Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 18. stav 2. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 111/08) i člana 69. st. 1. i 2. Zakona o republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 118/08), ministar saobraćaja i veza donosi

PRAVILNIK

O USKLAĐIVANjU I REGISTRACIJI REDOVA VOŽNjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 3. marta 2009, 24/09)

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se način, kriterijumi i postupak usklađivanja i registracije redova vožnje republičkih autobuskih linija, obrasci na kojima se dostavljaju prijedlozi republičkih redova vožnje i sadržaj registra redova vožnje.

Član 2.

Pojedini izrazi u ovom pravilniku imaju sljedeće značenje:
a) stari red vožnje je registrovani red vožnje u tekućem periodu važenja;
b) stari red vožnje sa promjenom je stari red vožnje na kome su izvršene sljedeće promjene:
1) uvođenje ili promjena kooperanata,
2) promjena naziva prevoznika,
3) brisanje stanica ili stajališta na trasi reda vožnje (izuzev početnih i završnih),
4) smanjenje broja polazaka,
5) uvođenje novoizgrađenih stajališta i
6) izmjena režima prevoza u formi smanjenja broja dana održavanja;
v) novi red vožnje je red vožnje koji je uvršten u proceduru usklađivanja koji nije sadržan u registrima redova vožnje ili koji je nastao iz starog reda vožnje na kojem su izvršene promjene koje nisu navedene u tački b) ovog člana;
g) polazak je utvrđeno vrijeme počinjanja prevoza u polaznoj autobuskoj stanici, odnosno autobuskom stajalištu, kao i utvrđeno vrijeme saobraćanja autobusa iz autobuskih stanica, odnosno autobuskih stajališta navedenih u redu vožnje;
d) područje je teritorija koja je formirana u privredne komore područja, u skladu sa Statutom Privredne komore Republike Srpske,
đ) prigovarač je prevoznik, odnosno predstavnik prevoznika kao i ovlašćeni punomoćnik prevoznika koji, u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom, ima pravo prigovora na redove vožnje u postupku usklađivanja i na postupak usklađivanja i registracije redova vožnje;
e) zajednička trasa je trasa koja se međusobno podudara između dva ili više redova vožnje;
ž) vremenski razmak je vremenski interval u kojem se ne može registrovati polazak u odnosu na polazak iz registrovanog reda vožnje i
z) režim održavanja je utvrđeni način održavanja linije ispisan na registrovanom redu vožnje.

Član 3.

(1) Republičke autobuske linije koje povezuju teritorije dvije ili više jedinica lokalne samouprave u okviru jednog područja čija je trasa dužine do 50 kilometara (u daljem tekstu: područne linije) usklađuje i registruje privredna komora tog područja.
(2) Republičke autobuske linije koje povezuju teritorije dva ili više područja nezavisno od dužine trase linije, kao i republičke autobuske linije koje povezuju dvije ili više jedinica lokalne samouprave u okviru jednog područja čija je trasa duža od 50 kilometara (u daljem tekstu: republičke linije) usklađuje i registruje Privredna komora Republike Srpske.
(3) Republičke autobuske linije koje povezuju teritorije dvije ili više jedinica lokalne samouprave u okviru teritorijalne organizacije grada usklađuje i registruje nadležni organ grada, nezavisno od dužine trase autobuske linije.
(4) Međunarodne i međuentitetske autobuske linije kod kojih nije zabranjena kabotaža na teritoriji Republike Srpske u smislu ovog pravilnika su republičke autobuske linije na dijelu trase u Republici Srpskoj.

II - POSTUPAK USKLAĐIVANjA

Član 4

(1) Usklađivanje redova vožnje republičkih autobuskih linija obavlja Komisija od najmanje tri člana, koju imenuje ministar saobraćaja i veza (u daljem tekstu: ministar) na prijedlog nadležnih privrednih komora.
(2) Članovi Komisije iz stava 1. ovog člana biraju se iz reda diplomiranih inženjera saobraćaja drumskog smjera i diplomiranih pravnika, a predstavnici zainteresovanih prevoznika ne mogu biti članovi Komisije.
(3) Komisija iz stava 1. ovog člana vodi postupak usklađivanja, rješava po prijedlozima i prigovorima prevoznika u postupku usklađivanja i registracije redova vožnje u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.
(4) Komisija donosi odluke natpolovičnom većinom.
(5) O sprovedenom postupku usklađivanja vodi se zapisnik, koji ovjeravaju predsjednik Komisije i predstavnik nadležne privredne komore.

Član 5.

(1) Označavanje redova vožnje vrši se prema sljedećoj nomenklaturi:
a) Red vožnje na republičkoj liniji R-HHH i
b) Red vožnje na područnoj liniji UU-HHH.
(2) Oznake navedene u t. a) i b) imaju sljedeća značenja:
a) R - republička linija;
b) UU - oznaka područja, i to:
1) BL - Banja Luka,
2) DO - Doboj,
3) BN - Bijeljina,
4) IS - Istočno Sarajevo,
5) TB - Trebinje,
DžDžDž - hronološki broj iz registra redova vožnje 001; 002; 003....

Član 6.

(1) Nadležna privredna komora oglašava postupak javnog usklađivanja i registracije redova vožnje sa precizno utvrđenim procedurama i postupanjima prevoznika u postupku predlaganja redova vožnje.
(2) U postupku iz stava 1. ovog člana mogu učestvovati prevoznici sa važećim licencama prevoznika i licencama za vozila.

Član 7.

(1) Prijedlozi redova vožnje dostavljaju se na obrascima koji se nalaze u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni dio (prilozi 1, 2, 3. i 4.).
(2) Prijedlozi redova vožnje moraju imati autobusku stanicu u mjestu počinjanja ili u mjestu završetka prevoza.
(3) Prijedlozi redova vožnje čije su trase duže od 50 kilometara moraju imati opštinska sjedišta u mjestu počinjanja i u mjestu završetka prevoza.
(4) Prijedlozi redova vožnje moraju imati jednak broj polazaka i simetričan broj autobuskih stanica, odnosno autobuskih stajališta na trasi linije u oba pravca saobraćanja.
(5) Stari redovi vožnje ne podliježu postupku usklađivanja, evidentiraju se i registruju u skladu sa Zakonom.

Član 8.

(1) Otvaranje kovertiranih prijedloga redova vožnje vrši Komisija u punom sazivu i zapisnički evidentira sadržaj prispjele dokumentacije.
(2) Prijedlozi redova vožnje koji nisu izrađeni u skladu sa odredbama Zakona i ovog pravilnika, propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, Pregledom međustaničnih dužina i relacija, minimalnog vremena vožnje - putovanja između stanica i po relacijama (u daljem tekstu: Daljinar sa minimalnim vremenom vožnje), te redovi vožnje sa bitnim greškama, nečitki i neblagovremeno dostavljeni neće se uvrstiti u postupak usklađivanja i registracije.
(3) Daljinar sa minimalnim vremenom vožnje iz stava 2. ovog člana nalazi se u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio (Prilog 5.).

Član 9.

(1) Prijedloge novih redova vožnje, stare redove vožnje i stare redove vožnje sa promjenom nadležna privredna komora dostavlja prevoznicima u obliku Knjige prijedloga redova vožnje.
(2) Uz redove vožnje iz stava 1. ovog člana dostavljaju se zaključak o odbacivanju prijedloga reda vožnje iz postupka usklađivanja i odluka o uvrštavanju redova vožnje u postupak usklađivanja.
(3) Žalba na zaključak iz stava 2. ovog člana izjavljuje se nadležnom Ministarstvu saobraćaja i veza (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 10.

(1) Po okončanju postupka rješavanja po žalbama iz člana 9. stav 3. nadležna privredna komora utvrđuje i oglašava termine sprovođenja postupka javnog usklađivanja.
(2) Usklađivanje je javno i otvoreno za prisustvovanje prevoznika i nadležnih organa za sprovođenje postupka, kao i ostalih zainteresovanih predstavnika republičkih organa uprave, poslovnih zajednica, drugih privrednih društava i korisnika usluga prevoza.
(3) Usklađivanje počinje legitimisanjem ovlašćenih predstavnika i punomoćnika prevoznika u postupku usklađivanja, predajom i evidentiranjem pisanog ovlašćenja za svakog od zastupnika.

Član 11.

(1) Postupak usklađivanja prijedloga redova vožnje vrši se na sljedeći način:
a) usklađivanjem rukovodi predsjednik Komisije za usklađivanje redova vožnje ili lice koje on ovlasti;
b) Komisija imenuje zapisničara - predstavnika nadležne privredne komore;
v) čitaju se izreke iz konačnih rješenja Ministarstva donesenih po žalbama iz člana 9. stav 3. ovog pravilnika;
g) čita se odluka Komisije o uvrštavanju predloženih redova vožnje u postupak usklađivanja;
d) konstatuje se pregled stanja prisutnih i ovlašćenih predstavnika i punomoćnika prevoznika u postupku usklađivanja;
đ) najavljuje se prvo čitanje prijedloga redova vožnje i prisutni se upoznaju sa značenjem pojedinih oznaka iz postupka usklađivanja, sa sljedećim značenjem:
1) US - usklađen, po starom redu vožnje,
2) UP - usklađen po prijedlogu,
3) UIP - usklađen po izmijenjenom prijedlogu,
4) O - odustao od prijedloga,
5) R - rezervisano za dogovor,
6) K - red vožnje koji po prigovoru rješava Komisija;
e) vrši se prvo čitanje prijedloga redova vožnje i evidentiranje javno iskazanih prigovora od predstavnika ili i punomoćnika prevoznika;
ž) nakon prvog čitanja vrši se međusobno dogovaranje ovlašćenih predstavnika ili punomoćnika prevoznika radi eliminisanja prigovora iskazanih na prvom čitanju;
z) vrši se drugo čitanje prijedloga redova vožnje i deklarišu usklađeni i osporeni redovi vožnje i
i) čita se uputstvo nadležne privredne komore o proceduri podnošenja prigovora.

Član 12.

(1) Prigovaranje se vrši važećim registrovanim redovima vožnje samo na prijedloge novih redova vožnje.
(2) Međusobno. se mogu osporavati i prijedlozi novih redova vožnje u vremenskim razmacima propisanim u čl. 13. i 14. ovog pravilnika.
(3) Predloženi redovi vožnje iz stava 2. ovog člana će se odbaciti iz postupka usklađivanja redova vožnje, osim u slučaju kada se predlagači dogovore o zajedničkom održavanju jednog od predloženih redova vožnje.

Član 13.

(1) Prijedlog reda vožnje područne autobuske linije i republičke autobuske linije dužine trase do 50 kilo metara može osporiti prigovarač sa redom vožnje područne autobuske linije, republičke autobuske linije dužine trase do 50 kilometara i gradske autobuske linije iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika uz podnošenje doka za o postojanju najmanje dvije zajedničke autobuske stanice, odnosno autobuska stajališta, i ako je:
a) zajednička trasa redova vožnje sadržana u trasi reda vožnje prigovarača duža od 40% u kojoj se najmanje jedno predloženo vrijeme polaska nalazi u vremenskim razmacima do 29 minuta prije i do 14 minuta poslije po laska iz reda vožnje prigovarača.
(2) Prijedlog reda vožnje područne autobuske linije i republičke autobuske linije dužine do 50 kilometara može osporavati prigovarač sa redom vožnje republičke autobuske linije čija je trasa duža od 50 kilometara, uz podnošenje dokaza o postojanju najmanje dvije zajedničke autobuske stanice, odnosno autobuska stajališta, i ako je:
a) zajednička trasa redova vožnje sadržana u trasi reda vožnje prigovarača duža od 30% u kojoj se najmanje jedno predloženo vrijeme polaska nalazi u vremenskim razmacima do 24 minuta prije i do devet minuta poslije polaska iz reda vožnje prigovarača.
(3) Prijedlog reda vožnje gradske autobuske linije u postupku usklađivanja i registracije redova vožnje iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika može osporiti prigovarač sa redom vožnje područne autobuske linije ili redom vožnje republičke autobuske linije dužine trase do 50 kilometara, pod uslovima iz stava 1. tačka a) ovog člana.

Član 14.

(1) Prijedlog reda vožnje republičke autobuske linije trase duže od 50 kilometara može osporavati prigovarač redom vožnje područne autobuske linije i redom vožnje republičke autobuske linije trase kraće od 50 kilometara, uz podnošenje dokaza o postojanju najmanje dvije zajedničke autobuske stanice, odnosno autobuska stajališta, i ako je:
a) zajednička trasa duža od 60% trase iz reda vožnje prigovarača, u kojem se najmanje jedno predloženo vrije me polaska nalazi u vremenskim razmacima do 24 minuta prije i do deve