Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 34. Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava nezaposlenih lica ("Sl. glasnik RS", br. 22/92, 73/92, 82(92, 56/93, 67/93, 34/94 i 52/96), Upravni odbor Republičkog zavoda za tržište rada na sednici održanoj 1. jula 1997. godine, doneo je

PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANjA PRAVA NEZAPOSLENIH LICA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 35/97 od 30. jula 1997; 52/97, 52/97, 22/98, 8/2000, 29/2000, 49/01, 28/02)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava nezaposlenih lica (u daljem tekstu: Pravilnik), uređuju se uslovi, način i postupak ostvarivanja prava nezaposlenih lica i zaposlenih za čijim je radom prestala potreba, i to:
1. informisanje o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, član 7. Zakona,
2. posredovanje pri zapošljavanju,
3. profesionalnu orijentaciju,
4. pripremu za zapošljavanje,
5. novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu sa zakonom,
6. novčanu pomoć za vreme stručnog osposobljavanja i
7. druga prava, utvrđena u skladu sa zakonom.

II. PRAVO NA INFORMISANjE O MOGUĆNOSTIMA I USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA

Član 2.

Pravo na informisanje, nezaposleno lice ostvaruje u Republičkom zavodu za tržište rada (u daljem tekstu: Zavod), preko nadležnih organizacionih jedinica Zavoda, filijala - službi za zapošljavanje, odnosno unutrašnjih organizacionih jedinica (u daljem tekstu: služba):
- objavljivanjem slobodnih radnih mesta u sredstvima javnog informisanja ili posebnom glasilu Zavoda, i na oglasnoj tabli Zavoda, jedinstveno za područje Zavoda,
- neposrednim informisanjem od strane odgovornog radnika,
- putem pismenog obaveštenja,
- putem radija, televizije i drugih sredstava javnog informisanja,
- organizovanjem grupnih razgovora i
- na drugi način, u zavisnosti od mogućnosti i prirode informacija.

Član 3.

U ostvarivanju prava na informisanje, Zavod je dužan da obezbedi nezaposlenom licu sve podatke od značaja za njegovo zapošljavanje: zasnivanjem radnog odnosa, radnim angažovanjem, učešćem u finansiranju programa pripreme za zapošljavanje, programa zapošljavanja i ostvarivanja drugih prava po osnovu nezaposlenosti.

Član 4.

Prijava o slobodnom radnom mestu dostavlja se službi prema mestu sedišta poslodavca.
Ukoliko je mesto rada van sedišta poslodavca, prijava o slobodnom radnom mestu se dostavlja službi prema mestu rada.

Član 5.

Zavod može odmah, a najkasnije u roku od 5 dana od dana prijema prijave iz člana 4. ovog pravilnika, da javno oglasi slobodno radno mesto i uslove za rad na tom radnom mestu u sredstvima javnog informisanja ili u posebnom glasilu Zavoda, a na oglasnoj tabli Zavoda (službe).
Prijave za radna mesta za koje se zahteva stručna sprema niža od trećeg stepena, Zavod može da objavljuje samo na oglasnoj tabli službe, u roku iz stava 1. ovog člana.
Tekst oglasa priprema služba, prema metodologiji koju propisuje direktor Zavoda.
Izuzetno, tekst oglasa se priprema u Zavodu u slučaju kada poslodavac prijavljuje slobodna radna mesta sa različitim mestima rada.

Član 6.

Ispravke, dopune i izmene uslova objavljenih u oglasu, Zavod ili poslodavac mogu vršiti u roku za prijavljivanje na oglas, s tim što novi rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja ispravke, dopune ili izmene.

Član 7.

Oglasi koji se objavljuju na oglasnoj tabli službe, ističu se na vidnom mestu, sa obaveznom napomenom od kog dana teče rok za prijavljivanje kandidata.
Služba je dužna da oglasnu tablu iz stava 1. ovog člana postavi na mestu koje je dostupno nezaposlenim i drugim zainteresovanim licima.

III. PRAVO NA POSREDOVANjE PRI ZAPOŠLjAVANjU

Član 8.

Nezaposlena lica ostvaruju pravo na posredovanje pri zapošljavanju i radnom angažovanju u skladu sa zakonom, Statutom Zavoda i ovim pravilnikom.
Radi posredovanja pri zapošljavanju nezaposleno lice je dužno da se prijavi na evidenciju nezaposlenih i da o sebi pruži odgovarajuće podatke bitne za posredovanje pri zapošljavanju i ostvarivanje prava po osnovu nezaposlenosti.

Član 9.

Zaposleni koji traže promenu zaposlenja, u skladu sa Statutom zavoda, ostvaruju pravo na posredovanje pri zapošljavanju, pod uslovom da se prijave službi i o sebi pruže potrebne podatke od značaja za promenu zaposlenja i posredovanja pri njihovom zapošljavanju.

Član 10.

Služba o licima iz člana 8. ovog pravilnika vodi evidenciju nezaposlenih.
O licima iz člana 9. ovog pravilnika služba vodi pomoćnu evidenciju na obrascima propisanim za vođenje evidencije o nezaposlenim licima.

Član 11.

U ostvarivanju prava na posredovanje, služba je dužna da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema prijave o potrebi za radnikom, obavesti nezaposlena lica i zaposlene koji traže promenu zaposlenja, a koji ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa, o slobodnom radnom mestu, uslovima za zasnivanje radnog odnosa, i roku u kome su dužni da podnesu prijavu na oglas, odnosno prihvate zaposlenje.
Služba je dužna da odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema prijave, obavesti poslodavca o mogućnostima zadovoljavanja potrebe za radnicima sa evidencije nezaposlenih lica.
Ako služba nije u mogućnosti da obezbedi potreban broj lica koja ispunjavaju uslove, dužna je da o tome obavesti poslodavca i ponudi obezbeđivanje radnika putem međuregionalnog posredovanja, ili prethodne pripreme za zapošljavanje.
Na zahtev nezaposlenog lica, služba pruža pomoć u pripremi i podnošenju prijave na oglas iz stava 1. ovog člana.

Član 12.

Na zahtev poslodavca da mu se upute nezaposlena lica radi privremenog radnog angažovanja, služba informiše nezaposlena lica o mogućnostima i uslovima privremenog radnog angažovanja, vrši selekciju i upućuje određeni broj nezaposlenih lica.
Služba po potrebi pruža poslodavcu stručnu pomoć pri zaključivanju ugovora o privremenom radnom angažovanju nezaposlenih lica.

Član 13.

Na zahtev poslodavca da mu se obezbede radnici za obavljanje privremenih i povremenih poslova, odnosno drugog vida radnog angažovanja van radnog odnosa, služba informiše nezaposlena lica o mogućnostima i uslovima angažovanja na privremenim i povremenim poslovima.
Za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, služba, po potrebi, pruža stručnu pomoć poslodavcu pri zaključivanju ugovora o angažovanju nezaposlenih lica.

Član 14.

Kada se na evidenciji nezaposlenih lica nalazi veći broj lica koja ispunjavaju uslove slobodnog radnog mesta, odnosno uslove za obavljanje poslova iz čl. 12. i 13. ovog pravilnika, služba je dužna da prvenstveno posreduje nezaposlenim licima koja imaju bolji uspeh u toku školovanja, duže čekaju na zaposlenje i u težem su socijalno-ekonomskom položaju, prema navedenom redosledu.
Izuzetno, invalidi i druga invalidna lica koja ispunjavaju uslove slobodnog radnog mesta, odnosno za obavljanje poslova imaju prvenstvo u posredovanju, nezavisno od kriterijuma iz stava 1. ovog člana.

Član 14a

Nezaposlena lica - invalidi i druga invalidna lica, u smislu ovog pravilnika, su lica sa faktorima otežane zapošljivosti prema utvrđenoj klasifikaciji, i to:
1. kategorisani invalidi, sa pravom na rad prema preostaloj radnoj sposobnosti (dalje: invalidi);
2. ratni vojni invalidi - RVI i sa njima izjednačeni: mirnodopski vojni invalidi - MVI, ostali kategorisani invalidi kod kojih je invalidnost nastala kao posledica traumatizma van procesa rada - OKI, civilne žrtve rata - CŽR i kategorisana omladina - KO, grupe invaliditeta I - Dž, sa procenjenim telesnim oštećenjem od 100% do 10%;
3. ostali nekategorisani invalidi sa telesnim, mentalnim, funkcionalnim, urođenim ili stečenim oštećenjima (slepoća, jaka nekorigovana slabovidost, gluvoća, jaka nagluvost, govorne mane, oštećenje lokomotornog aparata, teške hronične bolesti, lica sa psihološkim faktorima otežane zapošljivosti - mentalna insuficijencija, neuroze, psihoze, psihopatije i bolesti zavisnosti), i nekategorisani invalidi prema procenjenoj preostaloj radnoj sposobnosti.
Procenu radne sposobnosti, odnosno utvrđivanje poslova koje mogu da obavljaju prema preostaloj radnoj sposobnosti za lica iz stava 1. tač. 2. i 3. ovog člana, vrši ovlašćena zdravstvena organizacija na osnovu posebnog ugovora zaključenog sa Zavodom.

Član 15.

U slučaju zasnivanja radnog odnosa sa invalidom i drugim invalidnim licem, Zavod učestvuje u finansiranju zarade u visini do 80% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, odnosno u privredi opštine ili grada ako je to za njih povoljnije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa uprave nadležnog za poslove statistike.
Zavod snosi troškove na ime poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koji se obračunavaju i plaćaju na najniže osnovice utvrđene zakonom, prema zahtevanom stepenu stručnosti, odnosno osposobljenosti.
Zaradu iz stava 1. ovog člana, Zavod finansira u trajanju od 12 meseci.

Član 16.

Zavod izdaje izvod iz evidencije nezaposlenom licu, a licu koje traži promenu zaposlenja izvod iz pomoćne evidencije, o činjenicama od značaja za zapošljavanje.
Sadržaj izvoda iz stava 1. ovog člana, propisuje direktor Zavoda.

Član 17.

Evidencija nezaposlenih lica vodi se po jedinstvenim metodološkim principima, u skladu sa Zakonom o evidencijama u oblasti rada.
Radi uvođenja u evidenciju nezaposlenih lica, nezaposleno lice je dužno da o sebi pruži odgovarajuće podatke i podnese sledeće dokaze na uvid:
- ličnu kartu,
- radnu knjižicu,
- dokaz o školskoj spremi ili stručnoj osposobljenosti,
- druge dokaze, u skladu sa zakonom (uverenje, potvrde, izjave i slično).
Nezaposleno lice je dužno da se javlja službi svaka četiri meseca u vreme utvrđeno u evidencionom kartonu, kao i na svaki poziv službe.
Korisnici prava po osnovu nezaposlenosti, javljaju se svaka dva meseca, kao i na svaki poziv službe.

Član 18.

Nezaposleno lice, se, po pravilu, lično javlja Zavodu.
Izuzetno, prijavljivanje i javljanje se može vršiti i pismenim putem, a kao dan javljanja računa se dan predaje preporučene pošiljke poštom.

Član 19.

Nezaposleno lice je dužno da, prilikom svakog javljanja, podnese na uvid ličnu kartu, radnu knjižicu i evidencioni karton.
U evidencionom kartonu, potpisom i pečatom overava se datum javljanja.
Evidencioni karton služi nezaposlenom licu kao dokaz za ostvarivanje prava kod drugih organa po osnovu nezaposlenosti.

Član 20.

Rokove redovnog javljanja nezaposlenog lica, u skladu sa odredbama ovog pravilnika, lično saopštava odgovorni radnik, upisuje u evidencioni karton i upozorava nezaposleno lice na posledice neredovnog javljanja.
Javljanje se vrši u vreme određeno za rad sa strankama, u skladu sa odlukom direktora Zavoda.

Član 21.

Rok određen za redovno javljanje nezaposlenog lica, kada se lice ne javi u roku iz člana 17. ovog pravilnika, skraćuje se na 30 dana od dana isteka roka u kome je lice bilo dužno da se javi.

Član 22.

Evidencija o nezaposlenom licu prestaje da se vodi pod uslovima i na način propisan zakonom.
Ako se nezaposleno lice neopravdano ne prijavi u dva uzastopna roka, ili se dva puta uzastopno neopravdano ne odazove na poziv službe, evidencija o ovom listu prestaje da se vodi danom isteka roka određenog za drugo javljanje, odnosno danom određenim u drugom pozivu za javljanje.
Ako nezaposleno lice odbije da prihvati zaposlenje u skladu sa zakonom, evidencija o ovom licu prestaje da se vodi danom odbijanja zaposlenja.
Ako se nezaposleno lice, iz stava 3. ovog člana ponovo prijavi na evidenciju, prethodno vreme na evidenciji se ne računa u vreme čekanja na zaposlenje.

Član 23.

Opravdanost nejavljanja iz člana 17. stav 3. ovog pravilnika, ceni odgovorni radnik službe.
Kao opravdani razlozi u smislu ovog pravilnika, smatraju se:
: