Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 38. stav 5. Zakona o deviznom poslovanju ("Službene novine Federacije BiH", broj 47/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 155. sjednici održanoj 26. augusta 2010. godine, donijela

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU OBAVLjANjA MJENjAČKIH POSLOVA

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 58 od 15 septembra 2010, 49/11)

I.
Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja mjenjačkih poslova, kao i uslovi za izdavanje ovlaštenja.
Mjenjački poslovi, u smislu ove Odluke, jesu poslovi kupovine od fizičkih lica i prodaje tim licima strane gotovine i poslovi otkupa čekova koji glase na stranu valutu i mogu biti unovčeni u stranu valutu.
II.
Mjenjačke poslove mogu obavljati banke i rezidenti - pravna lica i poduzetnici koji su registrirani za obavljanje ovih poslova, koji sa bankom imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova i imaju ovlaštenje Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija (u daljem tekstu: Ministarstvo).
III.
Pojedini pojmovi u smislu ove Odluke imaju slijedeća značenja:
1. Mjenjač je banka, filijala banke sa sjedištem izvan Federacije Bosne i Hercegovine i ovlašteni mjenjač.
2. Ovlašteni mjenjač je pravno lice ili poduzetnik koji je registriran za obavljanje mjenjačkih poslova, ima zaključen ugovor sa bankom i ima ovlaštenje Ministarstva.
3. Ovlaštenje je pismeno ovlaštenje Ministarstva za obavljanje mjenjačkih poslova koje se izdaje pravnom licu i poduzetniku na osnovu zahtjeva i zaključenog ugovora o obavljanju mjenjačkih poslova sa bankom koji se dostavlja uz zahtjev.
4. Mjenjačko mjesto je prostorna i organizacijska jedinica u kojoj se obavljaju mjenjački poslovi, a može sadržavati jedno ili više blagajničkih mjesta, kao i bankomat za mjenjačke poslove.
5. Blagajničko mjesto je dio mjenjačkog mjesta na kome blagajnik obavlja mjenjačke poslove.
IV.
Banka obavlja mjenjačke poslove u svoje ime i za svoj račun, a ovlašteni mjenjač u svoje ime, a za račun banke.
V.
Mjenjačke poslove banka, odnosno ovlašteni mjenjač koji je sa bankom zaključio ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor) obavlja u skladu sa odredbama Zakona o deviznom poslovanju, Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i ovom Odlukom.
VI.
Banka i ovlašteni mjenjač poslove kupovine i prodaje strane gotovine i otkup čekova obavljaju u valutama koje su predmet kupovine i prodaje na deviznom tržištu.
VII.
Ovlašteni mjenjač otkupljuje stranu gotovinu i čekove od fizičkih lica za konvertibilne marke, po kupovnom kursu za gotovinu, odnosno po kupovnom kursu za čekove iz kursne liste banke koja važi na dan otkupa.
Ovlašteni mjenjač prodaje gotovinu fizičkom licu po prodajnom kursu za gotovinu, odnosno po prodajnom kursu za čekove iz kursne liste banke koja važi na dan prodaje.
Banka i ovlašteni mjenjač su dužni da javno istaknu kursnu listu koja sadrži kupovne i prodajne kurseve po kojima kupuju i prodaju stranu gotovinu i otkupljuju čekove.
VIII.
Provizija i druge naknade za mjenjačke poslove ne mogu biti veće od iznosa koji je propisan Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.
Za obavljanje mjenjačkih poslova može se od rezidenta - fizičkog lica, kao i od nerezidenta - fizičkog lica naplatiti provizija, koja se primjenjuje na protivvrijednost strane gotovine i čekova izražene u konvertibilnim markama, obračunatu po kupovnom, odnosno prodajnom kursu koji važi na dan otkupa, odnosno prodaje. U tom slučaju mora biti javno istaknuto obavještenje o visini provizije koja se naplaćuje.
IX.
Blagajnički maksimum za ovlaštenog mjenjača utvrđuje se na osnovu prosječnog dnevnog otkupa i prodaje gotovine i čekova u prethodnom mjesecu, kao i drugih uslova koji su od uticaja na potrebu držanja gotovine u blagajni, što se reguliše ugovorom sa bankom.
X.
Banka sa ovlaštenim mjenjačem zaključuje ugovor sa rokom važenja do jedne godine, koji se računa od dana zaključenja ugovora. Ovlaštenja dobijena ugovorom ovlašteni mjenjač ne može prenositi na treća lica.
XI.
Rezident - pravno lice i poduzetnik podnosi Ministarstvu zahtjev za dobijanje ovlaštenja za obavljanje mjenjačkih poslova.
Uz zahtjev se prilaže:
- za pravno lice rješenje iz sudskog registra, odnosno za poduzetnika rješenje nadležnog organa iz kojeg je vidljivo da je pravno lice, odnosno poduzetnik registriran za obavljanje mjenjačkih poslova,
- ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, zaključen između banke i ovlaštenog mjenjača,
- rješenje nadležnog organa o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova za rad u skladu sa važećim propisima,
- za ovlašteno lice za zastupanje pravnog lica i za poduzetnika uvjerenje od nadležnog organa da nije osuđivan za privredne prijestupe i uvjerenje od nadležnog suda da se ne vodi


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: