Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O DRŽAVNIM PRAZNICIMA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 29/97; 63/02)

Član 1.

Praznici Savezne Republike Jugoslavije jesu: Nova godina, Dan Savezne Republike Jugoslavije, Praznik rada i Dan pobede.

Član 2.

Nova godina praznuje se 1. i 2. januara, Dan Savezne Republike Jugoslavije - 27. aprila, Praznik rada - 1. i 2. maja i Dan pobede - 9. maja.
Ako jedan od datuma iz stava 1. ovog člana, osim 9. maja, padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

Član 3.

U dane praznika Savezne Republike Jugoslavije, osim Dana pobede, ne rade državni organi, preduzeća i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.
Državni organi, preduzeća i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane praznika Savezne Republike Jugoslavije ako bi zbog prekida delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.
Preduzeća i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti, odnosno usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane praznika Savezne Republike Jugoslavije.

Član 4.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o praznicima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 6/73).

Član 5.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: