aaa bbb


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 112. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/99, 32/00 i 29/03), člana 39. Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 54/05), Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine - Grupacija poslodavaca u oblasti prometa u Federaciji Bosne i Hercegovine i Sindikat saobraćaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključuju

KOLEKTIVNI UGOVOR

O PRAVIMA I OBAVEZAMA POSLODAVACA I ZAPOSLENIKA U OBLASTI PROMETA ZA TERITORIJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

(Objavljeno u "Sl. novine FBiH", br. 71 od 03 oktobra 2007, 41/12)

I. OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim Kolektivnim ugovorom uređuju se prava i obaveze ugovornih strana, te prava i obaveze iz rada i po osnovu rada zaposlenika kod poslodavaca u djelatnostima:
- prijevoz putnika,
- transport roba,
- opravka i servisiranje transportnih sredstava.
Odredbe ovog Kolektivnog ugovora odnose se i na strane koje, prema odredbama Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/99, 32/00 i 29/03, u daljnjem tekstu: Zakon) mogu biti strane kolektivnog ugovora, a koje mu naknadno pristupe.

Član 2.

Potpisnice Kolektivnog ugovora saglasne su da je ovaj Kolektivni ugovor obavezujući i važi za sve poslodavce bez obzira na strukturu kapitala na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 3.

Ovim Kolektivnim ugovorom ne mogu se utvrditi manja prava i obaveze od prava i obaveza utvrđenih Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, osim u slučaju predviđenim članom 57. stav 2. ovog Kolektivnog ugovora.

Član 4.

Pravilnik o radu koji donosi poslodavac mora biti usklađen sa ovim Kolektivnim ugovorom.
Ako bi pravilnikom o radu bila utvrđena pojedina prava i obaveze u manjem obimu od prava i obaveza koja proizlaze iz ovog Kolektivnog ugovora, direktno se primjenjuju odredbe ovog Kolektivnog ugovora.

Član 5.

Ugovorne strane obavezne su provoditi odredbe ovog Kolektivnog ugovora i preduzimati radnje za njegovu primjenu.

II. RADNI ODNOSI

1. Zaključivanje ugovora o radu

Član 6.

Zaključivanjem ugovora o radu zasniva se radni odnos između poslodavca i zaposlenika.

Član 7.

Pored općih uvjeta utvrđenih Zakonom, za zasnivanje radnog odnosa pravilnikom o radu utvrđuju se i posebni uvjeti, i to:
- stručna sprema,
- posebna specijalistička znanja,
- radno iskustvo.

Član 8.

Ugovor o radu može da zaključi lice koje je navršilo 15 godina života i koje ima opću zdravstvenu sposobnost utvrđenu od ovlaštenog liječnika.

2. Ugovor o radu na neodređeno i određeno vrijeme

Član 9.

Ugovor o radu zaključuje se na neodređeno ili određeno vrijeme.

Član 10.

Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom roka utvrđenog za svaki pojedinačni slučaj.

Član 11.

Poslodavac je dužan omogućiti zaposleniku da se upozna sa pravima i obavezama po osnovu rada, u skladu sa Zakonom, ovim Kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.

3. Sadržaj ugovora o radu

Član 12.

Ugovor o radu, pored podataka utvrđenih Zakonom, treba da sadrži i podatke o: vremenu trajanja probnog rada, ako je probni rad određen kao uvjet za zasnivanje radnog odnosa, vremenu trajanja pripravničkog staža, ako se ugovor zaključuje sa pripravnikom, posebnim uvjetima rada za određena radna mjesta, i drugim uvjetima utvrđenim pravilnikom o radu.

4. Probni rad

Član 13.

Prije zaključivanja ugovora o radu za pojedine poslove može se izvršiti prethodna provjera stručnih i psihofizičkih sposobnosti zaposlenika, što će se bliže razraditi pravilnikom o radu.

Član 14.

Poslodavac može, u skladu sa Zakonom, ugovoriti probni rad sa zaposlenikom.
Probni rad zaposlenika može trajati najviše, i to:
- za zaposlenike saVI, VIIiVIIIstepenom stručne spreme do tri mjeseca,
- za zaposlenike saIII, IViVstepenom stručne spreme do dva mjeseca.

Član 15.

Ako je ugovorom o radu predviđen probni rad, poslodavac je dužan odrediti stručno lice ili tijelo koje će pratiti i ocijeniti rad zaposlenika, za vrijeme trajanja probnog rada.
Provjera stručnih i drugih radnih sposobnosti zaposlenika u toku probnog rada provodi se nadzorom nad zaposlenikovim radom, uvidom u rezultate njegovog rada, praćenjem radne discipline i na druge načine pogodne za sticanje uvida u stručne i radne sposobnosti zaposlenika.
Ocjenu probnog rada stručno lice ili tijelo iz stava 1. ovog člana dužno je saopćiti zaposleniku do isteka probnog rada.
Ako se ocjena iz stava 3. ovog člana ne saopći zaposleniku do navedenog roka, smatrat će se da je zaposlenik zadovoljio na probnom radu.

5. Prijem pripravnika

Član 16.

Poslodavac može zaključiti ugovor o obavljanju pripravničkog staža sa pripravnikom na onoliko vremena koliko traje pripravnički staž propisan za zanimanje koje se odnosi.
Pripravnikom se smatra lice koje prvi put zasniva radni odnos u zanimanju za koje se školovao, radi stručnog osposobljavanja za samostalan rad.

Član 17.

Poslodavac pravilnikom o radu utvrđuje način osposobljavanja pripravnika i polaganja stručnog ispita, ako Zakonom i propisom kantona nije drugačije određeno.
Po završetku pripravničkog staža, pripravnik polaže stručni ispit pred komisijom čiji sastav određuje poslodavac, u skladu s pravilnikom o radu, ako zakonom ili propisom kantona nije drugačije određeno.

Član 18.

Sa pripravnikom koji je položio stručni ispit poslodavac može zaključiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme.
Pripravniku koji nije položio stručni ispit prestaje radni odnos sa danom uručenja odluke o tome da nije zadovoljio na stručnom ispitu.

6. Volonterski rad

Član 19.

Poslodavac može primiti lice na stručno osposobljavanje za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa (volonterski rad).
U slučaju iz stava 1. ovog člana zaključuje se ugovor o volonterskom radu u pismenoj formi.
Volonterski rad iz stava 1. ovog člana može trajati najduže godinu dana, ako Zakonom nije drugačije određeno.
Period volonterskog rada računa se u pripravnički staž i u radno iskustvo koji se postavljaju kao uvjet za zaključivanje ugovora o radu na određenim poslovima.

Član 20.

Volonterski rad i provjera o osposobljenosti vrši se pod uvjetima i na način kao i za pripravnički staž utvrđen u članu 17. ovog Kolektivnog ugovora, odnosno pod uvjetima i na način utvrđen Zakonom i pravilnikom o radu.

7. Privremeni i povremeni poslovi

Član 21.

Poslodavac može za obavljanje privremenih i povremenih poslova zaključiti ugovor o privremenim i povremenim poslovima, u skladu sa Zakonom.
Ako se zaključuje ugovor o privremenim i povremenim poslovima, isti se može zaključiti za:
- otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda,
- suzbijanje nastanka većih šteta u procesu rada,
- druge slučajeve utvrđene pravilnikom o radu.
Licu koje obavlja privremene i povremene poslove obezbjeđuju se prava utvrđena Zakonom.

8. Obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje za rad

Član 22.

Poslodavac može, u skladu sa potrebama rada, omogućiti zaposleniku obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje za rad.
Zaposlenik je obavezan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, obrazovati se, osposobljavati i usavršavati za rad.
Uvjeti i način obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja za rad iz st. 1. i 2. ovog člana uređuju se pravilnikom o radu.