Obračun zatezne kamate - online, besplatno

Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O VISINI STOPE ZATEZNE KAMATE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 32/93, 24/94, 28/96)

Član 1.

Dužnik koji zadocni sa ispunjenjem novčane obaveze plaća zateznu kamatu na iznos duga do dana isplate po stopi utvrđenoj ovim zakonom.
Stopa zatezne kamate se sastoji od:
1) stope rasta cena na malo;
2) fiksne stope od 1,2% mesečno.
Obračun zatezne kamate vrši se tako da se fiksna stopa od 1,2% množi sa iznosom glavnog duga uvećanog za kamatu po stopi iz tačke 1. stav 2. ovog člana primenom konformne metode.
Za mesec za koji nije poznata stopa rasta cena na malo primenjuje se poslednja objavljena stopa rasta cena na malo.
Za mesec za koji nema rasta cena na malo (nula) i kad postoji pad cena tada se primenjuje fiksna stopa od 1,2% mesečno, kao najniža stopa zatezne kamate.

Član 2.

Izuzetno od odredaba člana 1. ovog zakona, na potraživanja domaćih i stranih fizičkih i pravnih lica koja glase na plaćanje u stranoj valuti, zatezna kamata> se plaća po stopi od 6% godišnje.

Član 3.

Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na dužničko-poverilačke odnose za koje je visina stope zatezne kamate> utvrđena drugim saveznim zakonom.

Član 3a.

Izuzetno od odredaba člana 1. st. 2. do 4. ovog zakona, za period od 24. januara 1994. godine do dana kad savezna organizacija nadležna za poslove statistike objavi mesečni koeficijent rasta cena na malo za mart 1994. godine, zatezna kamata> obračunava se po stopi od 15% godišnje.

Član 4.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o visini stope zatezne kamate ("Službeni list SFRJ", br. 57/89).

Član 5.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana o dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: