Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 34. stav 6. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 62/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O PLAĆANjU, NAPLAĆIVANjU, UPLATI I ISPLATI KOJI SE MOGU VRŠITI U EFEKTIVNOM STRANOM NOVCU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 9 od 25. januara 2007, 118/07, 18/09, 38/10)

1.
Ovom odlukom propisuju se slučajevi u kojima se plaćanje, naplaćivanje, uplata i isplata mogu vršiti u efektivnom stranom novcu.
2.
Plaćanje, naplaćivanje, uplata i isplata u efektivnom stranom novcu, u smislu ove odluke, mogu se vršiti u vrstama deviza propisanim odlukom kojom se utvrđuju vrste deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, uplate i isplate u smislu tačke 7. ove odluke mogu se vršiti i u vrstama valuta kojima se može trgovati u efektivnom stranom novcu koje su propisane odlukom iz tog stava.
3.
Rezident - pravno lice, preduzetnik i ogranak stranog pravnog lica mogu, u obavljanju delatnosti za koju su registrovani, vršiti naplatu u efektivnom stranom novcu u sledećim slučajevima:
- kada pružaju usluge rezidentima - fizičkim licima i nerezidentima - fizičkim licima u međunarodnom robnom i putničkom prometu;
- kada prodaju robu rezidentima - fizičkim licima i nerezidentima - fizičkim licima u slobodnoj carinskoj prodavnici;
- kada snabdevaju strane vazduhoplove i brodove gorivom i mazivom i drugom potrošnom robom u lukama u Republici Srbiji;
- kada naplaćuju putarinu za vozila strane registracije.
4.
Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu mogu, prema zakonu kojim se uređuju republičke administrativne takse, naplaćivati takse u efektivnom stranom novcu koji na devizni račun u inostranstvu polažu u skladu s propisom kojim se uređuje držanje deviza na računu kod banke u inostranstvu.
5.
Efektivni strani novac ostvaren u smislu tačke 3. ove odluke, rezident uplaćuje na svoj devizni račun kod banke - najkasnije u roku od tri radna dana od dana naplate, u kom slučaju banci podnosi dokumentaciju kojom dokazuje da je iznos koji uplaćuje stekao prodajom robe, odnosno pružanjem usluga (faktura, račun i sl.).
Izuzetno od stava 1. ove tačke:
- rezident iz tačke 3. ove odluke može u svojoj deviznoj blagajni držati najviše 5% iznosa ostvarenog poslednjeg dnevnog prometa u efektivnom stranom novcu - radi vraćanja kupcima;
- banka rezidentu iz tačke 3. ove odluke može isplatiti efektivni strani novac za namenu iz alineje prve ovog stava u iznosu potrebnom za početak naplate u tom novcu, i to na osnovu odluke nadležnog organa ovog rezidenta.
6.
Rezident koji izlaže robu na međunarodnom sajmu u inostranstvu i naplati je u efektivnom stranom novcu, taj novac uplaćuje na svoj devizni račun kod banke u Republici Srbiji - najkasnije u roku od tri radna dana od dana zatvaranja međunarodnog sajma, pri čemu je dužan da banci priloži dokument o izvršenom carinjenju robe prodate na ovom sajmu u skladu sa zakonom kojim se uređuje carina, kao i dokument o izvršenoj naplati te robe u efektivnom stranom novcu.
6a
Rezident iz tačke 3. ove odluke koji je izvršio naplatu u efektivnom stranom novcu po osnovu izvoza robe i usluga a ta se naplata nije mogla izvršiti preko banke zbog više sile, tj. ratnog stanja, elementarnih nepogoda, političkih događaja, akata vlasti i drugih okolnosti koje nisu mogle biti izbegnute (u daljem tekstu: viša sila) - taj efektivni strani novac uplaćuje na svoj devizni račun kod banke.
Pri uplati iz stava 1. ove tačke, rezident iz tog stava dužan je da priloži:
- dokaz o postojanju više sile zbog koje naplatu nije mogao izvršiti preko banke;
- dokumentaciju kojom se dokazuje da je iznos efektivnog stranog novca koji uplaćuje stekao izvozom robe, odnosno usluga (jedinstvena carinska isprava za robu, odnosno ugovor i faktura za uslugu);
- potvrdu o prijemu efektivnog stranog novca od nerezidenta, koja sadrži broj spoljnotrgovinskog ugovora iz kontrolnika.
6b
Rezident iz člana 2. tačka 1. odredba pod 6 Zakona o deviznom poslovanju koji je, u okviru svog poslovanja, primio, odnosno ostvario efektivni strani novac koji zbog više sile nije mogao biti uplaćen na račun kod Narodne banke Srbije, odnosno banke - taj efektivni strani novac uplaćuje na ovaj račun.
Pri uplati iz stava 1. ove tačke, rezident iz tog stava dužan je da priloži:
- dokumentaciju o osnovu sticanja efektivnog stranog novca koju je potpisalo odgovorno lice tog rezidenta;
- dokaz o postojanju više sile zbog koje uplatu nije mogao izvršiti na račun Narodne banke Srbije, odnosno banke.
6v.
Rezident iz člana 2. tačka 1, odredba pod 6, Zakona o deviznom poslovanju u čijem je delokrugu obavljanje poslova međunarodne policijske saradnje može vršiti uplate/isplate u efektivnom stranom novcu koje se odnose na tu saradnju, i to preko posebnog deviznog računa otvorenog kod Narodne banke Srbije, u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
Pri uplati/isplati iz stava 1. ove tačke, rezident iz tog stava dužan je da priloži dokumente kojima se dokazuje osnovanost posla po kome se stiče efektivni strani novac (odluka ili rešenje nadležnog organa i sl.).
6g.
Rezident iz člana 2. tačka 1, odredba pod 6, Zakona o deviznom poslovanju koji je preneo devize na račun diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u inostranstvu radi finansiranja boravka svojih zaposlenih u inostranstvu može uplaćivati efektivni strani novac na svoj devizni račun kod Narodne banke Srbije po osnovu povraćaja neutrošenih sredstava, u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
Pri uplati iz stava 1. ove tačke, rezident iz tog stava dužan je da priloži dokumente kojima se dokazuje osnovanost posla po kome se stiče efektivni strani novac (odluka ili rešenje nadležnog organa i sl.).
6d.
Uplatu efektivnog stranog novca na osnovu sudskog rešenja kojim je uslovljeno da uplata bude u efektivnom stranom novcu - rezident vrši na osnovu kopije tog rešenja, u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
7.
Uplate i isplate efektivnog stranog novca u vezi s propisom kojim se uređuju menjački poslovi, banka i rezident - pravno lice i preduzetnik koji ima ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje menjačkih poslova vrše preko posebnog tekućeg deviznog računa otvorenog kod banke u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi otvaranja i način vođenja deviznih računa rezidenata.
8.
Uplate i isplate efektivnog stranog novca u vezi sa službenim putovanjem u inostranstvo, rezident i banka vrše do iznosa tog novca utvrđenog propisom kojim se uređuju uslovi za lične i fizičke prenose sredstava plaćanja u inostranstvo i iz inostranstva, a u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
9. Radnim danom, u smislu ove odluke, smatra se svaki dan, osim nedelje i dana praznika koji su proglašeni neradnim danima.
10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".
O. broj 8
U Beogradu, 24. januara 2007. godine
Guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić, s.r.
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: