aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 112. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH" broj43/99,32/00 i 29/03) i člana 2.Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 54/05), a u skladu sa stavom 2. člana 40. Statuta Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo kao predstavnik zaposlenika i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo kao predstavnik poslodavaca, zaključuju

KOLEKTIVNI UGOVOR

ZA DJELATNOST OSNOVNOG OBRAZOVANjA U KANTONU SARAJEVO

(Objavljeno u "Sl. novinama Kantona Sarajevo", br. 24 od 29 avgusta 2006, 30/10)

I. OPĆE ODREDBE

Predmet Ugovora

Član 1.

Ovim Kolektivnim ugovorom za djelatnost osnovnog obrazovanja (u daljnjem tekstu: Kolektivni ugovor) uređuju se prava i obaveze poslodavca i zaposlenika iz radnog odnosa ili u vezi sa radnim odnosom u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja i njima sličnim odgojno-obrazovnim ustanovama kao što su: redovne osnovne škole, specijalne osnovne škole, osnovne muzičke, baletske škole, te druge škole i ustanove osnovnog obrazovanja i odgoja (u daljnjem tekstu: osnovne škole) koje se finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo.

Član 2.

Općim aktima osnovne škole ne mogu se utvrditi manja prava zaposlenika od onih koja su utvrđena ovim Kolektivnim ugovorom, Općim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.
Direktor osnovne škole i drugi organi upravljanja i rukovođenja obezbijedit će učešće Sindikata u pripremi i izradi prednacrta i nacrta općih akata koji regulišu oblast radnopravnih odnosa zaposlenika u osnovnoj školi (u daljnjem tekstu: pravilnik o radu).

Član 3.

Ovim Kolektivnim ugovorom se uređuju: radni odnos, radno vrijeme, odmori i odsustva, zaštita zdravlja i sigurnosti na radu; plaće, naknade plaće i nagrade; naknade štete; zaštita prava zaposlenika; stručno usavršavanje i osposobljavanje za rad; djelovanje i uslovi rada sindikata; mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova; štrajk; tumačenje i praćenje primjene kolektivnog ugovora kao i druga pitanja koja nisu regulisana Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 4.

Za pitanja koja nisu uređena ovim Kolektivnim ugovorom, primjenjivat će se odredbe Općeg kolektivnog ugovora i Zakona o radu.

II. RADNI ODNOSI

Član 5.

U osnovnoj školi radni odnos se zasniva zaključivanjem ugovora o radu između zaposlenika i poslodavca.
Zaposlenik u smislu ovog Kolektivnog ugovora je: direktor, pomoćnik direktora, nastavnik, stručni saradnik, saradnik i radnici za obavljanje drugih poslova osnovnih djelatnosti osnovne škole, tehničkih i pomoćno-tehničkih poslova (u daljnjem tekstu: zaposlenik), u skladu sa općim i posebnim uvjetima.
Poslodavac u smislu ovog Kolektivnog ugovora je Vlada Kantona Sarajevo i osnovna škola sa svojim osnivačem kod koje je zaposlenik u radnom odnosu i obavlja određene poslove i zadatke i po tom osnovu poslodavac isplaćuje zaposleniku plaću i izvršava druge obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom, ovim Kolektivnim ugovorom i općim aktima škole.

Član 6.

Način i postupak za zasnivanje radnog odnosa se vrši u skladu sa Zakonom.
Ugovor o radu se zaključuje u pisanoj formi i sadrži podatke propisane Zakonom.

Član 7.

Osoba koja ima opću zdravstvenu sposobnost, utvrđenu od nadležne zdravstvene ustanove, može zaključiti ugovor o radu u osnovnoj školi.
U školi ne može raditi lice koje je alkoholičar ili ovisnik o narkoticima.
Zaposlenik koji, u toku trajanja radnog odnosa u osnovnoj školi oboli od zarazne ili duševne bolesti, ne može obavljati odgojno-obrazovni rad sve dok bolest traje.

Član 8.

Ugovor o radu se zaključuje na neodređeno vrijeme, ako zakonom, odnosno ovim Kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu škole nije drugačije određeno.
Upražnjena radna mjesta u osnovnim školama prvo se popunjavaju sa jedinstvene rang - liste zaposlenika za čijim radom je djelimično ili potpuno prestala potreba u odnosu na ugovor koji su zaključili sa poslodavcem na osnovu javnog konkursa, koja se vodi u Ministarstvu, odnosno na osnovu javnog konkursa koji se istovremeno objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na službenoj internet stranici Ministarstva obrazovanja i nauke.

Član 9.

Ugovor o radu se može zaključiti na određeno vrijeme u sljedećim slučajevima:
- zamjene odsutnog zaposlenika do povratka odsutnog zaposlenika, a najduže do dvije godine;
- za obavljanje izvanrednih, privremenih ili povremenih poslova čiji se opseg privremeno povećao, u skladu sa općim aktom poslodavca;
- do povratka zaposlenika sa izborne funkcije;
- do povratka zaposlenika sa rada u eksteritorijalnoj školi;
- drugim slučajevima utvrđenim Kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, u trajanju ne dužem od dvije godine.
Ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme prestaje istekom roka utvrđenog tim ugovorom.

Prijem pripravnika

Član 10.

Poslodavac može, u skladu sa Zakonom, drugim propisom Kantona kojim se reguliše djelatnost u osnovnoj školi i općim aktima poslodavca, sa pripravnikom zaključiti ugovor o obavljanju pripravničkog staža.
Status pripravnika ima osoba sa odgovorajućom stručnom spremom koja se prvi put zapošljava radi osposobljavanja za samostalan rad u struci.
Ugovor se zaključuje u pisanoj formi i to na onoliko vremena koliko traje pripravnički staž propisan za zanimanje na koje se odnosi, a u skladu sa zakonom ili drugim propisom Kantona.
Način osposobljavanja pripravnika, način i vrijeme polaganja pripravničkog ispita, utvrđuje se pravilnikom o radu.
Do položenog stručnog ispita pripravniku pripada osnovna plaća najnižeg platnog razreda, odgovarajuće grupe složenosti poslova, za koju se pripravnik osposobljava, umanjena u iznosu od 10%.

Volonterski rad

Član 11.

Lice nakon završenog školovanja može se primiti na stručno usavršavanje i osposobljavanje za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa, a u skladu sa zakonom.
Ugovor o volonterskom radu se zaključuje u pismenom obliku.
Volonterski rad može trajati najduže godinu dana, koliko i pripravnički staž, ako to zakonom nije drugačije regulisano. Za vrijeme obavljanja volonterskog rada, volonteru pripada pravo na ishranu u toku radnog vremena (topli obrok) i pravo na prijevoz na posao i sa posla, pod jednakim uslovima kao i ostalim zaposlenicima.

III. RADNO VRIJEME

Član 12.

Raspored radnog vremena u okviru 40-satne radne sedmice i korištenja dnevnog i sedmičnog odmora, utvrđuju se pravilnikom o radu poslodavca donesenim u skladu sa Zakonom, Nastavnim planom i programom i Pedagoškim standardima i normativima.

Član 13.

U okviru 40-satne radne sedmice zaposlenici u neposrednom odgojno-obrazovnom radu u osnovnoj školi imaju broj nastavnih sati sedmično vrijeme za pripremu nastave, vannastavne aktivnosti, prisustvovanje sjednicama stručnih organa, sjednicama stručnih aktiva, stručno usavršavanje, rad na pedagoškoj dokumentaciji, saradnja sa roditeljima, individualni rad sa učenicima, u skladu s utvrđenim Pedagoškim standardima i normativima i Pravilnikom o radu.
Zaposlenik može imati najviše 6 sati dnevno neposrednog odgojno-obrazovnog rada u kontinuitetu.
Časove koje zaposlenik koji učestvuje neposredno u odgojno-obrazovnom radu ima preko nastavne norme utvrđene pedagoškim standardima i normativima, ako su po nalogu direktora, smatraju se prekovremenim radom.
U skladu sa obavezama utvrđenim ugovorom o radu te godišnjim planom i programom rada i na osnovu pedagoških standarda i normativa, zaposleniku se izdaje pojedinačni akt (rješenje o 40-satnom nedjeljnom zaduženju) najkasnije 15 dana po usvajanju godišnjeg programa rada.

Član 14.

U slučaju iznenadnog povećanja obima poslova ili kada se do određenog roka treba izvršiti neke poslove koje nije moguće izvršiti u redovnom radnom vremenu zaposlenik je, na zahtjev direktora škole, obavezan raditi duže od punog radnog vremena, u skladu sa odredbama člana 76. Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo.
Prekovremeni rad za zaposlenike u neposrednom odgojno-obrazovnom radu ne može trajati više od 10 sati nastave sedmično iznad nastavne norme, dok ne prestanu razlozi za takav rad, a najduže dok traje nastavna godina, o čemu je poslodavac dužan pribaviti mišljenje Sindikata i obavijestiti organ nadležan za poslove inspekcije rada Kantona.
Prekovremeni rad za neposredno-odgojni rad uvodi se u sljedećim slučajevima:
- povećanje fonda nastavnih sati koji je nastao promjenom plana upisa ili povećanjem broja sati koji je nastao promjenom nastavnog plana,
- zamjene iznenadno odsutnog nastavnika,
- zamjene nastavnika koji se nalazi na službenom putu,
- nadoknade nastavnih sati za nastavnike koji koriste plaćeno odsustvo,
- nedostatka nastavnika određenog profila do, u toku i nakon provođenja konkursne procedure.
Direktor škole dužan je zaposleniku koji realizuje prekovremeni rad izdati rješenje kojim se utvrđuje vrijeme trajanja prekovremenog rada, te način isplate uvećanja plaće za prekovremeni rad.
U prekovremeni rad održanog nastavnog sata, u skladu sa nedjeljnim zaduženjem, obračunava se i pripadajuća količina vremena stručno-metodičke pripreme.
Prekovremeni rad za ostale zaposlenike rješava se u skladu sa zakonom, općim aktima škole i ovim kolektivnim ugovorom.
Osnov za izračunavanje sata prekovremenog rada predstavlja proizvod koeficijenta platnog razreda