aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 42/08 i 6/12) i člana 69. st. 1. i 3. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10, 24/12 i 121/12), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

NAREDBU

O SPROVOĐENjU MJERA ZAŠTITE ŽIVOTINjA OD ZARAZNIH I PARAZITSKIH BOLESTI U REPUBLICI SRPSKOJ U 2013. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 56 od 5. jula 2013, 63/13, 69/13)

I- OSNOVNE ODREDBE
1. Ovom naredbom određuje se sprovođenje mjera za sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja:
1.1. Bedrenica i šuštavac,
1.2. Bruceloza,
1.3. Goveđa spongiformna encefalopatija,
1.4. Tuberkuloza,
1.5. Enzootska leukoza goveda,
1.6. Listerioza,
1.7. Bolest plavog jezika,
1.8. Slinavka i šap,
1.9.Q-groznica,
1.10. Scrapie,
1.11. Klasična kuga svinja,
1.12. Afrička kuga svinja,
1.13. Trihineloza,
1.14. Bolest Aujeckog svinja,
1.15. Infektivna anemija kopitara,
1.16. Groznica zapadnog Nila,
1.17. Virusni arterit kopitara,
1.18. Njukastlska bolest,
1.19. Kuga živine - influenca živine (avijarna influenca),
1.20. Kokošiji tifus, puluroza i infekcija saSalmonellom enteritidisiS. tuphimuriumi ostale salmonelozne infekcije,
1.21. Hlamidioza,
1.22. Kampilobakterioza,
1.23. Američka kuga pčelinjeg legla,
1.24. Zarazne i parazitske bolesti riba,
1.25. Bjesnilo,
1.26. Lajšmanioza,
1.27. Ehinokokoza,
1.28. Infektivni rinotraheitis goveda - infektivni pustularni vulvo vaginitis (IBR/IPV),
1.29. Mastitisi i
1.30. Zarazne i parazitske bolesti divljih životinja.
II- MJERE KOJE SE SPROVODE KOD GOVEDA
Bedrenica
2. Prije puštanja na ispašu sva goveda u bedreničnim distriktima moraju se vakcinisati protiv bedrenice.
3. Goveda je dopušteno napasati u bedreničnim distriktima samo ako su vakcinisana protiv bedrenice i ako je od vakcinacije prošlo više od 15 dana.
Bruceloza
4. Jedanput godišnje potrebno je pretražiti krv svih goveda starijih od 12 mjeseci na brucelozu, kao i sva novonabavljena goveda, prije uvođenja u uzgoj.
Goveđa spongiformna encefalopatija
5. Godišnji program praćenjaTCE-a zasniva se na aktivnom i pasivnom nadzoru koji uključuje postupak skrininga, pri kome se koriste brzi testovi za otkrivanjeTCE-a kod sljedećih subpopulacija, i to:
5.1. sva goveda starija od 24 mjeseca upućena na prinudno klanje ili životinje koje su pokazivale simptome kod ante mortem pregleda,
5.2. sva goveda starija od 30 mjeseci namijenjena klanju za ljudsku ishranu i
5.3. sva goveda starija od 24 mjeseca koja nisu zaklana za ljudsku ishranu, koja su uginula ili usmrćena na gazdinstvu, tokom prevoza ili u klaonici (uginula stoka).
Tuberkuloza
6. Obavezna opšta tuberkulinizacija svih goveda starijih od šest nedjelja mora se sprovesti do 30. septembra tekuće godine na području cijele Republike Srpske.
7. Za obnovu uzgoja nije dozvoljeno koristiti goveda koja prethodno nisu tuberkulinizovana i da je reakcija negativna. Nadležni veterinari u klaonicama moraju da vode posebnu evidenciju o svakom utvrđenom slučaju tuberkuloze goveda, te o nalazu da obavijeste nadležnog veterinarskog inspektora u mjestu porijekla tuberkulozne životinje.
Enzootska leukoza goveda
8. U cilju kontrole enzootske leukoze goveda, jednom godišnje obavljaće se testiranje životinja starijih od 24 mjeseca u stadima koja nemaju status slobodnih stada od ove bolesti.
9. Proglašavanje slobodnih stada izvršiće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) na osnovu rezultata do sada sprovedenih mjera, ukoliko su ispunjeni sljedeći uslovi:
9.1. da nema dokaza, kliničkog ili u vidu rezultata laboratorijskog testiranja o prisustvu enzootske leukoze goveda u stadu i da nijedan takav slučaj nije potvrđen u protekle dvije godine i
9.2. da su sve životinje koje imaju više od 24 mjeseca u proteklih 12 mjeseci dale negativnu reakciju na dva izvršena testiranja, sprovedena u razmaku koji nije kraći od četiri mjeseca.
10. Održavanje statusa slobodnih stada sprovodiće se kroz:
10.1. kontinuirano ispunjavanje uslova navedenih u podtački 2.1. ove tačke,
10.2. sve životinje koje se uvode u stado i koje moraju imati porijeklo iz stada sa istim statusom i
10.3. sve životinje starije od 24 mjeseca koje moraju nastaviti davati negativnu reakciju pri laboratorijskom testiranju, koje se na slobodnim posjedima sprovode svake tri godine.
Listerioza
11. Kod svakog pobačaja goveda pobačeni fetus i plodovi ovojnice navedenih životinja moraju biti dostavljeni radi laboratorijske pretrage na listeriozu.
12. Na listeriozu mora biti pretražen mozak goveda koja pokazuju kliničke znakove poremećaja centralnog nervnog sistema i poremećaja u ponašanju.
Bolest plavog jezika
13. U cilju utvrđivanja dinamike bolesti i dinamike pojavljivanja insekata rodaCulicoides, njihove geografske rasprostranjenosti, određivanja perioda sezonski slobodnog od vektora virusa bolesti plavog jezika, odnosno perioda kada nisu aktivni adulti insekata rodaCulicoidessprovešće se:
13.1. pasivno klinički nadzor,
13.2. serološki nadzor kontrolnih stada - kontrolne životinje predstavljaju goveda, ovce ili drugi preživari na određenom imanju koji će se ispitati jednom mjesečno na prisustvo antitijela protiv uzročnika bolesti plavog jezika, odnosno na prisustvo uzročnika bolesti plavog jezika. Kontrolne životinje odabraće Ministarstvo, tako što će se odabrati po jedno imanje na svakih 2000 km2. Ukoliko je moguće, kontrolne životinje treba da budu goveda;
13.3. nadzor vektora na deset lokacija koje utvrdi Ministarstvo u cilju utvrđivanja prisustva vektora, sezonalnosti, te utvrđivanja prisustva virusa bolesti plavog jezika, a nakon utvrđenih pozitivnih rezultata, prikupljanje vektora i pretraživanje na prisustvo virusa bolesti plavog jezika sprovodiće se jednom mjesečno na svim odabranim lokacijama.
13.4. Detaljan program za sprovođenje navedenih mjera obavlja se u skladu sa programom Ministarstva.
13.5. U slučaju utvrđivanja sumnje na prisustvo bolesti plavog jezika, potrebno je bez odgađanja sprovesti sve mjere u skladu sa propisima koji uređuju tu oblast.
Slinavka i šap
14. U slučaju diferencijalno dijagnostički postavljene sumnje na prisustvo bolesti slinavke i šapa, potrebno je sprovesti klinički nadzor kod svih goveda na imanju.
15. Ukoliko se kliničkim pregledom utvrde znakovi karakteristični za bolest, potrebno je bez odgađanja sprovesti sve mjere u skladu sa propisima koji uređuju tu oblast.
Q-groznica
16. Kod svake pojave obolijevanja ljudi od ove bolesti obavezno je sprovođenje dijagnostike kod svih prijemčivih životinja na ugroženoj farmi.
17. Kod svakog pobačaja krava junica mora se sprovesti laboratorijska pretraga naQ-groznicu.
III- MJERE KOJE SE SPROVODE KOD OVACA I KOZA
Bedrenica
18. Prije ispuštanja na ispašu sve ovce i koze u bedreničnim distriktima moraju se vakcinisati protiv bedrenice.
19. Ovce i koze je dozvoljeno napasati u bedreničnim distriktima samo ako su vakcinisane protiv bedrenice i ako