Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 27. stav 10. Zakona o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 34/02), Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na prijedlog Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, donijelo je

ODLUKU

O PROVOĐENjU OBAVEZNIH MJERA U ODOBRENIM OBJEKTIMA RADI SMANjENjA MIKROBIOLOŠKIH I DRUGIH ONEČIŠĆENjA MESA, MESNIH PROIZVODA I OSTALIH PROIZVODA ŽIVOTINjSKOG PORIJEKLA NAMIJENjENIH PREHRANI LjUDI

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 8 od 21 februara 2005, 33/07)

I- OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovom odlukom propisuje se provođenje obaveznih mjera u odobrenim objektima za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog porijekla u cilju smanjenja mikrobioloških onečišćenja mesa, mesnih proizvoda i ostalih proizvoda životinjskog porijekla, radi zaštite ljudskog zdravlja.
Svrha propisanih mjera je poboljšanje efikasnosti veterinarsko-javnozdravstvenih sistema kontrole namirnica životinjskog porijekla u očuvanju zdravlja ljudi.

Član 2.

U vezi s članom 1.ove odluke, a u svrhu poboljšanja veterinarsko-javnozdravstvenog nadzora, kontrole i pregleda životinja za klanje i namirnica životinjskog porijekla te radi zaštite zdravlja ljudi, uspostavlja se novi sistem kontrole onečišćenja, posebno s patogenim mikroorganizmima, koji su glavni izvor onečišćenja u tehnološkim procesima proizvodnje i prerade mesa i ostalih proizvoda životinjskog porijekla (namirnice životinjskog porijekla) namijenjenih za prehranu ljudi.

Član 3.

U odobrenim objektima za klanje životinja, obradu i preradu te uskladištenje proizvoda životinjskog porijekla, a u vezi čl. 1. i 2. ove odluke, radi smanjenja mogućih mikrobioloških i drugih onečišćenja mesa, mesnih proizvoda i ostalih proizvoda životinjskog porijekla mora se uspostaviti kontrola procesa proizvodnje na osnovu primjene sistema "analize opasnosti i kontrole kritičnih tačaka" (u daljem tekstu: HACCP-od engl.-Hazard Analysis and Critical Control Points)

II- NAČIN I OBAVEZA PROVOĐENjA MJERA

Član 4.

Klaonička obrada životinja od kojih je meso namijenjeno javnoj potrošnji ili izvozu te obrada i prerada mesa, ribe, mlijeka, jaja i ostalih proizvoda životinjskog porijekla (u daljem tekstu: namirnice životinjskog porijekla) dopušteni su samo u odobrenim objektima, koji u pogledu načina rada uz primjenu općih pravila higijene primjenjuju i sistem analize opasnosti, prosuđivanja rizika, utvrđivanje te kontrolu i sistematsko praćenje kritičnih tačaka u proizvodnim procesima (sistem HACCP) s ciljem smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja namirnica životinjskog porijekla namijenjenih za prehranu ljudi.

Član 5.

S ciljem smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja namirnica životinjskog porijekla rukovodilac odobrenih objekata imenuje odgovorne osobe (upravnike) u odobrenim objektima koji su obavezni:
a) izvršiti analizu svake pojedine faze unutar proizvodnog procesa te utvrditi koja je od njih kritična u osiguranju zdravstvene ispravnosti (neškodljivosti) namirnica;
b) odrediti odgovarajuće zaštitne postupke i mjere te osigurati njihovo provođenje, održavanje i provjeru na osnovu principa sistema HACCP.

Član 6.

Za provođenje principa sistema HACCP u proizvodnim procesima mora se:
a) provesti analiza opasnosti od onečišćenja, izraditi popis svih faza u proizvodnom procesu i navesti sve preventivne mjere;
b) utvrditi sve kritične tačke za sigurnost odnosno neškodljivost namirnica životinjskog porijekla;
c) utvrditi kritične granice za poduzimanje preventivnih mjera za svaku od utvrđenih kritičnih


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: