Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 11. stav 1. Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 72/09) i člana 13. stav 2. tačka 7. Statuta Fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 37/05),
Upravni odbor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije, uz prethodnu saglasnost Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNjAVATI KORISNICI SREDSTAVA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE, USLOVIMA I NAČINU DODELjIVANjA SREDSTAVA FONDA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENjIVANjE ZAHTEVA ZA DODELjIVANjE SREDSTAVA I NAČINU PRAĆENjA NAMENSKOG KORIŠĆENjA SREDSTAVA I UGOVORENIH PRAVA I OBAVEZA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 8 od 24. februara 2010, 16/11)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi koje moraju ispunjavati korisnici sredstava Fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond), uslovi i način dodeljivanja sredstava, kriterijumi i merila za ocenjivanje zahteva za dodeljivanje sredstava, način praćenja namenskog korišćenja sredstava i ugovorenih prava i obaveza, kao i druga pitanja od značaja za dodeljivanje i korišćenje sredstava Fonda (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2.

Korisnici sredstava Fonda su sva pravna i fizička lica koja imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Član 3.

Sredstva Fonda koriste se u skladu sa Zakonom o Fondu za zaštitu životne sredine, statutom, programom rada Fonda, kao i Nacionalnim programom zaštite životne sredine, drugim strateškim dokumentima, akcionim i sanacionim planovima, a naročito za:
1) zaštitu, očuvanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i šuma, kao i ublažavanje klimatskih promena i zaštitu ozonskog omotača;
2) sanaciju odlagališta otpada, podsticanje smanjenja nastajanja otpada, reciklažu i ponovnu upotrebu otpada;
3) uvođenje čistije proizvodnje za rad postrojenja i obavljanje aktivnosti, kao i za rano prilagođavanje zahtevima zaštite životne sredine;
4) tehnologije i proizvode koji smanjuju opterećenje i zagađenje životne sredine;
5) zaštitu i očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta;
6) podsticanje održivog korišćenja zaštićenih prirodnih dobara;
7) podsticanje održivog razvoja ruralnog područja;
8) podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije;
9) podsticanje čistijeg transporta;
10) podsticanje održivih privrednih delatnosti, odnosno održivog privrednog razvoja;
11) unapređenje sistema informisanja o stanju životne sredine, praćenje i ocenjivanje stanja životne sredine, kao i uvođenje sistema upravljanja životnom sredinom;
12) podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti, uključujući i demonstracione aktivnosti;
13) sufinansiranje preventivnih i interventnih mera u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine i osposobljavanje za reagovanje u slučaju udesa, uključujući rekultivaciju i sanaciju zagađenog prostora do koga je došlo kao posledica akcidenta, kada je uzročnik akcidenta nepoznat ili u slučajevima koji isključuju odgovornost zagađivača;
14) rekultivaciju i sanaciju istorijskog zagađenja (jalovišta, industrijske deponije sl.);
15) sufinansiranje programa, projekata i drugih aktivnosti iz oblasti osnovnih geoloških istraživanja;
16) finansiranje programa ekološkog obrazovanja i jačanja javne svesti o pitanjima očuvanja životne sredine i održivog razvoja.
Fond može učestvovati i u finansiranju programa, projekata i drugih aktivnosti na teritoriji Republike Srbije za namene iz stava 1. ovog člana, ako ih organizuju i finansiraju međunarodne organizacije, finansijske institucije i tela ili druga strana pravna lica.

Član 4.

Godišnjim i srednjoročnim programom rada Fonda, koji se donose u skladu sa Nacionalnim programom zaštite životne sredine i drugim strateškim dokumentima u oblasti zaštite životne sredine, Upravni odbor Fonda (u daljem tekstu: Upravni odbor) za svaku godinu utvrđuje prioritete za dodelu sredstava.
Na osnovu utvrđenih prioriteta Fond raspisuje konkurs za dodelu sredstava i određuje programe, pojedinačne projekte kao i druge aktivnosti za koje se raspisuje konkurs.
Ako se ne objavi konkurs za dodelu sredstava Fonda iz razloga propisanih Zakonom o Fondu za zaštitu životne sredine, odluku o dodeli sredstava donosi Upravni odbor, na osnovu kriterijuma i merila utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 5.

Korisnici sredstava Fonda iz člana 2. ovog pravilnika moraju ispunjavati sledeće uslove:
1) da imaju sedište odnosno prebivalište na teritoriji Republike Srbije,
2) da ulažu sopstvena sredstva za finansiranje projekata,
3) da prihvataju uslove za finansiranje projekata propisane opštim aktima Fonda,
4) da podnesu prijavu za finansiranje projekata,
5) da sa Fondom zaključe ugovor o korišćenju sredstava,
6) da ispune ostale uslove propisane javnim konkursom i opštim aktima Fonda.

Član 6.

Sopstvena sredstva korisnika za finansiranje projekata mogu biti:
- novčana sredstva korisnika,
- osnovna sredstva korisnika koja se koriste radi realizacije projekata,
- sredstva obezbeđena putem kredita i na drugi način u skladu sa zakonom,
- novčana sredstva drugih pravnih i fizičkih lica koja učestvuju u finansiranju projekta.

Oblici sredstava Fonda

Član 7.

Sredstva Fonda dodeljuju se kao krediti, podsticajna sredstava, dotacije, bespovratna sredstava i pomoći.
Sredstva iz stava 1. ovog člana daju se na osnovu javnog konkursa koji objavljuje Fond.
Fond ne raspisuje javni konkurs ako kao ugovorna strana neposredno sufinansira i učestvuje u realizaciji programa, projekata i drugih aktivnosti, u skladu sa zakonom.
Visinu dodeljenih sredstava iz stava 1. ovog člana, osim podsticajnih sredstava, utvrđuje Upravni odbor u skladu sa kriterijumima iz čl. 9 - 11. ovog pravilnika i uslovima javnog konkursa.
Vlada utvrđuje visinu i uslove za dodelu podsticajnih sredstava.
Ako se radi o projektima koje na teritoriji Republike Srbije organizuju i finansiraju međunarodne organizacije, finansijske institucije i drugi međunarodni pravni subjekti, učešće sredstava Fonda utvrđuje se ugovorom koji svojom odlukom potvrđuje Upravni odbor.
Način i uslovi dodele sredstava putem kredita reguliše se posebnim pravilnikom koji donosi Upravni odbor.

Kriterijumi za ocenu projekta

Član 8.

Ocenjivanje projekata vrši se na osnovu grupa kriterijuma i pojedinačnih kriterijuma.
Grupe kriterijuma su: stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, finansijski kriterijumi i kvalitet projekta.
U okviru grupe kriterijuma stepen opšteg uticaja i značaj projekta ukupan broj bodova koji se može dodeliti jednom projektu iznosi 30.
U okviru grupe finansijskih kriterijuma ukupan broj bodova koji se može dodeliti jednom projektu iznosi 30.
U okviru grupe kriterijuma kva
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: