aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18.4. stava 1. tačke 4. Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 20/02 i 18/05), člana 14. stava 1. tačke 4. Statuta Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 22/03), Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, na svojoj 25. sjednici održanoj 25.jula 2005. godine, donosi sljedeću

ODLUKU

O KRITERIJIMA ZA UČEŠĆE BANAKA U PROGRAMU OSIGURANjA DEPOZITA AGENCIJE ZA OSIGURANjE DEPOZITA BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. glasnik BiH", br. 71 od 11 oktobra 2005, 88/09, 75/13)

I. Uvod

ČlanI.

Ova odluka će zamijeniti Odluku o kriterijima za učešće banaka u programu osiguranja depozita kod Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine poslije prelaznog perioda od 10. jula 2003. ("Službeni glasnik BiH", broj 22/03).

II. Opći principi

Obavezno članstvo

ČlanII.1.

Zakon o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: ZODBiH), u svom članu 6. predviđa obavezno članstvo za sve banke sa dozvolom za rad u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da one ispunjavaju određene zahtjeve, navedene u ZODBiH, Zakonu o bankama u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: ZOBFBiH) i Zakonu o bankama Republike Srpske (u daljnjem tekstu: ZOBRS).

Kriteriji za članstvo

ČlanII.2.

Za učešće u osiguranju depozita kao banka članica Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: AODBiH), u skladu sa članovima 6. i 7. ZODBiH, sve banke moraju ispunjavati:
- Sve zahtjeve ustanovljene ZOBFBiH i ZOBRS,
- Sve zahtjeve ZODBiH,
- Sve kriterije sigurnosti i boniteta ustanovljene od Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Agencije za bankarstvo Republike Srpske.
Osim toga, prikupljanje novčanih depozita mora biti jedna od osnovnih aktivnosti svake banke kvalifikovane za učestvovanje u osiguranju depozita kao banka članica AODBiH.

Utvrđivanje kvalifikovanosti

ČlanII.3.

AODBiH, prema članovima 6, 7, 30. i 31. ZODBiH, mora utvrditi da banka ispunjava sve kriterije utvrđene ovom odlukom prije izdavanja certifikata o članstvu toj banci.
Poslije izdavanja certifikata o članstvu, AODBIH će nadgledati da banka članica u daljnjem poslovanju održava kriterije utvrđene ovom odlukom.

III. Kriteriji za učešće banaka u programu osiguranja depozita

Oblasti procjene

ČlanIII.1.

Za učešće u programu osiguranja depozita AODBiH, sve banke članice moraju ispunjavati određene standarde kvaliteta u sljedećim oblastima:
- vlasništvu,
- kapitalu,
- likvidnosti,
- kvalitetu aktive,
- rezervi za kreditne gubitke,
- profitabilnosti,
- tržišnom riziku,
- računovodstvenim standardima,
- upravljanju,
- rangiranju.
AODBiH će, od slučaja do slučaja, utvrditi da li su standardi kvaliteta u gorenavedenim oblastima ispunjeni.

ČlanIII.2.

(Brisan.)

Kapital

ČlanIII.3.

Minimalan iznos akcionarskog kapitala u novcu i neto kapitala koji banka stalno mora održavati ne smije biti manji od 15 miliona KM.
Investicije u fiksnu aktivu ne smiju prekoračiti 50% osnovnog kapitala banke, osim ako nadležna agencija za bankarstvo nije izdala dozvolu za prekoračenje ovog ograničenja.
Neto kapital banke mora u svakom trenutku pokrivati najmanje 12% njene rizikom ponderisane aktive.
Pored gorenavedenih minimalnih zahtjeva, banka mora ispuniti sve ostale zahtjeve vezane za kapital iz odnosnog zakona o bankama i uskladiti se sa Odlukom o minimalnim standardima za upravljanje kapitalom u bankama, izdatom od nadležne agencije za bankarstvo.

Likvidnost

ČlanIII.4.

Banka mora ispuniti sve zahtjeve vezane za likvidnost iz odnosnog zakona o bankama i uskladiti se sa Odlukom o minimalnim standardima za upravljanje rizikom likvidnosti, izdatom od nadležne agencije za bankarstvo.
Manje privremene neusklađenosti dospijeća mogu biti prihvaćene od AODBiH ako banka sprovodi akcioni plan čiji je cilj ispravljanje takve neusklađenosti, a sa kojim se složila nadležna agencija za bankarstvo.

Kvalitet aktive

ČlanIII.5.

Banka mora ispuniti sve zahtjeve vezane za aktivu iz odnosnog zakona o bankama i uskladiti se sa Odlukom o minimalanim standardima za upravljanje kreditnim rizikom i klasifikacijom aktive, Odlukom o minimalnim standardima za upravljanje koncentracijom kreditnog rizika, Odlukom o minimalnim standardima za poslovanje banke sa povezanim licima, Odlukom o izvještavanju o nesolventnim klijentima koji predstavljaju poseban kreditni rizik za banku i Odlukom o minimalnim standardima za dokumentovanje kreditnih aktivnosti banaka, nadležne agencije za bankarstvo.

Rezerve za kreditne gubitke

ČlanIII.6.

Banka mora uspostaviti i održavati opće rezerve za kreditne gubitke (ORKG), ne manje od 2% dobre aktive, klasifikovane u "A" kategoriju. Detalji su regulisani u Odluci o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom i klasifikaciji aktive nadležne agencije za bankarstvo.
Pored ORKG, posebne rezerve za kreditne gubitke (PRKG) moraju biti uspostavljene i održavane u skladu sa zahtjevima prethodno navedene odluke.

Profitabilnost

ČlanIII.7.

Banke trebaju imati pozitivne finansijske rezultate u svom prethodnom i tekućem poslovanju.
Ako banka nije bila profitabilna u prethodnoj i/ili tekućoj godini, dostavit će AODBiH sveobuhvatan poslovni plan koji objašnjava kako će banka prevazići nedostatak profitabilnosti bez ugrožavanja minimalnih zahtjeva za kapital kao što je navedeno u članuIII.3.
AODBiH će razmotriti i procijeniti takav poslovni plan i može, u slučaju pozitivnog rezultata svoje procjene, smatrati da je kriterij za profitabilnost ispunjen.
Od novoosnovanih i restrukturisanih banaka se zahtijeva da, zajedno sa svojim zahtjevom za članstvo, dostave AODBiH sličan poslovni plan kao što je navedeno.
Takav poslovni plan mora objasniti strategiju banke, kako banka namjerava doći do praga ekonomičnosti i postići profitabilnost u tekućem poslovanju, a da nikad ne ugrozi minimalne zahtjeve za kapital kao što je navedeno u članuIII.3.
AODBiH će razmotriti i procijeniti ovaj plan i može, kada je zadovoljna sa svojim pretpostavkama, smatrati da je kriterij za profitabilnost ispunjen.

Tržišni rizik

ČlanIII.8.

Banka ne smije prekoračiti ograničenja postavljena od nadležne agencije za bankarstvo za svaku individualnu deviznu poziciju i za ukupnu deviznu poziciju.
Banka mora uspostaviti i provoditi politike i procedure za upravljanje deviznim rizikom, rizikom kamatne stope i rizikom tržišne cijene kojima je izložena u toku svog poslovanja.
Pored ovog, banka se mora uskladiti sa svim propisima nadležne agencije za bankarstvo vezanim za tržišni rizik, posebno sa Odlukom o minimalnim standardima za upravljanje deviznim rizikom.
Manja privremena prekoračenja kod pozicije u euro valuti mogu biti prihvaćena od AODBiH ako banka sprovodi akcioni plan čiji je cilj ispravljanje takve neusklađenosti, a sa kojim se