Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Obračun zatezne kamate - online, besplatno

ZAKON

O VISINI STOPE ZATEZNE KAMATE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 9 od 2. marta 2001, "Sl. glasniku RS", broj 31 od 9. maja 2011)

Član 1.

Dužnik koji zadocni sa ispunjenjem novčane obaveze plaća zateznu kamatu na iznos duga do dana isplate, po stopi utvrđenoj ovim zakonom.

Član 2.

Stopa zatezne kamate sastoji se od:
1. mesečne stope rasta potrošačkih cena
2. fiksne stope od 0,5% mesečno.

Član 3.

Obračun duga uvećanog za zateznu kamatu vrši se tako da se fiksna stopa od 0,5% množi iznosom glavnog duga uvećanog za kamatu po stopi iz člana 2. tačka 1. ovog zakona, primenom konformne metode.
Za mesec za koji nije poznata stopa rasta potrošačkih cena, primenjuje se poslednja objavljena mesečna stopa rasta cena na malo.
Za mesec za koji je stopa rasta potrošačkih cena jednaka nuli ili je negativna, mesečna stopa zatezne kamate jednaka je fiksnoj stopi iz člana 2. tačka 2. ovog zakona.

Član 4.

Za mesece u kojima je zbog jednokratne korekcije cena, stopa rasta potrošačkih cena za 10 procentnih poena ili više, veća od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, za stopu iz člana 2. tačka 1. ovog zakona uzima se aritmetička sredina između referentne kamatne stope Narodne banke Srbije i mesečne stope rasta potrošačkih cena.

Član 5.

Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na dužničko-poverilačke odnose za koje je visina stope zatezne kamate utvrđena drugim zakonom.

Član 5a

Republički zavod za statistiku objavljuje na svojoj internet prezentaciji podatke o mesečnim stopama rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji.
Narodna banka Srbije objavljuje na svojoj internet prezentaciji podatke o visini referentne kamatne stope.

Član 6.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o visini stope zatezne kamate ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 24/94 i 28/96).

Član 7.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: