvene politike)

Član 2

Računovodstvene politike za budžetske korisnike i institucije Brčko distrikta BiH primjenjuju budžetski korisnici i institucije koje se finansiraju iz budžeta Brčko distrikata BiH (u daljnjem tekstu: Distrikt).

(Zakonska regulativa)

Član 3

Zakonska i druga regulativa za donošenje i izvršenje budžeta i sprovođenje trezorskog načina rada sa javnim prihodima i rashodima je:
a) Zakon o Direkciji za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine,
b) Zakon o Trezoru Brčko distrikta BiH,
c) Zakon o budžetu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine,
d) Zakon o javnim nabavkama,
e) Zakon o računovodstvu i reviziji u Brčko distriktu BiH,
f) Zakon o radu u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine,
g) Pravilnik o računovodstvu budžeta Brčko distrikta BiH,
h) Pravilnik o knjigovodstvu budžeta Brčko distrikta BiH,
i) Pravilnik o izradi budžeta.

GLAVAII. POSLOVNE KNjIGE I KNjIGOVODSTVENE ISPRAVE

(Poslovne knjige)

Član 4

(1) Poslovne knjige budžeta su u finansijskom i informacionom sistemu Trezora: Glavna knjiga i pomoćne knjige za unos podataka.
(2) Glavna knjiga je sistematična evidencija finansijskih transakcija i poslovnih događaja na nivou budžetskih klasifikacija: organizacijske, ekonomske i funkcionalne. To znači da svaki budžetski korisnik u okviru jedinstvene Glavne knjige ima svoju organizaciju kao segment, te se na osnovu toga mogu izrađivati različiti izvještaji.
(3) Glavna knjiga se sastoji od klasa, glavnih kategorija, potkategorija, glavne grupe, podgrupa i analitičkih računa iz računskog kontnog plana.
(4) Na računima glavne knjige knjiže se promjene i stanje cjelokupne imovine, prihoda, primitaka i potpora, izdataka i drugih plaćanja, zajmova, finansijske imovine, dugova i rezervi.
(5) Članom 48 Pravilnika o knjigovodstvu budžeta Brčko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: "Pravilnik o knjigovodstvu") obavezne pomoćne knjige su: knjiga ulaznih računa, knjiga izlaznih faktura, knjiga blagajne (ukoliko se vodi), knjiga inventara, skladišna evidencija, registar plaća, knjiga izvoda žiroračuna i drugih podračuna, knjiga kapitalne imovine i knjiga spoljnog duga.
(6) Sadržaj i način vođenja ovih pomoćnih knjiga propisan je Pravilnikom o knjigovodstvu.
(7) Osim navedenih pomoćnih knjiga koje su obavezne, budžetski korisnici mogu voditi i druge pomoćne knjige, čiji oblik i sadržaj određuju sami budžetski korisnici.

(Knjigovodstvene isprave)

Član 5

(1) Bilo koja knjigovodstvena transakcija zasniva se na urednoj i vjerodostojnoj knjigovodstvenoj ispravi, čime se obezbjeđuje fer i korektno iskazivanje knjigovodstvenih promjena u skladu sa računovodstvenim standardima.
(2) Urednost podrazumijeva da su knjigovodstvene isprave napisane uredno, čitko i jasno i da nema križanja i dodatnih nepotrebnih podataka, te da sadrži sve potrebne podatke za knjiženje određene transakcije.
(3) Vjerodostojnost knjigovodstvene isprave podrazumijeva da ju je ovjerio rukovodilac budžetskog korisnika, odnosno institucije ili lice koje on pismeno ovlasti, čime se ne umanjuje odgovornost rukovodioca za stvaranje obaveza, kao ni za pravilno i zakonito evidentiranje poslovnih promjena.
(4) Prije nego što potpiše knjigovodstvenu ispravu rukovodilac budžetskog korisnika ili osoba koju je ovlastio, potrebno je izvršiti njenu kontrolu.
(5) Kontrola treba da obuhvata zakonski osnov za prijem ili izdavanje knjigovodstvene isprave, zatim njenu vjerodostojnost koja se sastoji u utvrđivanju činjenica da li je budžetska transakcija stvarno nastala, kao i ispravnost koja se svodi na kontrolu da li isprava sadrži sve elemente za knjigovodstveno evidentiranje i eventualno računske radnje koje su neophodne.
(6) Knjigovodstvene isprave se, po pravilu, nakon potpisivanja ne mogu ispravljati. Ispravke na knjigovodstvenim ispravama dozvoljavaju se samo u slučajevima kada su greške očigledne pa zbog toga mogu prouzrokovati nekorektno i nefer knjiženje, s tim da se ispravka vrši tako da se pogrešan podatak precrta tankom linijom da se vidi vrsta greške i iznad nje upiše ispravan podatak.
(7) Ispravke vrši samo izdavalac dokumenta (dobavljač). Knjigovodstveni dokument se u slučaju neispravnosti vraća dobavljaču ili u posebnim slučajevima dobavljač može knjižnom obavijesti korigovati podatke u prethodno izdatoj fakturi.
(8) Ispravku može izvršiti samo lice od dobavljača. To lice pored ispravke stavlja svoj potpis i pečat.
(9) Prazna mjesta u knjigovodstvenim ispravama se precrtavaju kako bi se spriječilo naknadno upisivanje i eventualna zloupotreba.
(10) Prema tome, isprava se popunjava tako da neutralna, ali stručna osoba, koja nije učestvovala u finansijskoj transakciji može iz nje nedvojbeno i bez sumnje saznati prirodu finansijske promjene, tj. promjene u budžetu ili kod korisnika.
(11) Budžetski korisnici, odnosno institucije, dostavljaju Direkciji za finansije Distrikta (u daljnjem tekstu: "Direkciji za finansije) naloge za nabavku ili nalog za prijenos uz kompletnu dokumentaciju na kontrolu, knjiženje i plaćanje.
(12) Budžetski korisnici, odnosno institucije obezbjeđuju najkraći put od primitka i ovjere primljene isprave do njenog knjigovodstvenog evidentiranja, s tim da se u tom kontekstu sprovode odredbe Zakona o budžetu i Zakona o javnim nabavkama BiH.
(13) Budžetski korisnici koji pružaju usluge, te ostvaruju neporezne prihode dužni su izdavati odgovarajuće dokumente, kao što su izlazne fakture i slično, dužni su u svojim pomoćnim knjigama osigurati analitički pregled ispostavljenih dokumenata (knjiga KIF-a) iz koje će mjesečno dostavljati podatke Direkciji za financije - Trezoru, radi knjiženja u Glavnu knjigu.

(Arhiviranje i čuvanje računovodstvenih knjiga)

Član 6

(1) Računovodstvene knjige i knjigovodstvene isprave evidentiraju se u skladu sa Pravilnikom o knjigovodstvu.
(2) Pravilnik o knjigovodstvu, član 53 propisuje čuvanje knjigovodstvene dokumentacije.
(3) Knjigovodstvene isprave čuvaju se u Direkciji za finansije u izvornom obliku dvije godine, nakon čega se knjigovodstvena dokumentacija odlaže u Arhiv Brčko distrikta.
(4) Trajno se čuvaju evidencije platnih lista i analitičke evidencije plaća.
(5) Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u računovodstvene knjige čuvaju se najmanje 6 godina.
(6) Podaci o poslovnim događajima koji se unose i evidentiraju obavezno se elektronički presnimavaju i čuvaju u obliku magnetne trake, diskova i dr. Ovi podaci čuvaju se u izvornom obliku. Isto tako, potrebno je čuvati i programsku dokumentaciju (npr. Softnjere, passnjord). Ovi podaci čuvaju se u izvornom obliku onoliko dugo koliko je propisano Pravilnikom o računovodstvu, za čuvanje knjigovodstvenih dokumenta.

GLAVAIII. USKLAĐIVANjE POSLOVNIH KNjIGA I INVENTARISANjE I PROCJENjIVANjE BILANSNIH POZICIJA

(Usklađivanje poslovnih knjiga i inventarisanje)

Član 7

(1) Svi budžetski korisnici - institucije dužni su izvršiti popis - inventarisanje u skladu sa Upustvom o radu popisnih komisija i obavljanju popisa sredstava, potraživanja i obaveza kao i u skladu sa Uputstvom o rashodovanju, otpisu, knjiženju viškova i manjkova stalnih sredstava i sitnog inventara, zaliha i otpis potraživanja.
(2) Budžetski korisnici su dužni formirati komisije za popis, u okviru svojih odjela i institucija, a centralnu popisnu komisiju formira gradonačelnik Distrikta (u daljnjem tekstu: gradonačelnik), na prijedlog Direkcije za finansije.
(3) Centralna popisna komisija usklađuje rad popisnih komisija odjela i institucija.
(4) Popis se vrši obavezno jednom godišnje sa stanjem na dan 31. 12., a budžetski korisnik i institucija može svojim aktom propisati obavezu inventarisanja u kraćim rokovima ili donijeti odluku o vanrednom popisivanju određenih bilansnih pozicija.
(5) Redovnim inventarisanjem se obuhvata stvarni popis stalnih sredstava u obliku stvari, prava i razgraničenja, novčanih sredstava, plemenitih metala, potraživanja, zaliha i kratkoročnih razgraničenja, kratkoročnih i dugoročnih obaveza, razgraničenja i kapitala.
(6) Pored redovnog inventarisanja, budžetski korisnici i institucije vrše inventarisanje i usklađivanje knjigovodstvenog i stvarnog stanja i prilikom primopredaje dužnosti, promjena cijena proizvoda i roba, statutarnih promjena i drugih slučajeva.
(7) Po izvršenom usklađivanju poslovnih knjiga i završenom inventarisanju, budžetski korisnici obavezni su izvršiti usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem u skladu sa prethodno pomenutim uputstvima.
(8) Centralna popisna komisija dostavlja Vladi Brčko distrikta BiH izvještaj o izvršenom popisu i prijedlog mjera koje je potrebno preduzeti, nakon čega Vlada Brčko distrikta BiH donosi odluku o usvajanju izvještaja o izvršenom popisu i o mjerama koje treba preduzeti.
(9) Odluke iz stava 8 ovog člana se donose za likvidiranje i knjiženje eventualno utvrđenih manjkova, viškova, visinu otpisa nenaplativih i zastarjelih potraživanja, rashodovanje sredstava, opreme i sitnog inventara.

(Odgovornost za formiranje komisija)

Član 8

(1) Budžetski korisnici su odgovorni za blagovremeno formiranje komisija, pokretanje godišnje inventure, kao i saradnju sa Centralnom popisnom komisijom.
(2) Nakon završenog popisa dužni su dostaviti