Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 30. stav (1) tačka c) i stava (2) i člana 33. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 50/08), člana 50. stav (4) tačka c) Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 26/04, 7/05 i 48/05) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 81. sjednici, održanoj 26. marta 2009. godine, donijelo je

ODLUKU

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANjA PRAVA NA REGRES ZA GODIŠNjI ODMOR U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 38 od 18 maja 2009, 70/09)

(Predmet Odluke)

Član 1.

Ovom Odlukom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na regres za godišnji odmor, u skladu sa članom 33. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i članu 50. stav (4) tačka c) Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

(Pravo na regres za godišnji odmor)

Član 2.

(1) Pravo na regres za godišnji odmor iz člana 1. ove Odluke ostvaruju zaposleni koji imaju pravo na plaćeni godišnji odmor.
(2) Zaposleni koji se zaposlio u institucijama Bosne i Hercegovine poslije 30. 06. tekuće godine, a nema prekida rada dužeg od pet dana, ima pravo na regres za godišnji odmor ukoliko dokumentuje da kod pravne osobe ili institucije Bosne i Hercegovine kod kojih je bio zaposlen nije primio regres.
(3) Zaposleni koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od pet dana ima pravo na regres u iznosu od 1/6 regresa koji je utvrđen u članu 33. stav (1) i (2) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i to za svaki navršeni puni mjesec tokom fiskalne godine.

(Visina regresa za godišnji odmor)

Član 3.

Zaposlenom u institucijama Bosne i Hercegovine pripada pravo na regres za godišnji odmor u visini prosječne plaće u Bosni i Hercegovini. Visina prosječne plaće u Bosni i Hercegovini na osnovu koje se vrši obračun regresa za godišnji odmor za fiskalnu godinu utvrđuje se u skladu sa članom 7. stav (1) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

(Obračun i isplata regresa za godišnji odmor)

Član 4.

(1) Obračun i isplata regresa za godišnji odmor za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine vrši se uz mjesečni obračun i isplatu plaća i naknada zaposlenih u institucijama BiH na osnovu pojedinačnih rješenja o korištenju godišnjeg odmora u institucijama Bosne i Hercegovine.
(2) Obračun i isplata regresa za godišnji odmor za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine može se vršiti u više dijelova s tim da u tom slučaju Vijeće ministara posebnom odlukom utvrđuje visinu svakog dijela".

(Institucije odgovorne za provođenje Odluke)

Član 5.

Za realizaciju ove Odluke zadužuju se institucije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo finansija i trezora.

(Stupanje na snagu i primjena)

Član 6.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", a primjenjivat će se od 01. 01. 2009. godine.
VM broj 78/09
26. marta 2009. godine Sarajevo
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Dr. Nikola Špirić, s. r.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: